Dietetyczna zupa meksykańska

zupa dietetyczna meksykańska

Za oknem szaro, buro i ponuro, więc na talerzu serwujemy gorący Meksyk! Kolejny sprawdzony przepis, tym razem zupa meksykańska, która nie może się nie udać a smakować będzie nawet najbardziej konserwatywnym fanatykom schabowego:)

Meksyk… na talerzu

zupa meksykańska w meksyku

Niestety nie mogę podrzucić zdjęcia własnego autorstwa, ale jak najbardziej Meksyk znajduje się na liście miejsc do odwiedzenia – trzymajcie mnie za słowo! Chociaż nie jestem przekonana co do pochodzenia potrawy, może być przecież jak z sałatką grecką czy ruskimi pierogami. Co do samej zupy, jak możecie się spodziewać… Nie ma tu żadnej filozofii 🙂 Zanim podam przepis powiem tylko, że warto spróbować tej nowości, bo zupa meksykańska nie dość, że smaczna to jeszcze działa rozgrzewająco, przyspiesza metabolizm i zdecydowanie można powiedzieć, że jest to dietetyczna zupa. Zupa meksykańska w mojej wersji nie potrzebuje zabielania czy zagęszczania śmietaną. Koniec mojej pisaniny, zaglądajcie do przepisu! (Inspiracją jak zwykle była Kwestia Smaku).

Zupa Meksykańska krok po kroku

Zakładamy, że przygotowujemy 4 średnie, bądź 2 baaardzo duże porcje 🙂 Zastępcze składniki z nawiasów nie wpłyną znacząco na smak – wybierzcie wariant w zależności od tego czy chcecie być wierni oryginałowi czy po prostu ma wyjść szybka zupa meksykańska 🙂

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (około 300 g)
  • 1 czubata łyżka mąki (najlepiej razowej)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1 duża łyżka oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 papryczki chilli (bądź dodatkowe pół łyżeczki sproszkowanego)
  • 2 średnie pomidory (albo pół szklanki passaty pomidorowej lub pół puszki krojonych pomidorów)
  • 2 kukurydze świeże (zastępczo puszka kukurydzy)
  • 1250 ml bulionu drobiowego
  • pół szklanki listków świeżej kolendry (ja nie miałam nawet suszonej kolendry, zastąpiłam suszoną natką pietruszki – smakowało)

 Przygotowanie:

  1. Filet oczyścić, wypłukać, osuszyć. Pokroić na drobne kawałki. Doprawić solą (niskosodową lub morską).
  2. Przygotować bulion.
  3. Przygotować mieszankę mąki, kurkumy i chilli. Umieścić w niej mięso, obtoczyć, odstawić.
  4. Przygotować pomidory: świeże sparzyć, obrać, wykroić gniazdo nasienne, zmiksować; z puszki – zmiksować. Passatę dodajemy w czystej postaci.
  5. Pokroić cebulę w drobną kostkę.
  6. Rozgrzać patelnię z oliwą.
  7. Wrzucić cebulę i drobno pokrojoną papryczkę (opcjonalnie). Smażyć 4 minuty.
  8. Dodać sprasowany/drobno posiekany czosnek.
  9. Wrzucić przygotowane kawałeczki piersi, smażyć na większym ogniu 2 minuty.
  10. Dodać pomidory/passatę i kukurydzę, smażyć przez 2 minuty.
  11. Wlać 1 szklankę gorącego bulionu, zostawić na 3 minuty.
  12. Do garnka z bulionem przerzucić zawartość patelni, gotować 3 minuty.
  1. Żeby zupa meksykańska była gęstsza, odlać 250 ml zupy (bez kurczaka), zmiksować i wlać ponownie do garnka. Gotować 2 minuty.
  2. Dodać kolendrę/natkę pietruszki.
  3. Słuchać pełnych zachwytu głosów naszych pierwszych, kulinarnych krytyków 😀

 Wy bierzcie się za gotowanie, a ja spadam relaksować się na basenie!
Monika (no bo kto inny?:)

