Blog

ikonka powrotu
Wróć
17.02.2016

Banalny przepis na domowe mleko kokosowe i deser z masy kokosowej

domowe mleko kokosowe z wiórków

Informacje podstawowe

Proste przepisy są najlepsze. A prosty przepis na domowe mleko kokosowe, dzięki któremu zaoszczędzisz 10 zł* na litrze mleka i w gratisie dostaniesz przepyszny deser, to już w ogóle mistrzostwo świata.

*Porównałam cenę 1 l napoju kokosowego i kosztu 300 g wiórków kokosowych potrzebnych do uzyskania 1 l domowego mleka kokosowego (w tym samym supermarkecie)

Domowe mleko kokosowe z wiórków kokosowych

mleko kokosowe przepis

Składniki na około 1 l mleka kokosowego:

  • 300 g wiórków kokosowych (najlepiej bez siarki w składzie – dostępne np. w Lidlu, bądź droższe w sklepach eko)
  • 1 l wody
  • opcjonalnie: łyżka oleju kokosowego (olej kokosowy sprawi, że mleko kokosowe będzie nieco gęstsze, bardziej treściwe – tłustsze; olej kokosowy nierafinowany dodatkowo wzmocni smak)

Domowe mleko kokosowe przepis:

  1. Wieczorem zalać 300 g wiórków kokosowych 1 litrem wody (najlepiej zrobić to w garnku – będzie mniej zmywania, a mniej zmywania = kolejny powód do szczęścia)
  2. Odstawić na noc do lodówki
  3. Rano (bądź po południu, bądź wtedy, kiedy Wam się przypomni) podgrzać do umiarkowanie ciepłej temperatury
  4. Całość blendować przez kilka minut (prawdopodobnie na dwa razy)
  5. Zblendowaną masę przelać przez bardzo, bardzo drobne sitko lub najlepiej odcisnąć przez gazę/cienką ściereczkę. To, co trzyma się najbliżej wiórek ma najwięcej smaku!

Można dodać łyżkę miodu – wówczas kawa naprawdę nie wymaga słodzenia nawet w przypadku osób, które nie wyobrażają sobie tego z mlekiem krowim.

Przeczytaj także: Woda kokosowa – ile ma kalorii i jakie ma właściwości? + co dają nam palmy?

Domowe mleko kokosowe kalorie i makro

mleko kokosowe z wiórków

Nie są to dokładne wartości, bo wszystko zależy od tego, ile wiórków znajdzie się w ostatecznym produkcie, ale można przyjąć następujące wartości maksymalne przy dodatku oleju kokosowego(średnie to około 60 kcal, a minimalne 25 kcal):

Wartość energetyczna89 kcal
Białko0,9g
Węglowodany1,5 g
Tłuszcz10,5g
Domowe mleko kokosowe – makro

Domowe mleko kokosowe należy przechowywać w lodówce (świeżość utrzymuje 2-3 dni). Jeśli chcecie zrobić większą ilość za jednym razem, można je pasteryzować (przelać do słoiczków, umieścić w garnku z gorącą wodą, od momentu wrzenia gotować przez 8 – 10 minut). Można też pasteryzować na sucho w piekarniku poprzez umieszczenie słoików z mlekiem kokosowym na 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Domowe mleko kokosowe to świetna alternatywa dla mleka krowiego! Nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy. Ja wolę smak mleka kokosowego niż krowiego – kawa smakuje mi znacznie bardziej.

Nie lubimy marnować jedzenia, więc resztki wiórków kokosowych również zostaną wykorzystane. Opcja dla racjonalistów to mąka kokosowa z resztek po mleku kokosowym (z pozostałych po odciśnięciu wiórków).

Jak zrobić mąkę kokosową z wiórków?

