Blog

ikonka powrotu
Wróć
16.04.2015

Sałatka z awokado na kolację

Sałatki
przepis , sałatka

Informacje podstawowe

Typ dania: kolacja
Dieta: klasyczna

… obiad i śniadanie. W zasadzie na każdy posiłek, jaki tylko sobie życzycie. Sałatka z awokado ma świetne makro, wartości odżywcze, pysznie smakuje i jest bardzo szybka w przygotowaniu. Ma więc wszystko, czego oczekuję od dietetycznych posiłków. Pozwólmy więc mojej sałatce na kolację zainaugurować powrót serii „dietetyczne przepisy”. Co jakiś czas będę publikować moje ulubione dietetyczne przepisy w formie krótkich wpisów: zdjęcie, przepis, rozkład makroskładników w jednej porcji i czasami opis głównego składniku, jego wartości odżywczych. Mam nadzieję, że będzie to dla Was coś wartościowego – mnie te wpisy ułatwią utrzymywanie blogowego tempa, ponieważ ich przygotowanie zajmuje około godziny, a nie kilka czy kilkanaście godzin jak to bywa z innymi tekstami :). Koniecznie dajcie znać co sądzicie!

Wiem, że często argumentem przeciwko zdrowemu odżywianiu są ceny niektórych produktów. Kiedyś pewnie napiszę cały post, żeby obalić tę tezę ;). Tymczasem informuję, że do przepisów będę dorzucała informacje o promocjach  w supermarketach na niektóre składniki proponowanych przeze mnie posiłków. Na lajfstajlowym fejsbuku ten temat wzbudził większe zainteresowanie niż moje metamorfozy, zbierając ponad 200 lajków i komentarzy ;). Zgodnie wymienialiście Biedronkę, Lidla i Tesco jako miejsca, w których najczęściej robicie zakupy, więc oferty tych sklepów będę monitorować i podrzucać Wam co jakiś czas linki partnerskie do konkretnych promocji w tych sklepach. Nie będę o tym wspominać przy każdym wpisie, informuję uczciwie tu i teraz, myślę, że nikomu nie będzie to przeszkadzać, bo korzyść obustronna jest tu jasna :).

Sałatka z awokado, tuńczykiem i pomidorami – przepis

sałatka z awokado

Składniki na sałatkę z awokado na kolację

Na przygotowanie porcji dla dwóch osób potrzebujemy:

  • 1 awokado – ostatnio w najniższej cenie jaką kiedykolwiek widziałam dostępne w Biedronce, są też inne warzywa i owoce w promocji
  • 1 puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym)
  • 2 pomidory (lub kilka mniejszych, ale smaczniejszych niż zwykłe np. śliwkowych)
  • szczypiorek
  • pietruszka
  • pestki słonecznika i/lub dyni
  • oliwa z oliwek
  • cytryna/limonka do skropienia awokado
  • przyprawy wedle uznania (ja użyłam pieprzu i  trawy cytrynowej)

Sposób przygotowania sałatki z awokado na kolację

  1. Awokado kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny/limonki i odstawiamy na bok
  2. Tuńczyka odsączamy i dorzucamy do miseczki z awokado.
  3. Pomidory kroimy w ćwiartki lub sporą kostkę jeśli są duże.
  4. Dorzucamy po łyżce słonecznika i dyni, drobno siekamy szczypiorek i pietruszkę – posypujemy całość.
  5. Dolewamy mniej więcej łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy przyprawy.

Następnie zajadamy, aż się uszy trzęsą :).

Sałatka z awokado, tuńczykiem i pomidorami (porcja dla jednej osoby, połowa wymienionych składników) ma następujący rozkład makroskładników: B:27g W:13g T:23 kcal: 360

awokado
Kokieteryjne awokado… Ileż to razy przeoczyłam odpowiedni moment! 😀

O tym czemu warto jeść awokado tak dobrze napisała kiedyś Agnieszka, że nie ma najmniejszej potrzeby, bym rozwijała temat u siebie. Jeśli interesują Was wartości odżywcze awokado uderzajcie do Agi.

20150414-IMG_8205

A na śniadanie typowa sałatka nawinie – co się nawinie to do sałatki. Oliwki przywiezione z Aten, trochę kukurydzy, wiejskie jajko, mix sałat i chleb z ziarnami.