Zostaw komentarz

  1. Monika :)

    Ostatnio pisałam do Ciebie w meilu , ze mam zamiar przygotować wlasnie te zupę i … To był strzał w 10! Mój maz był zachwycony, powiedział nawet , ze takie zupy moze jesc codziennie 🙂 mimo, ze była rzadka, a on woli gęste, była tez bardzo ostra – a takie uwielbia 🙂 jeśli chodzi o mnie , mimo ostrości baaaardzo mi smakowała 🙂 na pewno jeszcze nie raz ja zrobię 🙂 moze i gościom przypadnie do gustu? 🙂
    Dziekuje za przepis !!! 🙂
    A dzis przygotuje na jutrzejszy obiad – tajskie danie Twojego przepisu i oczywiście tez dam znać czy powalilo na kolana tak jak w przypadku meksykańskiego 🙂
    Buziaki 🙂
    Monika 🙂

    1. dr Lifestyle

      Cieszę się, że wyszło! Ale skoro mi się udało to chyba każdemu powinno 😀
      Ludzie dzielą się na dwie grupy: albo kochają tajskie, albo go nienawidzą! Zakładam, że to za sprawą mleczka kokosowego. Ale uważaj, jeśli już się zakochasz, nie będzie odwrotu i przynajmniej raz na tydzień będziesz błagana o przygotowanie tego dania 🙂

      1. Monika :)

        Jeszcze nigdy nie używałam mleczka kokosowego, wiec jestem ciekawa 🙂 ale juz dzis bede sie mogła przekonać 🙂 wlasnie wkroczylam do kuchni i zacznę pichcic 🙂 w międzyczasie robię tez pierogi domowe, wiec jeśli lubisz to jutro zapraszam hehe 😉
        Monika 🙂

      1. Monika

        Danie polskie w niemieckiej kuchni 😉 byłoby dwa w jednym – smaczne jedzonko plus wycieczka zagraniczna hehe 😉

  2. Ewa Bobrowska

    Ta zupka jest przepyszna, dzięki za przepis! 🙂 Wyszła mega ostra,ale to jak najbardziej na plus 😀 z ryżem jest doskonała, jedynie przesadziłam z ilością kukurydzy następnym razem dam malutką puszeczkę a nie tą średnią. Pozdrawiam gorąco! 🙂

  3. Ewa Bobrowska

    Ta zupka jest przepyszna, dzięki za przepis! 🙂 Wyszła mega ostra,ale to jak najbardziej na plus 😀 z ryżem jest doskonała, jedynie przesadziłam z ilością kukurydzy następnym razem dam malutką puszeczkę a nie tą średnią. Pozdrawiam gorąco! 🙂

  4. Monika :)

    Ostatnio pisałam do Ciebie w meilu , ze mam zamiar przygotować wlasnie te zupę i … To był strzał w 10! Mój maz był zachwycony, powiedział nawet , ze takie zupy moze jesc codziennie 🙂 mimo, ze była rzadka, a on woli gęste, była tez bardzo ostra – a takie uwielbia 🙂 jeśli chodzi o mnie , mimo ostrości baaaardzo mi smakowała 🙂 na pewno jeszcze nie raz ja zrobię 🙂 moze i gościom przypadnie do gustu? 🙂
    Dziekuje za przepis !!! 🙂
    A dzis przygotuje na jutrzejszy obiad – tajskie danie Twojego przepisu i oczywiście tez dam znać czy powalilo na kolana tak jak w przypadku meksykańskiego 🙂
    Buziaki 🙂
    Monika 🙂

    1. dr Lifestyle

      Cieszę się, że wyszło! Ale skoro mi się udało to chyba każdemu powinno 😀
      Ludzie dzielą się na dwie grupy: albo kochają tajskie, albo go nienawidzą! Zakładam, że to za sprawą mleczka kokosowego. Ale uważaj, jeśli już się zakochasz, nie będzie odwrotu i przynajmniej raz na tydzień będziesz błagana o przygotowanie tego dania 🙂

      1. Monika :)

        Jeszcze nigdy nie używałam mleczka kokosowego, wiec jestem ciekawa 🙂 ale juz dzis bede sie mogła przekonać 🙂 wlasnie wkroczylam do kuchni i zacznę pichcic 🙂 w międzyczasie robię tez pierogi domowe, wiec jeśli lubisz to jutro zapraszam hehe 😉
        Monika 🙂

      1. Monika

        Danie polskie w niemieckiej kuchni 😉 byłoby dwa w jednym – smaczne jedzonko plus wycieczka zagraniczna hehe 😉