Ostatni wpis mówił o tym, czym możemy zastąpić cukier. Ale halo, stop, minutkę! Czemu w ogóle powinniśmy szukać zamienników cukru, niby dlaczego cukier jest zły?
Cukier. OK. Biała, krystaliczna substancja o bardzo słodkim smaku, produkowana z buraków cukrowych. Zgadzam się. Ale czy wiecie co tak naprawdę daje organizmowi ten wychwalany na początku wieku XX lek na całe zło?
Witamina A | 0 μg | Sód | 0 mg |
Witamina D | 0 μg | Potas | 2 mg |
Witamina E | 0 μg | Wapń | 1 mg |
Witamina K | 0 μg | Magnez | 0 mg |
Tiamina | 0 mg | Fosfor | 0 mg |
Ryboflawina | 0 mg | Żelazo | 0,3 mg |
Niacyna | 0 mg | Cynk | 0 mg |
Witamina B5 | 0 mg | Miedź | 0 mg |
Witamina B6 | 0 mg | Mangan | 0 mg |
Biotyna | 0 μg | Fluor | 0 mg |
Witamina B9 | 0 μg | Jod | 0 μg |
Witamina B12 | 0 μg | ||
Witamina C | 0 mg |
Mam nadzieję, że dałam Wam wystarczająco dowodów na to, że zalecenia lekarzy sprzed kilkudziesięciu lat, które są przedstawione na obrazkach w tekście są już zdecydowanie nieaktualne. Jeśli skutecznie Was zniechęciłam do stosowania cukru, klikajcie tutaj, by poznać jego zdrowsze zamienniki. Temat cukru będzie jeszcze kontynuowany, bo cukier to nie tylko biała, krystaliczna substancja, którą dodajemy do ciast czy herbaty. Ale o tym innym razem 🙂
Dajcie znać czy takie merytoryczne teksty to dla Was coś interesującego, czy raczej nuda, którą scrollujecie i nie macie ochoty na jej zgłębienie – to dla mnie ważne, bo przygotowanie tego tekstu wraz z czytaniem artykułów i innych materiałów źródłowych zajęło mi co najmniej dwa długie popołudnia, kończące się około północy 😉
W wielu miejscach (w sieci, od dietetyka, lekarza czy na ploteczkach osiedlowych u fryzjerki) słyszy się, że warto jeść pełnowartościowe/zbilansowane posiłki na co dzień. Mówi się, że to podstawa zdrowej…
Woda kokosowa, czyli naturalny izotonik prosto z tropików, to coś więcej niż tylko insta-friendly-napój. Pozyskiwana z młodych, zielonych kokosów, jest nie tylko wyjątkowo orzeźwiająca, ale i kryje w sobie bogactwo…
Temat mikrobioty w ostatnich latach stał się bardzo popularny i badań dotyczących jej wpływu na nasz organizm jest coraz więcej. To że wpływa na trawienie pokarmów jest dość oczywiste, ale…
Jestem prawie pewna, że podczas zakupów rzucił się już Wam w oczy wskaźnik Nutri-Score. To te charakterystyczne kolorowe literki na opakowaniach produktów. W supermarketach widać je coraz częściej, dlatego weźmiemy…
Czytam, a i owszem.
Nie wiedziałam, że ADI cukru jest aż tak niskie.
Lubię takie tematy, polecam obejrzenie TEDEd’a :
https://www.youtube.com/watch?v=lEXBxijQREo
Sama nie używam cukru już 2 lata. I nie miałam problemu by wyeliminować go z diety. Zastępuję go ksylitolem lub stewią, ewentualnie miodem, choć najczęściej jego niedobór wyrównuję owocowymi smoothie 🙂
Zdarza mi się wypić lampkę wina, szklaneczkę whisky z colą, czy zjeść normalną pizzę albo hamburgera itd… ale zaliczam te chwile do cheatday, a folgowanie zazwyczaj ma miejsce weekendami. Ale nie o tym… mam za to problem z moim partnerem. Wiem od dawna jak „zdrowy” jest biały cukier, ale mimo to nie umiem przekonać go na zamianę cukru, na któryś z wymienionych składników…
Właśnie takie merytoryczne teksty lubię najbardziej! 🙂
Bardzo ciekawy tekst! Od lat unikam cukru, ale teraz wiem, że na pewno warto! Mnóstwo ciekawych informacji i widać, że musiałaś popracować, żeby zgrabnie te wszystkie dane ująć w całkiem interesujący artykuł 🙂
Jak dla mnie bardzo interesujące. Zwłaszcza,że ostatnio postanowiłam ograniczyć zjadanie słodyczy w ilościach hurtowych 😉
Bardzo ciekawy post, do tej pory zdarzało mi się używać białego cukru wyłącznie do pieczenia, ale teraz dwa razy się zastanowię zanim znów po niego sięgnę.