Gdybym miała jakieś nasiona bez wątpienia bym je dorzuciła. Czasami jednak stan lodówki dyktuje jadłospis lepiej niż założony plan. To nic specjalnego, pokazuję bez zobowiązań i zachęcania, żebyście spróbowali w domu to taki gratis do przepisu na sałatkę z awokado :D. Ale patent z krojeniem oliwek w krążki polecam, bo smak roznosi się na całą sałatkę, o!

Sałatka z awokado zrobiła furorę na instagramie. Jestem ciekawa jak Wam podoba się przepis i sam zamysł takich krótkich wpisów z pomysłami na dietetyczne posiłki?

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Od roku już odżywiam się zgodnie z dietą rozpisywaną przez dietetyczkę i to właśnie dzięki niej pokochałam awokado <3 Jeszcze nie łączyłam go z tuńczykiem, więc z przyjemnością wypróbuję twój przepis. W okresie wiosenno-letnim mogłabym się żywić samymi sałatkami, szczególnie lekkimi i sycącymi.
    Mam takiego pecha, że nie mam blisko siebie ani Lidla, ani Biedronki, więc jak już się tam wybieram, to jest wielka wyprawa 😀 Z Tesco korzystam najczęściej, bo są tak mili i dowożą zakupy 😉

  • Czemu jeszcze nie próbowałam awokado? 🙁 Pora to zmienić 🙂

    • Awokado samo w sobie nie jest jakąś super pysznością, ale jako dodatek do sałatek czy past… Pycha, pycha, pycha! A to biedronkowe 10 zł/kg to naprawdę dobra okazja, żeby spróbować 😉

  • Od roku już odżywiam się zgodnie z dietą rozpisywaną przez dietetyczkę i to właśnie dzięki niej pokochałam awokado <3 Jeszcze nie łączyłam go z tuńczykiem, więc z przyjemnością wypróbuję twój przepis. W okresie wiosenno-letnim mogłabym się żywić samymi sałatkami, szczególnie lekkimi i sycącymi.
    Mam takiego pecha, że nie mam blisko siebie ani Lidla, ani Biedronki, więc jak już się tam wybieram, to jest wielka wyprawa 😀 Z Tesco korzystam najczęściej, bo są tak mili i dowożą zakupy 😉

    • Ja też jestem psychofanką e-zakupów i w ten sposób zaopatruję się zdecydowanie najczęściej, jednak po drodze z przystanku do mieszkania mam Biedronkę, więc nie ma problemu,żeby podskoczyć po jakieś pojedyncze produkty :). A teraz wprowadzają naprawdę super rzeczy, jak np. mieszanka do pieczenia chelba czystoziarnistego, muszę wypróbować!

      A awokado z tuńczykiem to jedno z moich ulubionych połączeń, tuńczyk fajnie przełamuje „nudnawy” smak awokado 🙂

      • Właśnie przez te super rzeczy boli mnie to oddalenie od Biedronki jeszcze bardziej. Ostatnio potencjalny teść wybrał się ze mną na zakupy, bo ma duży samochód, więc zrobiłam zapasy! 🙂

  • hoho! a dziś właśnie kupiłam awokado 😀

    • Ja tuńczyka podebrałam Fidze :DDDDD

      • Przy okazji tuńczyka, to jem jakieś 3 puszki tuńczyka w oleju na tydzień. Czy to nie za dużo? Ze względu na metale cieżkie

  • Przepis super, czekam na więcej 😉 u mnie też sałatka na winie; kasza gryczana nie palona(biedronka) do tego oliwki, pomidory, szczypiorek i ser sałatkowy(niby feta) oliwa z oliwek, pieprz i juz;) miał być do tego grillowany bakłażan ale czasu brakło… Bo w przeciwieństwie do mnie młody je co godzinę i trzyma linie;) a po awokado dziś byłam, i zapomniałam go kupić. Za to mam zapas piersi z kurczaka bo też są w promocji

    • To prawda, aktualne promocje w biedrone sprzyjają zdrowemu odżywianiu :). Ja nie jestem fanką jeżdżenia od sklepu do sklepu w celu zakupu najtańszego produktu, ale jeśli ktoś ma po drodze czy musi wybrać do którego marketu pójść/pojechać to warto brać takie rzeczy pod uwagę, w skali zakupów tygodniowych to może być oszczędność rzędu kilkudziesięciu złotych :).

