Blog

powrót
Wróć
20.05.2016

Chleb czystoziarnisty, chleb z ziaren, chleb bez mąki

Dietetyka
--
chleb, przepis
chleb czystoziarnisty

Puszysty, pachnący mąką z chrupiącą skórką – tak wielu z nas definiowałoby chleb. Też go uwielbiam w takiej formie! A najlepiej ciepły, prosto z pieca. Niebo w gębie.

To, co chcę Wam dziś zaproponować – chleb czystoziarnisty – to nie jest alternatywa dla chleba. Chleb czystoziarnisty smakuje zupełnie inaczej i ma odmienne właściwości. Dostarcza większe ilości składników odżywczych, ma mniejszy indeks glikemiczny (za sprawą wielokrotnie mniejszej ilości cukrów prostych i większej zawartości błonnika). Dzięki tym cechom syci na znacznie dłużej, niż chleb z mąki pszennej. Od tradycyjnych sklepowych chlebów różni się również brakiem spulchniaczy i konserwantów. Jest to tańszy zamiennik popularnego chleba dającego życie.

Przepis na chleb czystoziarnisty, chleb bez mąki

chleb czystoziarnisty

*Chleb, który widzicie na zdjęciach piekłam z gotowej mieszanki Whole&Pure dostępnej m.in. w Biedronce – gdy wybrałam się na zakupy o 20:30, nigdzie nie mogłam dostać siemienia lnianego, więc zdecydowałam się, że zilustruję wpis zdjęciami gotowca 🙂 Nadmienię, że chleb wyszedł smaczny, ale oczywiście zakup gotowej mieszanki jest mniej ekonomiczny, niż realizacja poniższego przepisu

chleb czystoziarnisty

Składniki na jeden bochenek wypiekany w formie o wymiarach 26cm x 12 cm (w 20cm x 11 cm, też się zmieści):

Składniki

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 5 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • opcjonalnie: garść żurawiny/jagód goji
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 i 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka migdałów
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • opcjonalnie: 2 garście żurawiny/jagód goji
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 czubata łyżka miodu
  • 10 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3 szklanki wody

Jak wykonać chleb czystoziarnisty?

chleb czystoziarnisty
  1. Suche składniki wymieszać w dużej misce
  2. Rozpuszczony olej kokosowy, miód i wodę wymieszać ze sobą, dodać do suchych składników
  3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub papierem śniadaniowym posmarowanym małą ilością oleju
  4. Masę umieścić w keksówce, dokładnie ugniatając
  5. Formę z masą na chleb czystoziarnisty umieścić w lodówce na co najmniej 1 godzinę (najlepiej na dwie godziny, a po godzinie ponownie ugnieść masę w keksówce)
  6. Piec w 175 stopniach przez 60 minut – można po 20 minutach wyciągnąć chleb z keksówki i przewrócić go na drugą stronę, ale nie jest to warunek konieczny.
  7. Uwaga, najgorsze: nie da się pokroić tego chleba na ciepło. Trzeba się uzbroić w cierpliwość, odstawić chleb do ostygnięcia.
  8. Naprawdę, musi być całkowicie wystudzony 🙂

Mi się pierwszy nie udał, dopóki nie odkryłam cudownej metody upuszczania foremki na blat zaraz po ugnieceniu. Stół lekko powyżej bioder, a upuszczałam z wysokości biustu. Jak się rozpada, znaczy, że za mało zbity jest. 🙂 – Porada Czytelniczki

chleb czystoziarnisty

Chleb czystoziarnisty = chleb bezglutenowy?

Chleb czystoziarnisty może być chlebem bezglutenowym, jeśli będzie się składał z certyfikowanych, bezglutenowych płatków owsianych. Zwykłe płatki owsiane mogą być zanieczyszczone glutenem, co dla osób z celiakią może być przykre w skutkach. Jeśli wyeliminowałeś z diety gluten bez zaleceń lekarza, najprawdopodobniej możesz sobie pozwolić na jego śladowe ilości zawarte np. w płatkach owsianych (zanieczyszczenia mogą powstawać na etapie produkcji, pomimo że sam w sobie owies nie zawiera glutenu).

