Dopiero gdy zaczęłam pracować jako dietetyk, zdałam sobie sprawę w jak fatalnym stanie jest edukacja żywieniowa w naszym kraju. Moje obserwacje prowadzą do niebezpiecznego wniosku – im bardziej kolorowa gazeta, tym więcej głupotek można w niej znaleźć. Tym sposobem „redaktorzy” (często bez wykształcenia kierunkowego) budują wśród czytelników mylne przekonania na temat wielu produktów spożywczych. Podobnie z białym ryżem, czy niektórymi kaszami. Często jestem pytana jakie kasze warto jeść, który ryż „jest mniej tuczący” i dlaczego w diecie od dietetyka czasami można znaleźć biały ryż.
Przyjrzyjmy się faktom :).
Kasza jaglana | Kasza gryczana | Kasza jęczmienna | Kuskus* | Kasza bulgur* | Kasza manna* | |
Kcal | 354 kcal | 358 kcal | 340 kcal | 346 kcal | 360 kcal | 346 kcal |
Błonnik | 3,2 g | 5,8 g | 10 g | 0,6 g | 0,6 g | 0,7 g |
Białko | 10,5 g | 11,2 g | 10,3 g | 12,1 g | 13 g | 13 g |
Czym różnią się od siebie kasze:
Pozostaje jednak pytanie – czy to naprawdę istotne? Dla dietetyka – tak. Dla osoby samodzielnie planującej jadłospis – nie. Bez fachowej wiedzy i programu nie da się precyzyjnie zaplanować jadłospisu z uwzględnieniem zapotrzebowania na wszystkie witaminy i składniki mineralne. No, może by się dało, ale grozi to z pewnością dostaniem kociokwiku na widok tabeli wartości odżywczych i kolejnych obliczeń ;).
Nie warto.
Ryż biały | Ryż paraboiled | Ryż brązowy | Ryż jaśminowy | Ryż basmati | |
Kcal | 340 kcal | 370 kcal | 370 kcal | 346 kcal | 352 kcal |
Błonnik | 1,5 g | 0,5 g | 8,7 g | 1,5 g | 1,3 g |
Białko | 7,1 g | 7,9 g | 7,1 g | 7,6 | 8,7 g |
Zdecydowanym zwycięzcą pod względem wartości odżywczych jest ryż brązowy. Dlaczego?
Polecam najczęściej wybierać ryż brązowy, a biały stosować jako urozmaicenie w daniach, które smakują Ci zdecydowanie gorzej z jego nieoczyszczonym odpowiednikiem (dla mnie są to dania inspirowane kuchnią tajską)
Zarówno kasza i ryż są dobrymi produktami, które opłaca się uwzględnić w zdrowej diecie. Są one:
Wnioski?
Zarówno kasza, jak i ryż są warte uwzględnienia w zdrowej diecie. Zamiast szukać wśród nich ideału, postaw na urozmaicenie diety różnymi rodzajami kaszy i ryżu.
Temat mikrobioty w ostatnich latach stał się bardzo popularny i badań dotyczących jej wpływu na nasz organizm jest coraz więcej. To że wpływa na trawienie pokarmów jest dość oczywiste, ale…
Jestem prawie pewna, że podczas zakupów rzucił się już Wam w oczy wskaźnik Nutri-Score. To te charakterystyczne kolorowe literki na opakowaniach produktów. W supermarketach widać je coraz częściej, dlatego weźmiemy…
Gotujesz ryż w woreczku? Można to zrobić lepiej, czyli ugotować ryż bez woreczka i to na sypko! Gotowanie ryżu bez woreczka może wydawać się trudnym zadaniem, ale nic bardziej mylnego!…
Pewnie większość z Was już gdzieś słyszała o kreatynie. Mogę się założyć, że zwykle było to jednak w kontekście sportowców i/lub osób trenujących siłowo – a to nie jedyne jej…
W domu rodzinnym zawsze na obiad były (i do teraz są) ziemniaki, jednak gdy przeszłam „na swoje” to od razu przestawiłam sie na ryż, później na kasze, najpierw (niestety) te gotowane w woreczkach, później właściwie z dnia na dzień zaczęłam je gotować jak się należy.
Uwielbiam kasze, są super szybkie w przygotowaniu, żadnego obierania, krojenia czy odcedzania, dobre na ciepło, zimno, z miesem, sosem czy w sałatce. Pęczak to zdecydowanie moja ulubiona 🙂
Teraz nie mogę się nadziwić, że gotowane ziemniaki nadal królują na stołach praktycznie bez przerwy, tyle z nimi roboty, a nie są zbyt odżywcze.
Super to zestawienie. I jedno i drugie bardzo lubię 🙂
Chciałabym się dowiedzieć, jak to jest z kalorycznością kaszy i ryżu – wszędzie podanwane są wartości dla suchych ziaren, a przecież nikt ich nie je na surowo. Dopiero niedawno znalazłam info, ile kalorii ma ugotowana kasza i okazuje się, że dużo mniej niż sucha. A może to jakaś sciema?
Cóż… Nie ściema tylko podstawowa fizyka, chemia i to ta najprostsza bo jeszcze z gimnazjum. Ugotowana kasza to nic innego jak kasza z wodą, która przecież nie ma kalorii. Przykładowo 100 g suchej kaszy ma ok 350 kcal. Dolewasz do tego szklankę wody, która nie ma kcal. Zakładając, że w trakcie gotowania jakieś 50 ml wody odparuje, masz 100 g z kaszy nadal 200 g z wody i dalej 350 kcal. 350 kcal w 300 g gotowego produktu. Dalej przelicz sobie sama. Gotowanie, smażenie, pieczenie nie zmienia kaloryczności produktu za to zmienia objętośc wody w produkcie dodając ją lub odparowując.
Dokładnie tak jak wytłumaczyła Asia.
Nikt nie je suchej, ale z kolei przed gotowaniem możesz odmierzyć pożądaną porcję suchej :). Wygodnie jest korzystać ze strony ilewazy, gdzie są pokazane na zdjęciach miary domowe ugotowanej kaszy czy ryżu, to może pomóc w szacowaniu kaloryczności, gdy wydzielasz porcję dopiero po ugotwaniu.
Świetny wpis! Bardzo praktyczny i na pewno przyda mi się w drodze do mojej szczupłej sylwetki 😉 Super, że w taki czytelny sposób przedstawiłaś kcal. Teraz mam wszystko pod ręką, dzięki!