      • Oj tak. Fakt że platki błyskawicznie nawet te orkiszowe i jaglane nie są szczytem zdrowia ale w moim przypadku ratują życie;) no i spacer 30 min. W jedna stronę by je kupić tez robi swoje, szczególnie ze to pod górkę 😉 a no i maja teraz batoniki które są naprawdę zdrowe a nie tylko takie udają. Bananowe i truskawkowe z samych owoców, tylko jak tu je traktować w wyzwaniu 30 dni bez słodyczy? Albo takie domowe trufle z daktyli, albo z awokado w sumie słodycz

        • To kwestia indywidulana, ja nie odrzucam takich domowych wyrobów o słodkim smaku – idąc tym tokiem nie mogłabym jeść dojrzałych bananów :). Dla mnie sukcesem będzie ograniczenie słodyczy kupowanych na uczelni z automatu czy zachciankowej czekolady ze sklepu. Każdy chyba musi sam określić jak sprawa wygląda u niego 🙂

        • Jednym słowem może to dobry czas by rozwinąć swoją kulinarną kreatywność i znaleźć zdrowe zamienniki dla tych niezdrowy zachcianek ;)a kto wie może juz tak zostanie 😉

  • Właśnie zostało mi jedno awokado i zastanawiałam się co z nim zrobić bo zapiekane z jajkiem tak sobie mi wyszło dzisiaj. 🙂

  • Dopiero niedawno przekonałam się do awokado, więc na pewno wypróbuję ten przepis 🙂 Wygląda mega apetycznie! A co do pestek to teraz w Biedronce są fajne mixy ziarenek do sałatek – dla jednej osoby jeden wystarczy na 2 albo i więcej porcji 🙂 Z takich szybkich sałatek, co się nawinie (:D) to uwielbiam marchewka (gotowana) + jajko + oliwki (koniecznie zielone!), pewnie nie jest idealna pod względem składników odżywczych ale smakuje super 🙂

    • Nie wpadłabym ja połączenie marchewki z jajkiem i oliwkami, brzmi równie egzotycznie co pizza z ananasem, ale może powinnam się przełamać i spróbować 😀

      • Pizza z ananasem jeszcze nie jest tak bardzo egzotyczna 😉 Na przykład mój chłopak je sałatkę owocową z kromkami z szynką 😀

        • Mój je makaron z serem białym ze śmietana i skwarkami oraz solą, a jego brat daje do tego jeszcze ketchup;) to dopiero połączenie

  • Ja, wstyd się przyznać nigdy nie jadłam awokado. Pora wreszcie to zmienić, bo codziennie napotykam się na jakieś przepisy z awokado w roli głównej 😉 A zdrowa dieta mi nawet wychodzi taniej niż normalna, pisałam o tym ostatnio 😉

  • A czym możnaby zastąpić tuńczyka? Nie znoszę go, co poradzić 😀

    • Hmmmm… Może wędzony łosoś? 🙂 Albo jajko, też mi smakuje połączenie jajko+awokado 🙂

  • Mi tam jakoś najbardziej awokado podchodzi w sushi. Inaczej nie da rady przełknąć 😉

  • Chyba zastąpię tuńczyka jakimś innym biednym stworzeniem i mogę wcinac! Wygląda przeapetycznie. Nie dziwię się że zdobyła insta! ; )

  • rozwaliła mnie ta grafika z awokado i odpowiednim momentem na zjedzenie 😀

    • Też uważasz, że banany są podobnie zdradzieckie? 😀

  • Kiedyś nie przepadałam za awokado, wydawało mi się mdłe i bez smaku, ale gdy zaczęłam z nim kombinować, to teraz nie wyobrażam sobie wielu posiłków bez niego. Przepis fajny, na pewno wypróbuję 🙂

    • Smak fajnie podbija skropienie sokiem z cytryny i limonki 🙂

    • Ja go kiedyś wręcz nie znosiłam.. w czasie jak mojej matce zdarzało mi się jeszcze robić kanapki do pracy to próbowała mi przemycać zamiast masła ale nie byłam w stanie tego tknąć. Teraz? Wpierniczam namiętnie 🙂

  • Bardzo chętnie takie wpisy będę czytać, szczególnie interesowałyby mnie sałatki i koktajle bo są doskonałym urozmaiceniem diety – u mnie drugie śniadanie, w które ostatnio wkradła się monotonia. Ile można jeść jogurt naturalny i serek wiejski… Wiadomo, że skoro II śniadanie to często zależy mi żeby było szybko.

