0
  • Logowanie / Rejestracja

|

  • Kontakt
  • Współpraca
  • Strona główna
  • Blog
    • Dietetyka

      • Przepisy
      • Fit jadłospisy
      • Witaminy i suplementy
      • Odchudzanie
      • Zdrowe tycie
      • Nietolerancje i choroby
      • Sprzęty
    • Psychodietetyka

      • Motywacja
      • Samoakceptacja
      • Budowanie nawyków
      • Dobry dietetyk
      • Jak poradzić sobie z…
    • Trening

      • Dla lenia
      • Na spalanie
      • Uda i pośladki
      • Płaski brzuch
      • Bieganie
    • Lajfstajl

      • Jaki lajf, taki stajl
      • Mieszkanie
      • Od serca
      • Organizacja
      • Podróże
      • Babskie
    • Pobierz darmowe diety

  • O mnie
dr Lifestyledr Lifestyle
  • Strefa kursów
  • Poradnia
  • Sklep

Jak kupić dobry chleb?

Monika Ciesielska Cze 27, 2019 Dietetyka, Nietolerancje i choroby, Odchudzanie 6 komentarzy

Im częściej jesz dany produkt, tym bardziej świadomie go wybieraj – ma istotny udział w Twojej diecie, więc w istotny sposób przełoży się na zdrowie czy postępy w odchudzaniu.

Chleb to ważne źródło węglowodanów w polskiej diecie, dlatego w ramach kampanii swiezowypieczone.pl przygotowałam krótki poradnik, w którym wyjaśniam jak kupić dobry chleb.

Jak kupić dobry chleb z perspektywy dietetyka

Dobry chleb z perspektywy dietetyka, to pieczywo, które:

  • na liście składników nie ma spulchniaczy, konserwantów, barwników czy innych niepotrzebnych dodatków
  • zawiera dużo błonnika:
    • obniża poziom cholesterolu LDL
    • reguluje poziom glukozy we krwi
    • syci na długo
  • jest kupione w ilości adekwatnej do potrzeb – chleb nie tuczy, ale nadmierne objadanie się chlebem już tak (jak niemal każdym składnikiem diety)

Jak wybrać dobry chleb?

Każda osoba wypiekająca chleb w domu wie, że chleb powstaje z czterech podstawowych składników:

  • mąka – im wyższy Typ, tym bogatsza w błonnik i składniki mineralne mąka
  • zakwas i/lub drożdże
  • woda
  • sól

Można dosmacznić chleb ziarnami, pestkami, nasionami, orzechami, suszonymi owocami, otrębami i innymi składnikami, co do których nie mamy wątpliwości, że pozytywnie wpływają na zdrowie.

Czego nie można powiedzieć o spulchniaczach, cukrze czy innych niepotrzebnych składnikach w chlebie.

Chleb na zakwasie czy na drożdżach?

Więcej korzyści dla zdrowia przyniesie chleb na zakwasie:

  • przyswoisz z niego więcej korzystnych pierwiastków – pieczenie na zakwasie sprawia, że chleb zawiera znacznie mniej kwasu fitynowego. który jest bezpieczny dla zdrowia, ale utrudniania wchłanianie niektórych składników mineralnych np. magnezu, czynku czy żelaza (którego zazwyczaj jest za mało w kobiecej diecie); mniej kwasu fitynowego w chlebie = przyswajasz więcej korzystnych pierwiastków
  • chleb na zakwasie skuteczniej obniża poziom cholesterolu – w chlebie na zakwasie zostaje więcej beta glukanów, za sprawą których obniża się poziom cholesterolu LDL
  • niższy ładunek glikemiczny – chleb na zakwasie skutkuje niższym skokiem glikemii i niższym skokiem insuliny w porównaniu do chleba pełnoziarnistego wypiekanego na drożdżach – to szczególnie ważne dla osób z insulinoopornością lub innymi zaburzeniami glikemii oraz dla „wiecznie nienasyconych” 😉 chleb na zakwasie syci na dłużej

… ale to nie czyni chleba na drożdżach niezdrowym – jedynie mniej wartościowym, niż chleb na zakwasie.

Który chleb lepszy: na zakwasie czy na drożdżach?

Podsumowanie: zdrowszy jest chleb na zakwasie – przynosi więcej korzyści dla zdrowia. Chleb na drożdżach również jest zdrowym produktem – korzyści jest mniej, ale to nie czyni go niezdrowym.

