Jeśli po degustacji dania przez hejterów zdrowego stylu życia słyszysz:
Łaaaaaał, to jest tak pyszne, jakby było niezdrowe
… to wiedz, że warto podzielić się przepisem na blogu. Przepis to słowo nieco na wyrost, bo moja domowa, dietetyczna lemoniada arbuzowa, to po prostu mieszanka arbuza, kostek lodu, miodu i (opcjonalnie) mięty.
Lemoniada arbuzowa – przepis
Składniki na dwie duże szklanki (2 x 330 ml)
- miąższ z ćwiartki średniego arbuza (najlepiej pozbawiony pestek)
- sok z 1 cytryny
- 2 duże łyżki miodu
- 8-12 kostek lodu (zależnie od pożądanej konsystencji)
- liście świeżej mięty
Po zblendowaniu, Waszym oczom ukaże się ta pyszność:
Arbuz – indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny
Przy okazji tego wpisu postanowiłam pogrzebać mit o szkodliwym wpływie arbuza na glikemię. Wiele osób (a co martwi mnie szczególnie – również dietetyków) odradza spożywanie arbuza ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny.
Owszem, indeks glikemiczny arbuza wynosi 72 (czyli tyle samo, co np. indeks glikemiczny popcornu). Ale co z tego?
Istotniejszy od indeksu glikemicznego jest ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa realny, procentowy wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu określonej porcji produktu, zawierającej określoną ilość węglowodanów.
Natomiast, wartość indeksu glikemicznego odnosi się do wzorcowej ilości produktu, która dostarczyłaby 50 gramów węglowodanów przyswajalnych. Z kolei ładunek glikemiczny odnosi się do dowolnej ilości produktu, zawierającej dowolną ilość węglowodanów przyswajalnych, dzięki czemu mówi o realnej zmianie poziomu glukozy we krwi.
Określa zmianę glikemii po zjedzeniu konkretnej kanapki z konkretną szynką, a nie kanapki z szynką o wielkości potrzebnej do podstawienia do wzoru (czyli takiej, która dostarczałaby 50 g węglowodanów przyswajalnych).
Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny arbuza
Zawartość węglowodanów w arbuzie różne źródła określają jako 6-8 g w 100 g z 1 g błonnika. Na potrzeby obliczeń przyjęłam 8 g węglowodanów ogółem i pomniejszyłam je o 1 g błonnika, by uzyskać ilość węglowodanów przyswajalnych w 100 g arbuza.
Indeks glikemiczny arbuza wynosi 72.
Ładunek glikemiczny dużego plastra arbuza, ważącego 300 g wynosi (w przybliżeniu) 15,12.
Co to oznacza w praktyce? Że po zjedzeniu dużego plastra arbuza poziom glukozy we krwi wzrośnie o około 15% (oczywiście przy prawidłowo działającej trzustce, stopniu wrażliwości komórek na insulinę, a najlepiej również przy byciu statystycznym Kowalskim).
Z tego wpisu zapamiętaj dwie rzeczy:
- Lemoniada z arbuza jest pyszna i świetnie sprawdza się podczas upałów
- Wysoki indeks glikemiczny produktu nie zawsze będzie wywoływał duży wzrost glukozy we krwi – lepszym parametrem, uwzględniającym zawartość węglowodanów przyswajalnych w danej porcji konkretnego produktu, jest ładunek glikemiczny
Wszelkie wątpliwości rozwieję w komentarzach. Do miłego!