  • Pozostałe wiórki zalać 1 szklanką wrzątku, wymieszać, zblendować (uwaga! blender może się grzać, więc warto robić przerwy)
  • Przelać przez sitko/odcisnąć
  • Ponownie wiórki zalać 1 szklanką wrzątku, wymieszać, zblendować (uwaga! blender może się grzać, więc warto robić przerwy)
  • Ponownie  przez sitko/odcisnąć (z całej siły – im bardziej będą suche, tym lepiej)
  • Wiórki równomiernie rozłożyć na dużej blaszce i rozgnieść widelcem
  • Blaszkę z wiórkami umieścić w piekarniku nagrzanym do 80 – 100 stopni
  • Piec przez 90 minut (co jakiś czas warto zamieszać wiórki)
  • Po raz ostatni zblendować (im drobniejsza mąka, tym lepsze wypieki)

Deser z musu owocowego i masy kokosowej

deser kokosowy

Mąka kokosowa była wersją dla rozważnych, a deser z masą kokosową będzie opcją dla łasuchów. Czemu wiem, że większość skusi się na bramkę nr 2? Uwaga, blendery zapłoną :D. Jeśli zakup blendera kielichowego dopiero przed Wami, zdecydujcie się model o mocy co najmniej 800 Watt.

Przepis na deser z masą kokosową

Ambitni mogą jeszcze raz przecisnąć powstałą masę przez gazę i ponownie zblendować.

Mój blender miał problem z tym zadaniem – blendowałam po kilkanaście sekund na trybie pulsacyjnym a i tak szału z jednolitością masy nie ma. Co nie jest dużym problemem, bo elementy wiórków w masie są całkiem ok!

  • Do blendera (wystarczy opłukać kielich po wiórkach) wrzucić świeże lub mrożone truskawki/jagody/borówki/maliny
  • Zaskoczenia nie będzie: zblendować!

Mus owocowy umieścić na spodzie naczynia, a górę pokryć masą kokosową. Druga opcja to warstwowy przekładaniec. Deser można modyfikować na wiele sposób dodając ulubione składniki jako kolejne warstwy. W naszej wersji (na zdjęciu) znalazł się jeszcze banan i płatki migdałów w roli posypki.

Za 6 zł (cena wiórków i owoców do musu) otrzymujesz:

  • mleko kokosowe – około 1 l 
  • deser z musem kokosowym – porcja ogromna (!) dobra wiadomość jest taka, że u nas mus stoi w słoiczku (w szafce, bo w lodówce twardnieje) nawet do 3 dni i nic mu nie jest (niestety nie udało się sprawdzić dłuższego okresu przez bardzo szybką biologiczną utylizację produktu ;))

Za 4 zł (cena wiórków)

  • mleko kokosowe – około 1 l 
  • mąka kokosowa – około 500 – 600 g, ale może wyjść różnie (cena za kilogram sklepowej to co najmniej 10 zł!)

Co ważne, można też odłożyć odrobinę pozostałych wiórków na deser (100 g spokojnie wystarczy na dwie porcje), a z reszty zrobić mąkę :).

Chcecie więcej prostych, tanich i smacznych przepisów? Jeśli tak, to na jakie posiłki?

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Ile pieczeni można upiec na jednym ogniu 🙂 Ale bardzo boję się, że mój blender nie da rady. Grzał się jak szalony, gdy próbowałam nim zrobić masło orzechowe :/

    • Tu jest ciutkę łatwiej niż z masłem orzechowym, bo wiórki jednak trochę wody (mleczka) nadal będą w sobie miały przy blendowaniu na masę. Mój też przy maśle orzechowym płakał jak blendował :D. Coraz poważniej myślę o thermomixie, ponoć tam takich problemów nie ma (jedna z kilkunastu przekonujących mnie do zakupu zalet).

      • Zdecydowanie… Mój thermomix nawet zboże mieli 🙂 co tam orzechy czy wiórki 🙂 dostaliśmy na wesele, myślałam że to zbędny luksus, ale jak przywykłam do tej wygody to za nic bym nie oddała 🙂

        • Wiem, że mają okresowe promocje zakupu na raty 0% chyba spróbuję się wstrzelić :). Jednak jednorazowo to dla mnie na ten moment (przy odkładaniu na wesele ;)) za duży wydatek.

