Chleb czystoziarnisty, chleb z ziaren, chleb bez mąki

chleb czystoziarnisty

Puszysty, pachnący mąką z chrupiącą skórką – tak wielu z nas definiowałoby chleb. Też go uwielbiam w takiej formie! A najlepiej ciepły, prosto z pieca. Niebo w gębie.

To, co chcę Wam dziś zaproponować – chleb czystoziarnisty – to nie jest alternatywa dla chleba. Chleb czystoziarnisty smakuje zupełnie inaczej i ma odmienne właściwości. Dostarcza większe ilości składników odżywczych, ma mniejszy indeks glikemiczny (za sprawą wielokrotnie mniejszej ilości cukrów prostych i większej zawartości błonnika). Dzięki tym cechom syci na znacznie dłużej, niż chleb z mąki pszennej. Od tradycyjnych sklepowych chlebów różni się również brakiem spulchniaczy i konserwantów. Jest to tańszy zamiennik popularnego chleba dającego życie.

Przepis na chleb czystoziarnisty, chleb bez mąki

chleb czystoziarnisty

*Chleb, który widzicie na zdjęciach piekłam z gotowej mieszanki Whole&Pure dostępnej m.in. w Biedronce – gdy wybrałam się na zakupy o 20:30, nigdzie nie mogłam dostać siemienia lnianego, więc zdecydowałam się, że zilustruję wpis zdjęciami gotowca 🙂 Nadmienię, że chleb wyszedł smaczny, ale oczywiście zakup gotowej mieszanki jest mniej ekonomiczny, niż realizacja poniższego przepisu

chleb czystoziarnisty

Składniki na jeden bochenek wypiekany w formie o wymiarach 26cm x 12 cm (w 20cm x 11 cm, też się zmieści):

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 5 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • opcjonalnie: garść żurawiny/jagód goji
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1,5 szklanki wody

Jak wykonać chleb czystoziarnisty?

chleb czystoziarnisty

  1. Suche składniki wymieszać w dużej misce
  2. Rozpuszczony olej kokosowy, miód i wodę wymieszać ze sobą, dodać do suchych składników
  3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub papierem śniadaniowym posmarowanym małą ilością oleju
  4. Masę umieścić w keksówce, dokładnie ugniatając
  5. Formę z masą na chleb czystoziarnisty umieścić w lodówce na co najmniej 1 godzinę (najlepiej na dwie godziny, a po godzinie ponownie ugnieść masę w keksówce)
  6. Piec w 175 stopniach przez 60 minut – można po 20 minutach wyciągnąć chleb z keksówki i przewrócić go na drugą stronę, ale nie jest to warunek konieczny.
  7. Uwaga, najgorsze: nie da się pokroić tego chleba na ciepło. Trzeba się uzbroić w cierpliwość, odstawić chleb do ostygnięcia.
  8. Naprawdę, musi być całkowicie wystudzony 🙂

Mi się pierwszy nie udał, dopóki nie odkryłam cudownej metody upuszczania foremki na blat zaraz po ugnieceniu. Stół lekko powyżej bioder, a upuszczałam z wysokości biustu. Jak się rozpada, znaczy, że za mało zbity jest. 🙂 – Porada Czytelniczki

chleb czystoziarnisty

Chleb czystoziarnisty = chleb bezglutenowy?

Chleb czystoziarnisty może być chlebem bezglutenowym, jeśli będzie się składał z certyfikowanych, bezglutenowych płatków owsianych. Zwykłe płatki owsiane mogą być zanieczyszczone glutenem, co dla osób z celiakią może być przykre w skutkach. Jeśli wyeliminowałeś z diety gluten bez zaleceń lekarza, najprawdopodobniej możesz sobie pozwolić na jego śladowe ilości zawarte np. w płatkach owsianych (zanieczyszczenia mogą powstawać na etapie produkcji, pomimo że sam w sobie owies nie zawiera glutenu).

Cena chleba czystoziarnistego w piekarni to około 18 zł za kilogram. W przypadku domowego chleba bez mąki, cena spada 3-4 razy. Składniki (ziarna, nasiona) najlepiej kupować w większych opakowaniach np. na Allegro – wtedy wychodzi najbardziej ekonomicznie.

chleb czystoziarnisty

Testowałam przepis na chleb czystoziarnisty 6 razy, zanim podzieliłam się nim na blogu, ale będę wdzięczna za Wasze raporty po pieczeniu – być może da się go jeszcze jakoś udoskonalić :). Pamiętajcie jednak, że ten chleb nigdy nie będzie miękki: w końcu to mieszanka ziaren i płatków. Najlepiej najpierw spróbować chleba czystoziarnistego z piekarni, byście sami ocenili czy taki smak Wam odpowiada. Mi bardzo! Świetnie się sprawdza jako dodatek do moich białkowo – tłuszczowych śniadań.

Smacznego!