Informacje podstawowe

Przyznaj się! Jak często jesz pieczywo :>? Codziennie?

No i super! O ile nie liczysz porcji pieczywa w bagietkach (co przy jeszcze ciepłej, chrupiącej skórce wydaje mi się zawsze jedyną słuszną miarą – na metry!), to nie widzę przeszkód.

Pieczywo nie tuczy – tuczy nadwyżka kaloryczna!

Chleb, bułki szczególnie pełnoziarniste to super baza zdrowego, sycącego posiłku.

Pasta z fasoli poleca się na smarowidło (można przechowywać w słoiku kilka dni, w lodówce)

Pasta z fasoli #biedawersja

  • 1 puszka fasoli
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka wędzona
  • chilli
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • cebula w proszku
  1. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.

i wersja na bogato…

Orzechowa pasta z fasoli

  • 300 g fasoli (ugotowanej/konserwowej – czarnej lub czerwonej)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy (lub oleju lnianego)
  • sok z jednej limonki
  • pęczek kolendry
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona
  • papryka ostra
  • oregano
  1. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Akurat składniki na wersję bieda mam w domu, więc myślę, że w weekend przetestuję 😀

  • To ja od siebie dodam jeszcze super banalny przepis: puszka czerwonej fasoli i słoik suszonych pomidorów (takich w oleju) – zblendować fasolę z suszonymi pomidorami (bez oleju) i w zasadzie gotowe 😉 solić nie trzeba bo pomidory są dość słone. Można doprawić innymi przyprawami wedle uznania 🙂

    • Kyyrie elejson! Tak! To jest najlepsza pasta every! Ewentualnie dodaje ząbek lub dwa czosnku. Ta pasta sie nie nudzi 😀

  • No mistrzostwo, zrobiłam w 2 minuty! Nawet mamie smakowała 🙂