Cena chleba czystoziarnistego w piekarni to około 18 zł za kilogram. W przypadku domowego chleba bez mąki, cena spada 3-4 razy. Składniki (ziarna, nasiona) najlepiej kupować w większych opakowaniach np. na Allegro – wtedy wychodzi najbardziej ekonomicznie.

chleb czystoziarnisty

Testowałam przepis na chleb czystoziarnisty 6 razy, zanim podzieliłam się nim na blogu, ale będę wdzięczna za Wasze raporty po pieczeniu – być może da się go jeszcze jakoś udoskonalić :). Pamiętajcie jednak, że ten chleb nigdy nie będzie miękki: w końcu to mieszanka ziaren i płatków. Najlepiej najpierw spróbować chleba czystoziarnistego z piekarni, byście sami ocenili czy taki smak Wam odpowiada. Mi bardzo! Świetnie się sprawdza jako dodatek do moich białkowo – tłuszczowych śniadań.

Smacznego!

Autor wpisu

Łukasz

Woźny w firmie żony. Ja tu tylko sprzątam...

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Slyszalam o chlebie z nieprazonej kaszy gryczanej. Co pani o takim chlebie mysli?

  • Na pewno spróbuję tego przepisu ! 🙂 mam tylko pytanie, ile dać miodu bo w przepisie nie jest napisane. I gdzie można kupić syrop z agawy ?

    Pozdrawiam

    • Był błąd w rozpisce, ma być miód a nie syrop z agawy 🙂

  • A co polecasz na białkowo-tłuszczowe śniadania? Bo u mnie to jednak najczęściej musli z jogurtem i owocami, ewentualnie płatki owsiane zamiast musli, czasami jakieś placuszki bananowe albo jajka

  • Już kilka razy robiłam. U mnie wersja bez płatków owsianych, same ziarna. Bardzo mi smakuje, ale tak cały bochenek (taki jak u Ciebie) to za dużo, ciężko mi się zjada w pewnym momencie.

  • Widziałam ten gotowiec w Biedrze i mam ochotę go wypróbować. Namówiłaś mnie 🙂

    • Są tez takie w łamie, rozstanie i Auchan 🙂 w Auchan najtańsze ok.7zł za opakowanie

  • 2 pytanka:
    – można mrozić?
    – jaki jest rozkład B/W/T – bo pewnie masz policzone? 🙂

  • Mmm, jadłabym:))

  • Hmmm. Może to kwestia zbyt krótkiego czasu odczekania od zakończenia pieczenia? Dziękuję za uwagę, będę nad tym pracować, może więcej suszonego siemienia rozwiazaloby sprawę, lub dodatek jednego roztrzepanego jajka 🙂

    • Witam Pani Moniko, faktycznie mi też chlebuś się rozpada, piekłam przepisowo 60 min wieczorem, więc rozkroiłam rano. Przy drugiej kromce niestety się rozlatywał. Może trzeba faktycznie dłużej piec jak wyżej napisał pan Łukasz? Czy ktoś już testował co można by dołożyć aby chlebek się nie rozpadał? Pozdrawiam

      • Wbicie jednego jajka do masy z nasionkami pomogło mojej mamie :). W przyszłym tygodniu przetestuję to na jeszcze innym piekarniku i jesli z jajkiem będzie się lepiej sklejać, zmodyfikuję przepis. Jeśli ma Pani ochotę spróbować wersji z jajkiem, to będę wdzięczna za informację zwrotną 🙂

        • Witam, no niestety chlebek dalej się rozlatuje, może ciutkę mniej niż poprzedni po wbiciu jajka, piekłam 60 min, kolejny raz spróbuję 70 min. W jaki sposób przechowuje Pani ten chlebek?
          Pozdrawiam,

  • Ja piekłem 70 minut i nie ma problemu z krojeniem, może warto spróbować następnym razem piec trochę dłużej;)

  • A można czymś zastąpić olej kokosowy?

    • Masłem 🙂 ew. Oliwa, ale znacznie gorzej się skleja całość

  • Superowa opcja! 🙂 Ja uwielbiam ziarenka w każdej postaci, więc z pewnością przypadłby (przypadnie!!!) mi do gustu!