I wszystko wróciło do normy 🙂 Cieszę się, że tak szybko 🙂 Co do artykułu… kilka miesięcy temu przeczytałam książkę 'życie bez cukru’ i muszę przyznać, że nieźle mi namieszała w głowie (w pozytywnym słowa znaczeniu). Nie zdawałam sobie sprawy z tego, jak w wielu produktach jest cukier! Na przykład kupno bezcukrowej, głupiej owsianki w Irlandii graniczy z cudem! W Tesco udało mi się znaleźć tylko jedną – małe opakowanie za 5 euro! (to prawie dwa razy tyle, co zwykła, tescowa owsianka). Zaczęłam myśleć… od dziecka mamy wpajane do głowy, że świętowania i uroczystości wiążą się z czymś słodkim – na urodziny – tort. Na święta makowce i serniki, a Wielkanocą mazurki. We wakacje koniecznie lody, a do kawy z przyjaciółką ciacho. Szaleństwo! Dlatego tak ciężko jest się nam odzwyczaić i odstawić… No bo jak w grupie 10 osób, gdy wszyscy jedzą coś słodkiego odmówić i powiedzieć 'nie jem cukru’? Mnie udało się tego dokonać tylko przez miesiąc… aż do pierwszego PMS…
Z tym świętowaniem od razu skojarzył mi się zwyczaj zabierania dzieci do MC Donalds w urodziny, albo w nagrodę za grzeczne zachowanie – uważam, że zdecydowanie nie pomaga w wyrabianiu dobrych nawyków żywieniowych u dzieci. Taki system nagradzania jedzeniem może doprowadzać do uzależnienia od słodyczy czy fastfoodów przez traktowanie tych pokarmów jako lek na całe zło. Fakt, w naszej kulturze jest to bardzo głęboko zakorzenione.
bardzo fajny artykuł 🙂 lubię taką tematykę, która towarzyszy nam na codzieć
Bardzoo mi się podoba, odkryłam tego bloga niedawno i jestem zachwycona;) coś dla mnie
bardzo fajny tekst, jak każdy Twój tekst z resztą 😉 oczywiście, że chcę więcej.
Dziękuję Kasiu! 🙂
Bardzo dobry tekst. Wiem doskonale co znaczy uzależnienie od cukru. Moment odstawienia to dla mnie zawsze ciężkie przeżycie. Dosłownie chodzę po ścianach i jestem wtedy 100% zołzą… a takich chwil już mam za sobą kilka. Jak raz spróbuję to wpadam w ciąg, coś strasznego. Jabłko to nie snickers, niestety. Ech. Co do szkodliwości cukru. Wiem o tym doskonale, ale ciężko jest. Pozdrawiam 🙂
Brakuje mi w internecie artykułów wszelakiego rodzaju mających potwierdzenie w literaturze. Znalazłam jeden taki… ten. Jeśli tak to wyglądało, wygląda i będzie wyglądać – pisz ile wlezie! Zyskujesz powoli nowego stałego czytelnika, a może nawet dyskutanta ;))
Pozdrawiam ciepło!
Dzięki Klaudia! Cieszę się, że w dobie obrazków i śmiesznych filmików są osoby, które doceniają też bardziej wymagające treści :). Zachęcam do przeczytania jeszcze tego tekstu: https://drlifestyle.pl/dietetyka/czy-od-owocow-sie-tyje/, sądzę, że Ci się spodoba :). Do zobaczenia w komentarzach!
Polecam mój zbiór linków do ciekawych artykułów dotyczących cukru 🙂 http://www.wikirose.pl/p/warto-wiedziec.html
mega fajne 🙂 chyba zacznę więcej tekstów czytać od deski do deski :* dobra robota!
Taki długi i ładny artykuł. Miałem nadzieję, że rzetelny. A tu już na początku takie podstawowe błędy.
„Przez to, że cukier biały nie zawiera witamin, ani minerałów jest zdecydowanie trudniej trawiony” świadczący o braku zupełnie podstawowej wiedzy. Jeśli autor nie wie, że glukoza nie wymaga w ogóle trawienia tylko przez jelito cienkie i wątrobę trafia od razu do krwi. Nie wie też, że proces trawienia sacharozy jest dla wątroby super łatwy i niemal bezkosztowy. Jeśli nie wie tak prostych rzeczy to jak ma wypowiadać się na trudniejsze tematy?
Jest to artykuł ignoranta, więc jaki ma sens czytanie dalej?
Cukier to zło, widzę po sobie, ale szukam prawdziwej odpowiedzi dlaczego , a nie steku ładnych bajek.
Masz rację – palnęłam głupotę 2,5 roku temu. Teraz mądrzejsza o 2,5 roku nauki przyznaję się do błędu, dziękuję za komentarz, edytuję wpis i zapraszam do lektury innych wpisów. Jeśli tematyka zdrowego żywienia jest dla Ciebie istotna, proponuję zacząć od wpisu na temat witaminy D – kończy się pora „światła” w Polsce, więc warto wziąć pod uwagę suplementację, bądź zmodyfikować jadłospis: https://drlifestyle.pl/dietetyka/witamina-d-wszystko-co-musisz-o-niej-wiedziec/
15 mg/kg m.c. wg JECFA to bezpieczna dzienna dawka dla SUKRALOZY, a nie cukru (SACHAROZY)- w tym przypadku dzienna dawka nie powinna przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Więc w standardowym przypadku 2000 kcal bezpieczna dawka cukru to ok. 50g/dobę Pani Doktor…