Wybierając chleb bierz pod uwagę całokształt listy składników.

Niepotrzebne składniki w chlebie

Słyszałeś kiedyś, że warto dyskwalifikować produkty, które na liście składników mają „dziwnie brzmiące nazwy”? Na pewno nie zawsze! Mógłbyś odrzucić chleb zawierający kwas askorbinowy. Tylko czy na pewno musimy się bać witaminy C? 🙂

Jeśli nie jesteś pewien czym jest jakiś składnik, sprawdź to w Internecie lub zeskanuj kod produktu aplikacją ‚Czytamy etykiety’, która analizuje i ocenia jakościowy skład produktu.

Witamina C to jeden z nielicznych pozytywnych przykładów. Pamiętaj, że zgodnie z obowiązującym prawem w procesie powstawania pieczywa nie mogą być wykorzystywane żadne barwniki, aromaty, substancje słodzące ani wzmacniacze smaku.

Kolejność i ilość składników ma znaczenie

Producent pieczywa ma obowiązek umieścić na etykiecie listę składników w kolejności od składnika, którego jest najwięcej do takiego, którego jest najmniej.

Im krótsza lista składników na etykiecie tym większa szansa, że produkt bazuje wyłącznie na naturalnych składnikach.

A co jeśli chleb nie ma etykiety?

Jeśli przy stoisku piekarniczym nie ma listy składników poszczególnych wyrobów, poproś o nią. Właściciel sklepu ma obowiązek udostępnić Ci listę składników produktu oferowanego w sklepie.

Nie zawsze zrobi to ochoczo, ale najczęściej zdanie: „czy to znaczy, że w składach Państwa produktów jest coś, czego być nie powinno?” sprawia, że katalog składów w magiczny sposób pojawia się w Twojej ręce w ciągu kilku minut.

Czy pieczywo mrożone może być zdrowe?

Pieczywo powstające w nowoczesnej technologii – pieczywo zapieczone i zamrożone – może być tak samo zdrowe lub tak samo niezdrowe, jak pieczywo powstające rzemieślniczo.

Czy pieczywo mrożone może być zdrowe? Tak, o ile ma dobry skład.

Takie pieczywo jest wypiekane w około 80%. Następnie zostaje wystudzone i zamrożone. Proces mrożenia nie wymaga wykorzystania podejrzanych produktów – to jedena z najstarszych, w pełni naturalna metoda konserwacji, która nie pozbawia chleba jego zalet i wartości odżywczych.

Zamrożony chleb trafia do sklepu, na miejscu jest dopiekany, a klient kupuje chrupiący i świeży chleb.

Jak kupić dobry chleb „na oko”?

Najlepiej rzucić tym okiem na etykietę ;). Za budzący zaufanie, lekko brązowy kolor chleba może odpowiadać słód, a nie mąka z wysokiego przemiału.

chlebpieczywo
Monika Ciesielska

Dietetyk, samozwańczy doktor Lifestyle - pisze lekko o sprawach wagi ciężkiej. Promuje zdrowe podejście do zdrowego stylu życia i pozytywne odchudzanie oparte na skutecznych, udowodnionych naukowo metodach. Lubi czekoladę i hamburgery, ale udało jej się schudnąć - Tobie też ułatwi zadanie.

Jak zrobić sycący i zdrowy koktajl? + test blenderaPoprzedni wpis
Przymus śniadań – to naprawdę zdrowy nawyk?Następny wpis

6
Dodaj komentarz

Zaloguj za pomocą
Czy zgadzasz się na utworzenie konta?
Kiedy logujesz się po raz pierwszy korzystając z przycisku Logowania przez Facebooka, zbieramy różne, publicznie udostępnione przez Ciebie na danym profilu informacje. Uzyskujemy też dostęp do adresu e-mail, dzięki czemu możemy automatycznie utworzyć Twoje konto w naszym serwisie.
OdmawiamZgoda
avatar
5 Wątków
1 Odpowiedzi do wątków
0 Obserwujących
 
Najwięcej reakcji
Najgorętsze
6 Komentujących
Ewa T.AniaAdam WolskiKKKMonika Ciesielska Ostatni komentujący
avatar
  Subskrybuj  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Monika
Gość
Monika

Hej Monika,
Mam pytanie, co sądzisz na temat chleba typu pumpernikiel, bez drozdzy?
Dzieki!