  • Witaj,ja proponuje zamiast wody użyć maślanki,oraz dodać kostkę białego chudego ser. Chlebek będzie bardziej białkowy. Pozdrawiam

    • Ja ograniczam nabiał w diecie do minimum, ale może ktoś skorzysta, dzięki 🙂

  • Jak sądzisz, czy chleb „wyjdzie” także bez użycia miodu? Nie mogę niestety go jeść. Jest to co prawda niby tylko jedna łyżka, ale jednak czubata 😉

    • Możesz nie dodać miodu i zamiast tego dodać jedno rozbełtane jajko, powinno zapewnić odpowiednią lepkość 🙂

  • Mi się pierwszy nie udał, dopóki nie odkryłam cudownej metody upuszczania foremki na blat zaraz po ugnieceniu. Stół lekko powyżej bioder, a upuszczałam z wysokości biustu. Jak się rozpada, znaczy, że za mało zbity jest. 🙂 Ale to moja opinia tylko. 🙂

    • Doskonale to opisałaś, dodam Twoją poradę do posta, ok?:)

      • Jasne, proszę bardzo. 🙂

  • Czyli kiedy najlepiej wyciągnąć chlebek z keksówki? Od razu po tych 60-70minutach? Czy jak?

    • Na etapie przygotowania warto skorzystać z porady Czytelniczki „DOPÓKI NIE ODKRYŁAM CUDOWNEJ METODY UPUSZCZANIA FOREMKI NA BLAT ZARAZ PO UGNIECENIU. STÓŁ LEKKO POWYŻEJ BIODER, A UPUSZCZAŁAM Z WYSOKOŚCI BIUSTU. JAK SIĘ ROZPADA, ZNACZY, ŻE ZA MAŁO ZBITY JEST. ” -dodatkowe ubicie zapobiegnie nadmiernej kruchliwości chleba. A z foremki można wyciągnąć od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Bardzo ważne, by masa „odstała” chociaż godzinę przed pieczeniem. Najlepiej wychodzi jak wszystko przygotuje się wieczorem,a pieczenie zacznie się drugiego dnia rano:)

  • w gotowych mieszankach z melvitu np należy dodac maślanke i jajka. a tu widze wode. Spróbuje taki bo jest pyszny:P

  • Czy jesteś w stanie napisać jak wygląda makro.

  • Czy ten chleb można mrozić? Czy będzie się rozpadał później?

    • Nigdy tego nie robiłam, więc nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie.

  • Hej Moniko! Niestety testy alergiczne pokazały mi takie rzeczy, że się powoli zbieram ( z winem, bo na winogrona brak uczulenia 😉 ) 😉 Mąki odpadły wszelkie, szukam chleba z ziaren. A tu alergia (silna) na jaja i siemię. Czym spoić chleb? Jakieś pomysły? Z góry dziękuję.

    • Ja wielokrotnie używałem zamiast jajek żelatynę. Podobno można też próbować bananami, musem jabłkowym albo aquafaba. Żelatynę sprawdzałem, reszty nie.

    • może… banan? 🙂 są przepisy na chlebek bananowy, może tutaj warto się zainspirować. Banan, miód i powinno dac radę – o ile taki na słodko będzie Ci odpowiadał

    • Może babka płesznik – w jakimś przepisie było napisane o 4 łyżkach…

  • Mogę zostawić masę na noc w misce i upiec chleb następnego dnia?

    • Nie praktykowałam, nie mam pewnośći czy nasiona nie whcłoną za dużo wilgoci przez co sam chleb stanie się suchy. Nie pozostaje nic innego jak przetestować 🙂

      • Też się obawiałam ale wyszedł chlebek rewelacyjny, wilgotny i w ogóle pycha!!!!

  • W jakiej postaci mają być migdały? Płatki czy może posiekane?

  • Zrobiłam i już wiem, że tylko taki chlebek będę jadła. Jest rewelacyjny. Nie miałam migdałów więc dodałam w miejsce tego len zmielony. Chlebek jest miodzio, przepyszny.

  • Czy taki chleb można zamrozić?

    • Ja swój zamrożę,ale najpierw pokroiłam go na kawałki.

  • Witam,
    wiadomo jakie ma wartości odżywcze ten chleb? Od pierwszego wypieku jest to nasz ulubiony chlebek- pyszny;-)
    Pozdrawiam

  • Ja nie miałam oleju kokosowego i po przeczytaniu komentarzy postanowiłam wbić jedno jajko i dodać odrobinę mąki pszennej pełnoziarnistej, na oko około 1 łyżki. Piekłam 70 min, wyszedł bardzo zbity, można kroić w kromki no i bardzo pyszny. Jeśli ktoś może sobie na mąkę pozwolić to polecam serdecznie.

  • A czy mozba ziarna zblendowac bo ja mam naprawde problem z rzuciem takiej ilosci ziaren o poranku..

  • Chlebek przepyszny. Upiekłam pierwszy raz i się udał. Dobrze się kroi i nie rozpada. Dałam ciepła wodę,a wierzch posmarowałam białkiem.