Polska kuchnia – pyszna kuchnia. Polska dieta – zła dieta. Bierzemy na tapet (nie, nie na tapetę!) popularne w polskiej kuchni produkty – przedstawię Wam ich dietetyczne zamienniki.
Dietetyczne zamienniki ulubionych produktów

Co zamiast majonezu?
Można pójść na łatwiznę i zastąpić majonez jogurtem greckim lub zwykłym gęstym jogurtem naturalnym. Pozwoli nam to na uzyskanie podobnej konsystencji, ale na pewno nie smaku. I na to jest rozwiązanie! Na szczęście niezbyt wymagające kulinarnie, ani nawet czasowo.
Potrzebujemy:
- duże opakowanie serka wiejskiego (500 g)
- małą cytrynę
- 2 jaja kurze
- sól, czosnek, biały pieprz (ze względów estetycznych) i zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Gotujemy jaja
- Serek odsączamy. Pozostałą wodę/śmietankę/mleczko (jak zwał tak zwał) odstawiamy na bok
- Blendujemy serek, dorzucamy gorące jaja, dolewamy sok z małej cytryny (około 2 duże łyżki)
- Dodajemy przypraw wedle uznania
Co nam daje ten zabieg? 100 g klasycznego majonezu dostarczyłoby, zależnie od producenta 600-700 kcal. Ten produkt to zaledwie 110 kcal!
Co zamiast makaronu?
Makaron zastąp… Makaronem. Zamiast zwykłego makaronu babuni, po który sięgasz zazwyczaj, wybieraj te z mąki durum lub z pełnego ziarna. W przypadku tego ostatniego dokładnie czytajcie etykietę – żeby sprawdzić czy pełne ziarno nie jest tylko chwytem marketingowym. Makaron z mąki durum nie różni się w smaku w ogóle od zwykłego! O ile wszystkie te produkty mają zbliżoną kaloryczność i zawartość makroskładników tak na pewno różnią się zawartością węglodowanów prostych i złożonych. Te z mąki durum i wieloziarniste dostarczą więcej węglowodanów złożonych, z których dłużej jest uwalniana energia – zjadając mniejszą porcję będziemy tak samo syci jak po zjedzeniu stałej porcji zwykłego makaronu.
Co zamiast sosiku?
Sos nie jest zły sam w sobie. O ile mówimy o sosie własnym! Problem zaczyna się wtedy, kiedy w grę wchodzą śmietana, mąka i inne zaklepki! O sosach z torebek nawet nie wspominając. To już nie jest kwestia diety, a inwestycji we własne zdrowie! Po kliknięciu przeniesiecie się do sprawdzonych przepisów na:
Co zamiast cukru?
Jeśli musicie osładzać sobie życie cukrem, zrezygnujcie z białego, rafinowanego cukru! Dietetyczne zamienniki nadal będą dawać słodki smak, a nie dość, że dostarczą mniej kalorii i węglowodanów to są produktami mniej przetworzonymi
- cukier trzcinowy – nierafinowany cukier otrzymywany z trzciny cukrowej, dostępny w każdym większym sklepie (10zł/kg)
- stewia – suszone, sproszkowane liście stewii są najbardziej naturalnym, nieprzetworzonym słodzikiem. Są około 15-45 słodsze od cukru, dostępna w Internecie i sklepach ze zdrową żywnością (za około 20 zł dostaniemy 200 pastylek, co odpowiada 200 łyżeczkom cukru, można kupić również w postaci suszonych liści, co jest możliwie najlepszym produktem słodzącym)
- ksylitol – naturalna substancja słodząca pozyskiwana z brzozy, zawiera 40% mniej kalorii niż cukier i ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dostępny w dużych supermarketach i internecie około 30zł/kg)
Co zamiast…
No właśnie – odpowiedniki jakich produktów Was interesują? Punkt piąty zostaje w fazie edycji, swoje propozycje rzucajcie w komentarzach, a ja odpowiem najlepiej, jak tylko będę umiała!