Biedronka po raz kolejny próbuje przypodobać się klientom, dla których istotne jest zdrowe odżywianie. Nic dziwnego, to coraz liczniejsza grupa. Nie wszystkie próby wprowadzania nowych „zdrowych” produktów kończą się aprobatą tej grupy odbiorców. Stanowczo odradzałam rozszerzanie zdrowego jadłospisu o Batony musli Vitanella – batony zbożowe podlane polewą (zdjęcia i argumentację znajdziesz we wpisie pt. Zdrowe i pseudozdrowe słodycze z Biedronki. Dziś biorę na warsztat nowe batoniki musli z Biedronki (Vitanella), których podstawą są nie zboża, a orzechy.
Z jednej strony – szału nie ma. Syrop glukozowo – fruktozowy, cukier, mleko zagęszczone, mleko w proszku, miazga kakaowa i kilka innych składników sprawiają, że nie mogę zakwalifikować batoników musli jako produktów zdrowych, które warto byłoby uwzględnić w jadłospisie. Ale nie mogę jednoznacznie stwierdzić, że to produkt, który trzeba omijać szerokim łukiem. Biorąc pod uwagę fakt, że w większości (od 49% do 60%) składają się z orzechów i mały rozmiar jednej porcji (25 g na jeden batonik z czego co najmniej połowa zagospodarowana przez orzechy)) nie chcę ich demonizować. To jedne z lepszych łatwo dostępnych batonów na rynku. Snickers często opisywany na forach internetowych jako najlepszy, łatwo dostępny batonik, zawiera jedynie 22% orzeszków ziemnych (a reszta to bardzo kiepskie składniki), wypada w porównaniu z nimi blado.
Orzeszki arachidowe (orzeszki ziemne), które dominują w składzie 3 z 4 batoników musli należą do rodziny bobowatych (z punktu widzenia biologii bliżej im do fasolki szparagowej, niż orzecha włoskiego), co czyni je najbogatszymi w białko orzechami. Wbrew obiegowym opiniom orzeszki ziemne nie są bezwartościowe (są bogate w niacynę i potas, w mniejszych ilościach dostarczają również ryboflawinę, witaminę b6, kwas foliowy, witaminę E, żelazo (pamiętaj o kiepskim wchłanianiu żelaza pochodzenia roślinnego), magnez, fosfor, sód i cynk.
Spośród czterech wariantów smakowych, najlepszy skład ma Batonik musli z migdałami i kawałkami białej czekolady. Aż 60% batonika stanowią migdały (nieprażone, co jest wyjątkiem na tle prażonych orzeszków ziemnych w pozostałych batonikach). Ponadto, syrop glukozowo – fruktozowy występuje na trzecim, a nie na drugim miejscu składu (oczywiście najlepiej, gdyby nie było go wcale).
Temat mikrobioty w ostatnich latach stał się bardzo popularny i badań dotyczących jej wpływu na nasz organizm jest coraz więcej. To że wpływa na trawienie pokarmów jest dość oczywiste, ale…
Jestem prawie pewna, że podczas zakupów rzucił się już Wam w oczy wskaźnik Nutri-Score. To te charakterystyczne kolorowe literki na opakowaniach produktów. W supermarketach widać je coraz częściej, dlatego weźmiemy…
Gotujesz ryż w woreczku? Można to zrobić lepiej, czyli ugotować ryż bez woreczka i to na sypko! Gotowanie ryżu bez woreczka może wydawać się trudnym zadaniem, ale nic bardziej mylnego!…
Pewnie większość z Was już gdzieś słyszała o kreatynie. Mogę się założyć, że zwykle było to jednak w kontekście sportowców i/lub osób trenujących siłowo – a to nie jedyne jej…
Hej, mogłabyś się wypowiedzieć na temat produktów z serii Smart Food?
Ja ostatnio stojąc w kolejce w Rossmannie zobaczyłam na półce CAŁODZIENNĄ dietę 800 kcal (!!!) właśnie z Smart Food. Czy to w ogóle powinno być legalne?
Mogłabyś opisać owsianki w pudełkach z biedronki i z Lidla? Takie co to wystarczy zalać wrzątkiem. W Lidlu są marki Crownfield.
A co sądzisz o batonikach firmy Dobra Kaloria?
Dobra kaloria na pewno są dużo lepsze od tych. W składzie mają tylko orzechy i suszone owoce, no ale i cena dwa razy wyższa 😉
Mi np te drobra kaloria nie smakuja
Po jaki czort oni wpychają ten syrop i cukier ?
Miałam okazję testować te batoniki w ramach akcji organizowanej przez Biedronkę. Batonik z migdałami oprócz najlepszego składu ma także najlepszy smak!
Też zawsze wybieram takie batoniki jako mniejsze zło 😉
Ja jestem tylko i wyłącznie za batonikami home-made 😀
jak byłam niedawno w Biedronce już miałam taki batonik w ręku, ale mąż powiedział, żebym go nie brała bo to g… Dużo się nie pomylił;)
Powinnaś pisać kto jest producentem prezentowanych produktów.