Kawa jest zdrowa

czy kawa jest zdrowa

Budzisz się rano, a Twoja pierwsza myśl to… kawy! Niektórzy ją kochają, inni nienawidzą. Jedno jest pewne – kawa jest całkiem spoko. Nie chodzi tu tylko o smak – po prostu kawa jest zdrowa.

Kawa jest zdrowa – poznaj 5 faktów

Istnieje wiele mitów na jej temat. Czy wypłukuje magnez? A może podnosi ciśnienie? Czy kawa uzależnia? Odpowiadam na te pytania, poznaj fakty o kawie!

kawa to nie tylko kofeina - kawa jest zdrowa

Kawa to nie tylko kofeina

Chociaż kawa jest jednym z jej głównych źródeł, to zawiera też szereg innych cennych związków chemicznych. Przykładem są polifenole, zaliczane do substancji bioaktywnych, działających korzystnie na organizm. Z związku z nimi, picie kawy może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych

kawa a cukrzyca - kawa jest zdrowa

Kawa poprawia insulinowrażliwość

Związki zawarte w kawie, takie jak kofeina, kwas chlorogenowy i magnez, wpływają na metabolizm zarówno glukozy, jak i insuliny. W praktyce oznacza to, że sprzyjają obniżeniu glikemii i zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę.

kawa nie wypłukuje magnezu

Kawa nie powoduje niedoborów magnezu

Przy umiarkowanych ilościach kawy nie trzeba obawiać się deficytu tego składnika. Kawa sama w sobie jest źródłem magnezu, potasu i witaminy B3. Tym samym bilans zysków i strat może być dodatni.

kawa nie podwyższa ciśnienia - kawa jest zdrowa

Kawa jest zdrowa – nie powoduje nadciśnienia tętniczego

Owszem, kawa może podwyższać ciśnienie tętnicze, ale tylko u osób, które nie piją jej regularnie. Natomiast u osób, które mają to w codziennym zwyczaju, efekt ten opisuje się jako niewielki. Co więcej, umiarkowane spożycie kawy (3-5 filiżanek/dzień) związane jest z mniejszym ryzykiem chorób układu krążenia.

W piciu kawy kluczowy jest umiar

Jednak kawa ma również niekorzystne aspekty

Kluczem jest umiar. Negatywne skutki spożywania kofeiny spowodowane są jej długotrwałym wysokim spożyciem (powyżej 400 mg/d). Mowa tu głównie o wzmożonej diurezie, możliwym wzroście ciśnienia krwi oraz uzależnieniu od tej substancji.

To lepiej pić kawę czy nie pić? Pewnie, że pić. O ile ją lubisz. Nie zmuszaj się do kawy, szczególnie jeśli nie czujesz się po niej zbyt dobrze (część osób jest nadwrażliwa na kofeinę).

Umiarkowane spożycie kawy może z powodzeniem być elementem wartościowej i zbilansowanej diety oraz dostarczać składników o działaniu prozdrowotnym.

Źródła:

  1. Huxley R. i wsp. Coffee, decaffeinated coffee, and tea consumption in relation to incident type 2 diabetes mellitus: a systematic review with meta-analysis.Archives of internal medicine vol. 169,22 (2009): 2053-63.
  2. Pelczyńska M., Bogdański P. Prozdrowotne właściwości kawy. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2019; 10(3): 112-120.
  3. Mesas A.E.,, Leon-Muñoz L.M., Rodriguez-Artalejo F., Lopez-Garcia E. The effect of coffee on blood pressure and cardiovascular disease in hypertensive individuals: a systematic review and meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr. 2011;94(4):1113-1126.
Dyskusja na temat picia kawy