Jak przechowywać pieczywo (i co zrobić ze starym chlebem?)

Średnio co czwarta osoba czytająca ten artykuł, wyrzuca jedzenie. Tak o, do śmieci. Statystycznie przyznaje się do tego 42% Polaków – wyrzucają około 235 kilogramów na osobę w ciągu roku. Najczęściej wskazywaną grupą produktów wyrzucaną przez Polaków jest pieczywo – jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności, wyrzuca je aż 49% osób.

Dbanie o ekologię i równowagę naszej wspólnej planety nie musi polegać na praniu w orzechach zamiast proszku czy kupowaniu biożywności opakowanej w plastik. Małe kroczki ku lepszemu wykonane przez rzeszę osób  będą miały znacznie większe znaczenie niż milowe kroki bardzo zdeterminowanej, ale niewielkiej grupy (gotowej na prowadzenie eko-życia we wszystkich jego aspektach). 

Jeśli tym małym krokiem byłoby zaprzestanie marnowania jedzenia, to będzie naprawdę duży krok ku poprawie kondycji planety. 

Nadmiernie skupiając się na szczegółach łatwo stracić z pola widzenia szerszą perspektywę – dokładnie tak, jak w odchudzaniu. Zastanawiamy się czy owoce po 18:00 aby na pewno nie tuczą, ale nie przeszkadza nam to w zamawianiu pizzy po 22:00.

Wróćmy na chwilę do podstaw

Czy stać Cię na wyrzucanie jedzenia?

Wykorzystując wszystko, co kupujesz:

  • ograniczasz ilość odpadów
  • redukujesz ślad węglowy związany z produkcją artykułu
  • zmniejszasz skalę transportu produktu, a tym samym wpływasz na ograniczenie ilości spalin zasilających atmosferę – (mniej kupiłeś – mniej musi zostać przetransportowane – mniej ciężarówek wyjeżdża na ulice – mniej spalin produkuje)

Ponadto:

  • oszczędzasz pieniądze – w końcu to Ty płacisz za swoje 235 kilogramów wyrzuconej żywności
  • przekazujesz pozytywny nawyk swoim dzieciom
  • planujesz zakupy z wyprzedzeniem, co może ułatwić utrzymywanie zdrowych nawyków i szczupłej sylwetki

W ramach kampanii swiezowypieczone.pl opracowałam dla Was kolejny artykuł, który pomoże w ograniczeniu wyrzucania pieczywa.

Jak przechowywać pieczywo?

  • Nie zostawiaj pieczywa bez przykrycia.
  • Chleb przechowuj w temperaturze pokojowej.
  • Im bardziej ograniczona cyrkulacja powietrza, tym dłużej chleb zachowa świeżość.
  • Najlepiej sprawdzają się drewniane chlebaki (warta uwagi alternatywa to pudełka próżniowe, jednak ze względu na motyw przewodni wpisu – ?nie wymagające poświęceń bycie bardziej eko? zachęcam do wybrania biodegradowalnego surowca, jakim jest drewno).
  • Wietrz chlebak, gdy nie ma w nim pieczywa (pozostaw otwarty).
  • Jeśli nie masz miejsca na chlebak, kup (lub uszyj) lniany worek – sprawdza się równie dobrze w ochronie przed wysychaniem i ograniczeniem dostępu do wilgoci.

Czy można mrozić chleb?

  • Tak, można mrozić chleb w warunkach domowych. Mrożenie jest dobrym sposobem na przedłużenie trwałości pieczywa i nie powoduje znacznych strat składników odżywczych. 
  • Nie zamrażaj czerstwego pieczywa – po rozmrożeniu będzie równie nieatrakcyjne, najlepiej mrozić świeże pieczywo.
  • Chleb na zakwasie lepiej znosi mrożenie, niż chleb na drożdżach – chleb wypiekany wyłącznie na drożdżach po rozmrożeniu może się kruszyć i zmienić konsystencję.
  • Żeby przyspieszyć rozmrażanie, zamrażaj chleb pokrojony na kromki.
  • Najlepiej rozmrażać pieczywo w temperaturze pokojowej, na bawełnianej ścierce która wchłonie nadmiar wilgoci. Możesz rozmrażać pieczywo również przez ogrzanie go w piekarniku.

Nieoczywisty problem z przechowywaniem pieczywa

Największy problem z przechowywaniem pieczywa polega na? szybkim znikaniu pieczywa, które moglibyśmy później przechowywać ;). Wiele osób odchudzających się na własną rękę (bezpodstawnie) boi się, że pieczywo jest ?tuczące? i ?bezwartościowe?, co zwiększa ryzyko napadów obżarstwa związanych z danym produktem. Kategoryzowanie produktów na ?dobre i złe? czy ?dozwolone czy zakazane? negatywnie wpływa na relacje z jedzeniem. 

Paradoksalnie im mniej boisz się jedzenia (jego ?tuczącości? czy ?niezdrowości?) tym łatwiej zarządzać dietą. Już Krzysztof Antkowiak wiedział, że najczęściej to ?zakazany owoc ciągle krąży Ci nad głową? ;). Właśnie dlatego warto zapoznać się z faktami na temat pieczywa i samodzielnie zweryfikować własne przekonania.  

W ramach kampanii swiezowypieczone.pl przygotowałam kilka wpisów, które rozprawiają się z faktami i mitami na temat pieczywa. Zapoznaj się z nimi, jeśli nie jesteś pewien czy pieczywo może być elementem zdrowej diety:

Co zrobić ze starym pieczywem

  • bułka tarta – stare pieczywo należy zostawić na powietrzu, by stało się czerstwe (można przyspieszyć proces podgrzewając stare pieczywo w piekarniku przez około 10 minut w stu stopniach); następnie bułkę zetrzeć na tarce lub zblendować.
  • grzanki, bruschetta, tosty, zapiekanki – stare pieczywo świetnie sprawdza się jako baza zapiekanek wszelakich; nie bój się tego pomysłu, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej – ser zapieczony w piekarniku nie dostarcza więcej kalorii, niż ser prosto z lodówki położony na kanapkę; takie okazjonalne urozmaicenie diety może pomóc ograniczyć zachcianki na znacznie bardziej kaloryczne i przetworzone produkty.
  • odchudzone kotlety mielone – starą, namoczoną w mleku bułkę, możesz wykorzystać jako składnik kotletów mielonych; jeśli zależy Ci na ograniczeniu kaloryczności kotletów, przygotuj je w piekarniku (obiecuję, że smakują prawie równie dobrze, co w kąpieli tłuszczowej na patelni!). Przygotuj kotlety tak, jak zawsze, ale ulep z nich mniejsze kulki, bardziej jak klopsiki (średnica około 3 cm). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Na górę każdego kotleta połóż cienki, mały plasterek masła. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, piecz przez 25 minut na termoobiegu i kolejne 20 minut grzanie od góry.

Czego nie robić ze starym pieczywem

Nie dokarmiaj ptaków chlebem – jego świeżość nie ma tutaj nic do rzeczy. Ptasi układ pokarmowy nie radzi sobie dobrze z trawieniem pieczywa. Istnieje również duże ryzyko zadławienia się. Najlepiej dokarmiać ptaki ziarnami, nasionami, owocami lub gotowanymi (nieprzyprawionymi, drobno pokrojonymi) warzywami, słoniną czy łojem – każdy gatunek ma swoje upodobania, ale żadnemu nie poprawi zdrowia spożywanie chleba.