Dietetyczna zupa meksykańska

zupa dietetyczna meksykańska

Za oknem szaro, buro i ponuro, więc na talerzu serwujemy gorący Meksyk! Kolejny sprawdzony przepis, tym razem zupa meksykańska, która nie może się nie udać a smakować będzie nawet najbardziej konserwatywnym fanatykom schabowego:)

Meksyk… na talerzu

zupa meksykańska w meksyku

Niestety nie mogę podrzucić zdjęcia własnego autorstwa, ale jak najbardziej Meksyk znajduje się na liście miejsc do odwiedzenia – trzymajcie mnie za słowo! Chociaż nie jestem przekonana co do pochodzenia potrawy, może być przecież jak z sałatką grecką czy ruskimi pierogami. Co do samej zupy, jak możecie się spodziewać… Nie ma tu żadnej filozofii 🙂 Zanim podam przepis powiem tylko, że warto spróbować tej nowości, bo zupa meksykańska nie dość, że smaczna to jeszcze działa rozgrzewająco, przyspiesza metabolizm i zdecydowanie można powiedzieć, że jest to dietetyczna zupa. Zupa meksykańska w mojej wersji nie potrzebuje zabielania czy zagęszczania śmietaną. Koniec mojej pisaniny, zaglądajcie do przepisu! (Inspiracją jak zwykle była Kwestia Smaku).

Zupa Meksykańska krok po kroku

Zakładamy, że przygotowujemy 4 średnie, bądź 2 baaardzo duże porcje 🙂 Zastępcze składniki z nawiasów nie wpłyną znacząco na smak – wybierzcie wariant w zależności od tego czy chcecie być wierni oryginałowi czy po prostu ma wyjść szybka zupa meksykańska 🙂

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (około 300 g)
  • 1 czubata łyżka mąki (najlepiej razowej)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1 duża łyżka oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 papryczki chilli (bądź dodatkowe pół łyżeczki sproszkowanego)
  • 2 średnie pomidory (albo pół szklanki passaty pomidorowej lub pół puszki krojonych pomidorów)
  • 2 kukurydze świeże (zastępczo puszka kukurydzy)
  • 1250 ml bulionu drobiowego
  • pół szklanki listków świeżej kolendry (ja nie miałam nawet suszonej kolendry, zastąpiłam suszoną natką pietruszki – smakowało)

 Przygotowanie:

  1. Filet oczyścić, wypłukać, osuszyć. Pokroić na drobne kawałki. Doprawić solą (niskosodową lub morską).
  2. Przygotować bulion.
  3. Przygotować mieszankę mąki, kurkumy i chilli. Umieścić w niej mięso, obtoczyć, odstawić.
  4. Przygotować pomidory: świeże sparzyć, obrać, wykroić gniazdo nasienne, zmiksować; z puszki – zmiksować. Passatę dodajemy w czystej postaci.
  5. Pokroić cebulę w drobną kostkę.
  6. Rozgrzać patelnię z oliwą.
  7. Wrzucić cebulę i drobno pokrojoną papryczkę (opcjonalnie). Smażyć 4 minuty.
  8. Dodać sprasowany/drobno posiekany czosnek.
  9. Wrzucić przygotowane kawałeczki piersi, smażyć na większym ogniu 2 minuty.
  10. Dodać pomidory/passatę i kukurydzę, smażyć przez 2 minuty.
  11. Wlać 1 szklankę gorącego bulionu, zostawić na 3 minuty.
  12. Do garnka z bulionem przerzucić zawartość patelni, gotować 3 minuty.
  1. Żeby zupa meksykańska była gęstsza, odlać 250 ml zupy (bez kurczaka), zmiksować i wlać ponownie do garnka. Gotować 2 minuty.
  2. Dodać kolendrę/natkę pietruszki.
  3. Słuchać pełnych zachwytu głosów naszych pierwszych, kulinarnych krytyków 😀

 Wy bierzcie się za gotowanie, a ja spadam relaksować się na basenie!
Monika (no bo kto inny?:)