Bazując na doświadczeniu i wskazówkach innych twórców zajmujących się tematyką less waste, można zebrać kilka wskazówek na ten temat. Oczywiście wszystko zależy od Waszych możliwości, potrzeb i ochoty. Poniżej przedstawiamy kilka tipów jak odpowiednio przechowywać warzywa i owoce.
Bez wątpienia – nie wszystkie warzywa i owoce powinniśmy przechowywać w lodówce. Co prawda, przedłuża ona świeżość, ale w pewnych przypadkach może powodować utratę jakości produktów.
W dolnych szufladach, wyłożonych matą antypleśniową lub ręcznikami papierowymi (pamiętaj o ich regularnej wymianie).
Produkty kupione najwcześniej zjadamy w pierwszej kolejności. W związku z tym pomocne będzie układanie produktów w lodówce zgodnie z tą zasadą, wtedy sięgniesz najszybciej po to, co masz najbliżej pod ręką.
W naszych gotowych dietach z marketów wszystkie świeże produkty zużywa się w całości – nic się nie zepsuje ani nie ląduje w koszu niezużyte.
*umyj dopiero przed zjedzeniem!
Ważne!
Jeśli owoce/warzywa poddane zostaną obróbce termicznej, albo przekroisz je surowe na pół, to wtedy włóż je do lodówki.
Rozsądne przechowywanie żywności, w tym warzyw i owoców, jest korzystne przede wszystkim dla:
Zdecydowanie warto!
A jeśli już jesteśmy w temacie niemarnowania jedzenia i tym samym oszczędności – koniecznie sprawdź ten wpis i dowiedz się jak nie przepłacać za zdrowy styl życia 🙂 .
Temat mikrobioty w ostatnich latach stał się bardzo popularny i badań dotyczących jej wpływu na nasz organizm jest coraz więcej. To że wpływa na trawienie pokarmów jest dość oczywiste, ale…
Jestem prawie pewna, że podczas zakupów rzucił się już Wam w oczy wskaźnik Nutri-Score. To te charakterystyczne kolorowe literki na opakowaniach produktów. W supermarketach widać je coraz częściej, dlatego weźmiemy…
Gotujesz ryż w woreczku? Można to zrobić lepiej, czyli ugotować ryż bez woreczka i to na sypko! Gotowanie ryżu bez woreczka może wydawać się trudnym zadaniem, ale nic bardziej mylnego!…
Pewnie większość z Was już gdzieś słyszała o kreatynie. Mogę się założyć, że zwykle było to jednak w kontekście sportowców i/lub osób trenujących siłowo – a to nie jedyne jej…
Zdziwiłam się, że marchew nalezy trzymac w lodówce :O ale w sumie fakt – jak kupię kilka marchewek, to 3 dni później już są zwiędnięte i pojawia się na nich ciemny nalot 🙁 spróbuję!
Daj znać, czy się sprawdziło 😉
Bardzo długo trzymałam pomidory w lodowce, więc wiem jaki to błąd. Nieporównywalna różnica w smaku, kiedy dojrzewają w temp. pokojowej 😛
Tak, są wtedy pyszka! 🙂