Blog

powrót
Wróć
26.05.2022

Przepis na fit babeczki marchewkowo-jogurtowe

Dietetyka
--
babeczki, babeczki marchewkowe, deser, fit babeczki, posiłek na wynos, posiłki do pracy, przepis
fit babeczki

Fit babeczki marchewkowo-jogurtowe – pyszne, mięciutkie, z nutką pomarańczy, które świetnie pasują do kawy albo na wynos do lunchboxa na słodko.

Fit, czyli jakie?

  • Od klasycznych babeczek różnią się słodzidłem – erytrytolem, który ma zerowy indeks glikemiczny. Jest on zalecany jest w przypadku zaburzeń gospodarki węglowodanowej jako zamiennik cukru.
  • Babeczki te mają również mniejszą ilość oleju, a dodatek jogurtu zapewnia im odpowiednią wilgotność i puszystość.
  • Jeśli chcesz skomponować z nich pełnowartościowy posiłek, dodaj do niego skyr/zwykły jogurt naturalny/orzechy i świeże owoce.

Klasyczne czy fit ciasta – które bardziej polecamy?

Daleko nam do osób, które każą “uficić” klasyczne wypieki. Za bardzo cenimy dobry smak i miłość, którą ktoś wkłada w ich przygotowywanie. Więc tylko taka przypominajka, która przyda się przed imprezami, świętami i weekendowymi wypadami: można jeść zdrowo i zarazem nie odmawiać serniczka mamy/babci/cioci. To Nam ma służyć zdrowsze życie, nie odwrotnie!

Fit Babeczki marchewkowe-jogurtowe

Składniki:

  • marchew – 150 g
  • jajka – 3 sztuki
  • erytrytol – 100 g
  • skyr naturalny – 120 g
  • oliwa z oliwek/olej rzepakowy – 5 łyżek (50 g)
  • mąka orkiszowa jasna/pszenna – 200 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – ¾ łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • opcjonalnie aromat pomarańczowy

Sposób przygotowania Fit babeczek marchewkowo-jogurtowych

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C (góra–dół). Przygotuj foremki na takie babeczki jak ze zdjęcia lub zwykłe muffiny (polecam silikonowe, dostępne np. w Pepco).
  2. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
  3. Pomarańczę sparz i dokładnie wyszoruj. Zetrzyj skórkę z połowy owocu.
  4. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól.
  5. W drugiej misce zmiksuj jajka z erytrytolem na puszystą, białą masę. Następnie dodaj do nich jogurt, oliwę, marchewkę, skórkę z pomarańczy, aromat i połączone suche składniki. Wymieszaj delikatnie tylko do połączenia składników.
  6. Przełóż masę do foremek, wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut.
  7. Przechowuj w zamkniętym pojemniczku, aby zapobiec wyschnięciu.

Tip! Z reszty skyru i skórki z pomarańczy z dodatkiem jakiegoś serka śmietankowego (np. Bieluch, Philadelphia) oraz miodu możecie zrobić krem do babeczek. Będzie świetnie się z nimi komponował.

Podajemy makro dla całego przepisu, bo kaloryczność jednej babeczki zależy od tego jakich foremek użyjecie. U mnie wyszło ok. 20 takich jak ze zdjęcia 🙂

Makro dla całego przepisu:

  • kalorie: 1488 kcal
  • białko: 65,3 g
  • tłuszcz: 70,5 g
  • węglowodany: 135 g

Spróbujecie? 🙂

A jeśli lubicie posiłki na słodko i szukacie przepisów na proste dania, które można zabrać ze sobą do pracy, to koniecznie sprawdźcie nasze pomysły na fit desery w słoiczku :).

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Kolasińska. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • O mniam, jak kuszą! Wyglądają obłędnie 🙂