Dietetyczne zamienniki ulubionych produktów Polaków

dietetyczne zamienniki

Polska kuchnia – pyszna kuchnia. Polska dieta – zła dieta. Bierzemy na tapet (nie, nie na tapetę!) popularne w polskiej kuchni produkty – przedstawię Wam ich dietetyczne zamienniki.

Dietetyczne zamienniki ulubionych produktów

dietetyczne zamienniki co jeść na diecie
http://cojesc.net/

Co zamiast majonezu?

Można pójść na łatwiznę i zastąpić majonez jogurtem greckim lub zwykłym gęstym jogurtem naturalnym. Pozwoli nam to na uzyskanie podobnej konsystencji, ale na pewno nie smaku. I na to jest rozwiązanie! Na szczęście niezbyt wymagające kulinarnie, ani nawet czasowo.

Potrzebujemy:

  • duże opakowanie serka wiejskiego (500 g)
  • małą cytrynę
  • 2 jaja kurze
  • sól, czosnek, biały pieprz (ze względów estetycznych) i zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Gotujemy jaja
  2. Serek odsączamy. Pozostałą wodę/śmietankę/mleczko (jak zwał tak zwał) odstawiamy na bok
  3. Blendujemy serek, dorzucamy gorące jaja, dolewamy sok z małej cytryny (około 2 duże łyżki)
  4. Dodajemy przypraw wedle uznania

Co nam daje ten zabieg? 100 g klasycznego majonezu dostarczyłoby, zależnie od producenta 600-700 kcal. Ten produkt to zaledwie 110 kcal!

Co zamiast makaronu?

Makaron zastąp… Makaronem. Zamiast zwykłego makaronu babuni, po który sięgasz zazwyczaj, wybieraj te z mąki durum lub z pełnego ziarna. W przypadku tego ostatniego dokładnie czytajcie etykietę – żeby sprawdzić czy pełne ziarno nie jest tylko chwytem marketingowym. Makaron z mąki durum nie różni się w smaku w ogóle od zwykłego! O ile wszystkie te produkty mają zbliżoną kaloryczność i zawartość makroskładników tak na pewno różnią się zawartością węglodowanów prostych i złożonych. Te z mąki durum i wieloziarniste dostarczą więcej węglowodanów złożonych, z których dłużej jest uwalniana energia – zjadając mniejszą porcję będziemy tak samo syci jak po zjedzeniu stałej porcji zwykłego makaronu.

Co zamiast sosiku?

Sos nie jest zły sam w sobie. O ile mówimy o sosie własnym! Problem zaczyna się wtedy, kiedy w grę wchodzą śmietana, mąka i inne zaklepki! O sosach z torebek nawet nie wspominając. To już nie jest kwestia diety, a inwestycji we własne zdrowie! Po kliknięciu przeniesiecie się do sprawdzonych przepisów na:

Co zamiast cukru?

Jeśli musicie osładzać sobie życie cukrem, zrezygnujcie z białego, rafinowanego cukru! Dietetyczne zamienniki nadal będą dawać słodki smak, a nie dość, że dostarczą mniej kalorii i węglowodanów to są produktami mniej przetworzonymi

  • cukier trzcinowy –  nierafinowany cukier otrzymywany z trzciny cukrowej, dostępny w każdym większym sklepie (10zł/kg)
  • stewia – suszone, sproszkowane liście stewii są najbardziej naturalnym, nieprzetworzonym słodzikiem. Są około 15-45 słodsze od cukru, dostępna w Internecie i sklepach ze zdrową żywnością (za około 20 zł dostaniemy 200 pastylek, co odpowiada 200 łyżeczkom cukru, można kupić również w postaci suszonych liści, co jest możliwie najlepszym produktem słodzącym)
  • ksylitol – naturalna substancja słodząca pozyskiwana z brzozy, zawiera 40% mniej kalorii niż cukier i ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dostępny w dużych supermarketach i internecie około 30zł/kg)

Co zamiast…

No właśnie – odpowiedniki jakich produktów Was interesują? Punkt piąty zostaje w fazie edycji, swoje propozycje rzucajcie w komentarzach, a ja odpowiem najlepiej, jak tylko będę umiała!