    • Znam ten ból :). Postaram się podrzucać jak najwięcej ciekawych pomysłów.

  • fajny pomysł na takie krótkie wpisy, bo sporo dziewczyn nie liczy makro i kalorii, a w taki sposób moze sie dowiedziec. ja bym do kazdego posiłku z ta sałatka dodała tylko pieczywo razowe żeby podbić weglowodany 🙂 ale ja aktualnie na masssie 😉
    moja kuchenna inwencja twórcza tez jest dyktowana aktualnym stanem lodówki, ale nauczyłam sie mieć bazowe produkty w domu, takie jak swieże warzywa, tunczyk w puszce, ziarna, orzechy, suszone sliwki, rodzynki, żurawina, makaron, ryż, wszytskie inne suche płatki, a mam ich z 7 rodzajów :D, mleko, twaróg, otręby, jajka, bez tego moja kuchnia nie istnieje 🙂 raz na jakiś czas uzupełniam zapasy, a swieze na bieżaco. jak to ułatwia zycie!! haha czasami na treningu myslę co zjem jak wróce, bazujac na tym co mam, wymyslam i w domu juz tylko szybko przygotowuje i szamam 🙂 a w razie czego biedronka pod fitness klubem, ot tyle wygrać 🙂
    czekam na przepisy.

    • Najgorzej jak pod siłką jest mc donalds :DDD jak np. w Złotych Tarasach

      • szczerze mam w drodze do pracy i ten smród tego oleju, który czuc w obrębie kilkuset metrów skutecznie mnie odstrasza:D

  • Pani Moniko! Hoduje Pani trawę cytrynową sama, czy udało się gdzieś kupić, na przykład w formie suszonej? 🙂

    • Na Panią to trzeba mieć wygląd i pieniądze, a ja jestem prostą studenciarą z cebulą na głowie! Monika, miło mi 🙂

      Na Twoje pytanie mogę odpowiedzieć dwojako – zarówno hoduję jak i kupiłam suszoną, ale z hodowanej nic nie będzie. Jak widzisz na fotkach, okazało się, że w mieszkaniu jet więcej amatorów trawy cytrynowej, a ten ze zdjęć nie obchodzi się z zieleniną delikatnie. Wyrosła bez problemu i konieczności jakiejś super opieki, teraz dobry moment na sianie :).

      Suszoną przywieźliśmy z Egiptu w nawet niezmielonej formie. Zblendowałam wszystko na drobiutkie kawałki, część dodałam do naszej autorskiej mieszanki do kurczaka, a część wykorzystuję jako dodatek do sałatek czy dań inspirowanych kuchnią orientalną. Niestety w pl nie widziałam nigdzie suszonej, ale nie szukałam w sklepach typu „Kuchnie świata”

      • dzięki! przez długi czas zastanawiałam się czy warto inwestować w nasiona i poświęcać czas na hodowle. Nie jest to jakiś duży wydatek, ale obawiałam się rozczarowania, kiedy nic by nie urosło. Teraz chyba spróbuję, bo uwielbiam aromat trawy cytrynowej, nie tylko w sałatkach ale też w herbacie 🙂

        • Ja też! Albo w wodzie w połączeniu z limonką i imbirem, polecam! Jeśli nie masz w domu krwiożerczego (roślinożerczego) kota, poradzisz sobie bez trudu. Nam wszystkie roślinki padają, a ta przetrwała 😀

  • Hej 😉 jako dietetyk może zamieściłabyś (oczywiście gdy znajdziesz czas, bo to prośba a nie rozkaz;)) wpis na temat suplementów typu BCAA, białka serwatkowego, izolatu itd., których często używają osoby ćwiczące. Jestem sceptycznie do nich nastawiona, lecz jestem ciekawa twojego zdania, pozdrawiam.

    • za wysokie progi na moje nogi 🙂 mam na ich temat swoje zdanie, ale mam zdecydowanie za małą wiedzę, by udzielać rad z tej kategorii czytelnikom 🙂

  • Sałatka wygląda apetycznie-aż zgłodniałam!