        • Chyba że podsuniesz jako prezent weselny, jeśli ktoś będzie dopytywał co kupić 🙂 jak się złoży pare osób to prezent jak talala 🙂

  • O kurczaki rewelacja ;)) z pewnością jutro moja kuchnia będzie rozgrzaną do czerwoności, aż będą leciały wióry ( kokosowe oczywiście) dziękuję super ojca dla łasuchów na diecie 😉

    • Trzymam kciuki za blender! 😀

  • Raz kokosa przepuściłem przez wyciskarkę, otrzymałem 100 ml mleka, pół filiżanki masła i miskę wiórków 😀

  • Kocham Cię za ten przepis! 😀

  • Co sądzisz o śniadaniach białkowo-tłuszczowych o których teraz tak głośno i wszyscy się zachwycają? Podobno węgle należy przesunąć na drugą część dnia (zawsze tego unikałam). Jestem ciekawa Twojej opinii na ten temat 🙂

    • Nie jestem psychofanką, bo nie przekonują mnie autorytety promujące ten trend, ALE może mieć w sobie dużo dobrego. Największą zaletą może być „sterowanie ilością wyrzucanej insuliny” -> jeśli nie ładujemy w siebie węgli od rana, to trzustka nie musi na hurra wyrzucać wieeeelkich pokładów tego hormonu, tylko stopniowo wydziela ilości potrzebne do wyrównania poziomu glukozy po zjedzeniu posiłku. TYLKO, ŻE 🙂 czemu rezygnować z węglowodanów, jeśli można skomponować śniadanie (czy każdy inny posiłek) o niskim indeksie glikemicznym (cyz raczej ładunku glikemicznym, bo ten parametr odnosi się do ilości węglowadnów w całym posiłku i tego jaką reakcję na poziom glukozy ten zjedzony posiłek wywoła) z udziałem węglowodanów?

      Rozumiem ideologię, kupuję ją, ale wydaje mi się, że nie trzeba radykalnie przerzucać ww z pierwszej połowy dnia do drugiej, a raczej przy wszystkich posiłkach dbać o to, by charakteryzowały się niskim ładunkiem glikemicznym :). Ja to ostatnio praktykuję, ograniczyłam też liczbę posiłków do 4 zamiast dotychczasowych 5 i czuję się lepiej – mniej senna, mam więcej energii w ciągu dnia. Ale ja mam prawie (dosłownie ciutkę przed granicą diagnostyczną) insulinooporność dlatego też u mnie efekty mogą być bardziej odczuwalne :).

      • Dzięki 🙂 ja mam hashimoto i już zupełnie nie wiem co powinnam a co nie, póki co jem dużo węgli (nie umiem z nich zrezygnować i czymś zastąpić bo mało rzeczy do jedzenia w ogóle jem i lubię) i czuję się ok, ale mam problem z wiecznie wypchanym brzuchem pomimo małych i częstych posiłków 🙁

        • Zrób sobie testy w stronę alergii na pszenicę – nie gluten, ale pszenicę własnie. U polskich hashimotek to połączenie występuje bardzo często, to może być przyczyna.

      • Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłków? To pytanie zadaję z uzględnieniem informacji: jem żytni chleb jak już, musli z owsianki na sniadanie.Nie jem pszenicy jak niżej – bo hashimoto. Jak mogę tego więc dokonać? Pozdrawiam

        • Dbaj o to, by w posiłkach znajdowało się jak najwięcej produktów z lewej kolumny tabelki https://drlifestyle.pl/dietetyka/nawyki-ktore-pomoga-schudnac/ . Łączenie produktów o niskim i wysokim indeksie glikemicznym sprawia, że ładunek glikemiczny całego posiłku będzie niższy 🙂

  • bardzo lubię jak zamieszczasz przepisy bo są proste a jednocześnie mają coś ciekawego w sobie,chyba mamy podobne preferencje smakowe 🙂

    • Super! 🙂 Fajnie, że Ci podpasowały. Teraz będę publikować przepisy częściej.