Lubię to0Nie lubię  Odpowiedz
5 miesięcy temu
Monika Ciesielska
Autor
Monika Ciesielska

O ile spełnia warunki składowe opisane we wpisie – superekstra pomysł 🙂

Lubię to0Nie lubię  Odpowiedz
5 miesięcy temu
KKK
Gość
KKK

Dobry chleb jest ciężki, szarawy, gliniasty i nie „ugina” sie tak ochoczo. Pozostaje swiezy nawet do 3 dni.
N
A i tak najpewniejszy chleb to ten, ktory zrobimy sobie sami 😉

Lubię to0Nie lubię  Odpowiedz
5 miesięcy temu
Adam Wolski
Admin
Adam Wolski

świetny wpis

Lubię to0Nie lubię 
5 miesięcy temu
Anna Popowska
Użytkownik
Anna Popowska

Ja po prostu kocham polski chleb <3 I dlatego niestety wszelkie gotowe diety ze skrupulatnie obliczoną kalorycznością u mnie odpadają, mogę się nimi najwyżej inspirować – nie znalazłam jeszcze takiej, która przewidywałaby satysfakcjonującą mnie ilość pieczywa 😀 Chociaż raz dziennie kanapki muszą być!

Lubię to0Nie lubię  Odpowiedz
4 miesięcy temu
Ewa Topolska
Użytkownik
Ewa Topolska

#GlutenLover <3

Tak mnie korci wrócić do pieczenia swojego chleba na zakwasie, a tak bardzo nie jestem gotowa na porażkę pod postacią kolejnego "zaniedbanego" zakwasu! 😀 Ale może jesienią podejmę znów wyzwanie, na razie odkryłam super przepis na chleb orkiszowy na drożdżach, więc to też całkiem spoko zamiennik 🙂

Lubię to0Nie lubię  Odpowiedz
3 miesięcy temu

Znajdź wpis

Ostatnie wpisy

  • Wakacje all inclusive w Egipcie – hit czy kit? :>
    Wakacje all inclusive w Egipcie – hit czy kit? :> Lis 13, 2019
  • Idealna dieta nie istnieje. UFF!
    Idealna dieta nie istnieje. UFF! Paź 24, 2019
  • Dietetyczna zupa ogórkowa kwasiorowa – zupa 70 kcal na talerz!
    Dietetyczna zupa ogórkowa kwasiorowa – zupa 70 kcal na talerz! Paź 10, 2019

Archiwa

Kategorie

  • Dietetyka (255)
    • Fit jadłospisy (31)
    • Nietolerancje i choroby (14)
    • Odchudzanie (168)
    • Przepisy (46)
    • Sprzęty (5)
    • Witaminy i suplementy (12)
    • Zdrowe tycie (8)
  • Lajfstajl (338)
    • Babskie (175)
    • Jaki lajf, taki stajl (105)
    • Mieszkanie (6)
    • Od serca (38)
    • Organizacja (29)
    • Podróże (24)
  • Psychodietetyka (83)
    • Budowanie nawyków (15)
    • Dobry dietetyk (8)
    • Jak poradzić sobie z… (21)
    • Motywacja (49)
    • Samoakceptacja (18)
  • Trening (33)
    • Bieganie (4)
    • Dla lenia (6)
    • Na spalanie (14)
    • Płaski brzuch (2)
    • Uda i pośladki (4)

Dietetyk, mgr Monika Ciesielska, samozwańczy doktor Lifestyle - pisze lekko o sprawach wagi ciężkiej. Promuje zdrowe podejście do zdrowego stylu życia i pozytywne odchudzanie oparte na skutecznych, udowodnionych naukowo metodach. Lubi czekoladę i hamburgery, ale udało jej się schudnąć - Tobie też ułatwi zadanie.

facebookinstagramyoutuberss

PRZYDATNE LINKI

  • Kalkulatory kcal
  • Dietetyczne przepisy
  • Mapa strony
  • Współpraca
  • Polityka prywatności
  • Regulamin sklepu
  • Zaloguj się
  • Strefa kursów
  • Poradnia
  • Kontakt
© 2013 - 2019 Monika Ciesielska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Obsługuję szybkie płatnościPayU
wpDiscuz

aaach te ciasteczka...

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi analitycznych i marketingowych oraz zapewniania funkcji społecznościowych. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Dowiedz się więcej.