    Ja mam pytanie trochę niezwiązane z postem – co należy jeść przed treningiem? Ostatnio mam bardzo mało energii. a jak idę na siłownię to już w ogóle czuję się słabo. Pewnie to przez odżywianie czuję się cały czas 'nie bardzo’, muszę wprowadzić do diety więcej warzyw i owoców (kiedyś nie mogłam się bez nich obejść a życie studenckie całkiem zmieniło mój 'jadłospis’). Ale tak ogólnie co polecasz zjeść przed treningiem, żeby mieć dużo siły?

    • Ja najlepiej czuję się kiedy ostatni posiłek przedtreningowy zjem 1,5h-2 h przed samym treningiem, dbam o to, żeby było w nim dużo węglowodanów złożonych (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, niektóre warzywa), białka i (wielo)nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zdrowy tłuszcz będzie źródłem energii, ale też przedłuży wchłanianie aminokwasów, a węgle złożone będą uwalniać energię jeszcze w czasie trwania treningu :). Najwięcej mocy mam po zjedzeniu np. pieczonego łososia z brązowym ryżem i do tego sałatka z oliwą oliwek i awokado – można góry przenosić.

      Albo przynajmniej naprawdę ciężkie kettle:)

  • Sałatka wyglądała
    bardzo zachęcająco na zdjęciu i potwierdzam, że w rzeczywistości smakuje tak
    samo dobrze. Polecam! Zastanawiam się czy nie można by do niej dodać suszonych
    pomidorów dla wyostrzenia smaku?
    Mario Bertulli

    • Jeśli nie liczysz makro to nie ma problemu, jeśli pilnujesz rozkładu B/W/T to sprawdź czy zamieniając zmieścisz się z dodatkowym tłuszczem w bilansie dziennym :).

  • bardzo smacznie wygląda i sałatka i śniadanie ; ) ja niestety jestem typem leniucha i nigdy nie chce mi się zajmować przygotowywaniem jedzenia ;< idę na łatwiznę i na śniadanie przeważnie wsuwam owsiankę 😀

  • Jak dobrze dojrzałe to zjem nawet samo, ale chętnie łącze je z pomidorem bo w połączeniu awokado+pomidor tłuszcze z awokado powodują lepszą absorpcję likopenu zawartego w pomidorach, który ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe…tak pisała moja koleżanka blogowa LucyMayday 🙂

    • Zgadza się, lipoken jest rozpuszczalny w tłuszczach, więc towarzystwo awokado jak najbardziej wskazane dla pomidora :). Sprawę załatwi już nawet łyżeczka oliwy z oliwek, jeśli mówimy o małych ilościach jak 1czy 2 pomidory.

  • Mmm wygląda bardzo smacznie! Ja wczoraj robiłam sałatkę z awokado, tuńczykiem, pomidorem, ogórkiem kiszonym, serem feta, jajkiem i mixem ziaren. To była moja pierwsza sałatka z użyciem awokado i tak mi posmakowało, że na dziś też kupiłam 🙂

  • Przepyszna. Mąż ( który zawsze jak wyciągam avokado to mówi „ja nie lubię tego” 😀 ) i ja uwielbiamy ją. Stała się Naszą ulubioną kolacją.

    • Bardzo się cieszę :)! Pozdrowienia dla Was.

  • Widać, że jest to wiejskie jajo 🙂 Różni się w wyglądzie od tych sklepowych, a w smaku to już na pewno (niestety) 🙁

  • Jakiej oliwy najlepiej używać?

    • Extra virgin:)

      • Ma Pani sprawdzona firmę?Zrobiłam dzisiaj ta sałatkę na kolacje i musze powiedzieć że teraz będę częściej kupować awokado i tuńczyka

        • Monnini, ale taka z Biedronki też jest dobra 🙂

  • Była boska! Zjadłam całą porcję!

    • czyli ile

  • Propagując jedzenie sałatek, mogę uznać że propaguje się zdrowy styl odżywiania. Proszę zatem o wyjaśnienie. Co autor przepisu zamierza propagować, prezentując przepis na sałatkę z tuńczykiem z puszki. Wszem i wobec wiadomo czym jest żywność z puszki i dlaczego należy jej unikać

  • Jakiej oliwy najlepiej używać?