  • Uwielbiam mleko kokosowe, więc również polecam! A taki deserek z chęcią bym zjadła 😀

    • ale śmiesznie, że się znacie 😀 Internet jest mały 🙂

  • Nie wielu ile już podejść do mleka kokosowego robiłam. Nigdy jeszcze nie byłam zadowolona. Mam akurat wiórki to spróbuję Twój przepis. Moja miłość – kokos. 🙂

  • Tak sie zastanawiam na czym polega sekret Alpro, ze ich mleka maja tak malo kalorii (glownie z tego powodu je kupuje)?

    Mam tez pytanie natury filozoficznej, niezwykle zlozone – jak gotowac ryz?

    Krocej – ma nizszy IG ale mniejsza objetosc, wiec sila rzeczy wiecej musisz zjesc.
    Dluzej – wyzszy IG ale tez wieksza objetosc, wiec mozna oszczedzic na ilosci

    Ktore podejscie jest lepsze?

  • Aaaa świetnie! To mi się podoba! Tyle dobrego słyszałam o mleku kokosowym (i wszelkich innych mlekach niekrowich :P), że będę musiała wreszcie spróbować! Zawsze mnie cena przerażała 🙂 Dzięki Monia! 😉

  • A ja bym spróbowała zamiast worków użyć zawartości orzecha kokosowego…zdrowszy. ..bo wiórki jak by nie patrzeć poprzez obrobke tracą wiele cennych wartosci;)

    • Jasne, że zdrowszy! 🙂 I też z jednego kokosa dużo produktu wychodzi. Jednak jest to już nieco trudniejsze i bardziej wymagające, a na blogu staram się prezentować przepisy kompromisowe, by były jak najlatwiejsze w wykonaniu :).

  • Robiłam jakiś czas temu 🙂 Świetna alternatywa dla mleka roślinnego, które możemy kupić w supermarketach. Łatwe, smaczne i wiesz, co pijesz!

  • Wszystko co ma kokos zachwyca mnie i zachęca , haha ! 🙂 Pozdrawiam gorąco :* – melodylaniella.blogspot.com

  • Hmm…. Nie posiadam blendera kielichowego, czy zwykła „żyrafa” da radę? A jakbym tak zmieliła wiórki w młynku do kawy, zalała wodą, potem gotowała i przecisnęła to wyjdzie czy blendowanie po gotowaniu jest istotne?

    • Wcześniejsze zmielenie w młynku zdecydowanie może pomóc. Ale nie wiem czy Twoja wersja da podobny efekt, jestem kulinarnym cienkim bolkiem i dopóki czegoś nie przetestuję, to nie umiem przewidzieć efektu końcowego. Ale chętnie się dowiem czy Ci się udało :). Spróbuj może ze 150 g wiórek, żeby nie zmarnować produktu w razie klapy czy też nie zajechać blendera.

      • Żyrafa dała radę ze zrobieniem mleka:) Aczkolwiek gorzej już ze zmiksowaniem samych wiórków. Następnym razem zamiast armagedonu w kuchni prościej będzie pozostałe wiórki co prawda z ciężkim sercem ale wyrzucić.

  • Witam.Mleko wyszlo mi wspaniale! Z pozostalych wiorkow zrobilam make tz.
    wysuszylam jak w przepisie w piekarniku,ale juz nie mielilam na make.Moze kiedys zmiele jak bedzie mi potrzebna,a moze jest jakis przepis na takie suche wiory,chodzi mi o jakies ciastka,albo i co.Moze ktos ma jakis pomysl !?

  • Witam,
    Czy takie mleko kokosowe zrobione z 300g wiórków nie będzie miało większej kaloryczności niż 89kcal/100ml?

    • „Nie są to dokładne wartości, bo wszystko zależy od tego, ile wiórków znajdzie się w ostatecznym produkcie, ale można przyjąć następujące wartości maksymalne przy dodatku oleju kokosowego(średnie to około 60 kcal, a minimalne 25 kcal):” 🙂

  • Mleko zrobiłam, pyszne! 🙂 Jutro robię wegański mus z gorzkiej czekolady, podam go z pozostałościami wiórków 😀 Mniam! 🙂

  • Wczoraj zrobiłam, w smaku super, tylko że mniej więcej po godzinie zaczęło się rozwarstwiać 🙁 „biała” część poszła do góry, a woda osiadła na dnie. To jest normalne czy coś mi po prostu nie wyszło?

    • To może się zdarzyć, szczególnie przy blenderach o niewysokiej mocy. Ale wystarczy wstrząsnąć przed spożyciem 🙂

      • Dzięki! 🙂

  • no to się biorę do działania 😀

  • udało się! Jest cudne, smaczne, bielusieńkie! Wreszcie takie jakie być powinno <3

  • Właśnie zalałam wiórki wodą 😀 jutro rano zrobię mleko i spróbuję jak smakuje z poranną kawa 😀 nie mogę się doczekać <3
    Zastanawiam się też nad kupieniem oleju kokosowego, bo od wtorku będzie w promocji w Leclerc`u.

  • Czy te mleko z Twojego przepisu, jest takie jak mleko/mleczko z puszki? Chodzi mi o tłustość, gęstość ekstraktu.

    • Jest dużo rzadsze, bardziej przypomina konsystencją mleko sojowe z kartonu.

  • Wyszło pyszne:) Zapach kokosa w kuchni zdecydowanie umila wyciskanie wiórek;)
    A z resztek zrobiłam kokosanki, bo została mi aquafaba z poprzedniego dnia 😀

  • Wczoraj zalałam wiórki woda ale nie wlozylam do lodówki. Jak już przelałam przez gaze to mleko jest kwaśne dlaczego? Źle wiórki czy to przez to że nie schowałam do lodówki?

    • Raczej temperatura, może w trakcie sezonu grzewczego proces zachodzi szybciej?

  • Witam serdecznie
    Ile może mieć kalori pulpa z wiorek po mleku kokosowym? I jakie mogłoby być makro wiem że to trudne ale może pani wiedziała y jak to obliczyć z góry bardzo dziękuję
    Pozdrawiam serdecznie

    • własnie obliczyłam – od wartości 300 g wiórek odjęłam wartości 1 l mleczka. ale dokładnie wyjdzie kiedy zważę pulpę po wysuszeniu. pulpa z 300 g wiórek ma :
      B: 7,8, T:70-84 ( tutaj mam wątpliwosci, ale to tak maks 84), W: 66 .
      Zobaczymy ile zaważy po wysuszeniu i będzie wiadomo. taka pulpa jest super skladnikiem do keto panierki

  • Czy mleko kokosowe po zmiksowaniu może być gorące? Czy nie straci w ten sposób swoich witamin?

  • A jak obliczć kalorie takiego mleka? Przecież wiórki się przecedza i ich nie dodaje, a kalorie w nich zostają

  • udało się! Jest cudne, smaczne, bielusieńkie! Wreszcie takie jakie być powinno <3

  • O kurczaki rewelacja ;)) z pewnością jutro moja kuchnia będzie rozgrzaną do czerwoności, aż będą leciały wióry ( kokosowe oczywiście) dziękuję super ojca dla łasuchów na diecie 😉

  • Właśnie zalałam wiórki wodą 😀 jutro rano zrobię mleko i spróbuję jak smakuje z poranną kawa 😀 nie mogę się doczekać <3
    Zastanawiam się też nad kupieniem oleju kokosowego, bo od wtorku będzie w promocji w Leclerc`u.

  • Ostatnio widziałam jeszcze prostszy patent na mlekokokosowe z musu kokosowego. Ktoś próbował?