Blog

ikonka powrotu
Wróć
12.07.2016

Domowa, dietetyczna lemoniada arbuzowa – fit przepis

domowa lemoniada z arbuza

Informacje podstawowe

Jeśli po degustacji dania przez hejterów zdrowego stylu życia słyszysz:

Łaaaaaał, to jest tak pyszne, jakby było niezdrowe

… to wiedz, że warto podzielić się przepisem na blogu. Przepis to słowo nieco na wyrost, bo moja domowa, dietetyczna lemoniada arbuzowa, to po prostu mieszanka arbuza, kostek lodu, miodu i (opcjonalnie) mięty.

Lemoniada arbuzowa – przepis

lemoniada arbuzowa przepis

Składniki potrzebne do zrobienia lemoniady arbuzowej

na dwie duże szklanki (2 x 330 ml)

  • miąższ z ćwiartki średniego arbuza (najlepiej pozbawiony pestek)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 duże łyżki miodu
  • 8-12 kostek lodu (zależnie od pożądanej konsystencji)
  • liście świeżej mięty

Lemoniada arbuzowa – przygotowanie

  1. Zblenduj razem wszystkie składniki
  2. Zostaw kilka liści mięty i plastrów arbuza do dekoracji

To wszystko! Po zblendowaniu, Waszym oczom ukaże się ta pyszność:

lemoniada arbuzowa

Arbuz – indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny

Przy okazji tego wpisu postanowiłam pogrzebać mit o szkodliwym wpływie arbuza na glikemię. Wiele osób (a co martwi mnie szczególnie – również dietetyków) odradza spożywanie arbuza ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny.

Owszem, indeks glikemiczny arbuza wynosi 72 (czyli tyle samo, co np. indeks glikemiczny popcornu). Ale co z tego?

Istotniejszy od indeksu glikemicznego jest ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa realny, procentowy wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu określonej porcji produktu, zawierającej określoną ilość węglowodanów.

Natomiast, wartość indeksu glikemicznego odnosi się do wzorcowej ilości produktu, która dostarczyłaby 50 gramów węglowodanów przyswajalnych. Z kolei ładunek glikemiczny odnosi się do dowolnej ilości produktu, zawierającej dowolną ilość węglowodanów przyswajalnych, dzięki czemu mówi o realnej zmianie poziomu glukozy we krwi.

Określa zmianę glikemii po zjedzeniu konkretnej kanapki z konkretną szynką, a nie kanapki z szynką o wielkości potrzebnej do podstawienia do wzoru (czyli takiej, która dostarczałaby 50 g węglowodanów przyswajalnych).

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny arbuza

Zawartość węglowodanów w arbuzie różne źródła określają jako 6-8 g w 100 g z 1 g błonnika. Na potrzeby obliczeń przyjęłam 8 g węglowodanów ogółem i pomniejszyłam je o 1 g błonnika, by uzyskać ilość węglowodanów przyswajalnych w 100 g arbuza.

arbuz indeks glikemiczny ladunek glikemiczny

Indeks glikemiczny arbuza wynosi 72.
Ładunek glikemiczny dużego plastra arbuza, ważącego 300 g wynosi (w przybliżeniu) 15,12. 

Co to oznacza w praktyce? Że po zjedzeniu dużego plastra arbuza poziom glukozy we krwi wzrośnie o około 15% (oczywiście przy prawidłowo działającej trzustce, stopniu wrażliwości komórek na insulinę, a najlepiej również przy byciu statystycznym Kowalskim).

Z tego wpisu zapamiętaj dwie rzeczy:

  1. Lemoniada z arbuza jest pyszna i świetnie sprawdza się podczas upałów
  2. Wysoki indeks glikemiczny produktu nie zawsze będzie wywoływał duży wzrost glukozy we krwi – lepszym parametrem, uwzględniającym zawartość węglowodanów przyswajalnych w danej porcji konkretnego produktu, jest ładunek glikemiczny

Wszelkie wątpliwości rozwieję w komentarzach. Do miłego!

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Jako hejter gotowania stwierdzam, ze wlasnie takie przepisy sa najlepsze 😀 Bo sa proste, latwe i na temat :d Ja nie zrobie niczego co jest skomplikowane czy czasochlonne wiec uwielbiam takie rzeczy 😀 Klucz do zdrowego stylu zycia – jedzenie jest tak smaczne jak to niezdrowe i proste w przygotowaniu, ze ci co nie lubia gotowac nie poczuja sie jacys umeczeni. Powaznie nie dziwie sie hejterom zdrowego stylu zycia – w wiekszosci kojarzy im sie to z rafaello na slodziku i niskotluszczowym twarogu (sic!) i jakimis innymi dziwnymi wynalazkami bez tluszczu/soli/jajek/mleka/maki, na samym powietrzu. Z takimi stereotypami trzeba walczyc i pokazywac, ze mozna jesc zdrowo i smacznie 😀

    • I dlatego kocham pesto ! Łukasz twierdzi, że powinnam wydać książkę pe100 – 100 pomysłów na pesto :D. To jest tak proste i tak pyszne <3.

      • Poki co zadowole sie postem na ten temat 😀 Moze top 5 przepisow na pesto?

        Ja ze swojej strony polecam zupy-kremy. Mi zupy kojarzyly sie z jakims tancem przy rosole – gotuj dlugo, mieszaj, glaszcz i spiewaj a sie okazuje, ze nie 😀 Zupy kremy polegaja na tym, ze wrzucasz dowolne warzywa do garnka i zalewasz woda – moze byc marchew, brokuly, kalafior, seler, groszek, co chcesz – i to gotujesz az zmieknie czyli krotko i nie trzeba pilnowac ani mieszac. Nastepnie te ugotowane warzywa i wode wrzucasz do blendera, dodajesz przypraw – pieprz, czosnek, sol, co chcesz i blendujesz. I masz zupe krem 😀 Zupy sa super, bo mozna w ten sposob wiecej warzyw zjesc, co jest dosc trudne a jednoczesnie sa lepiej strawne niz koktajle na surowo. Garnek mozesz sobie na tydzien zrobic i miec z glowy, bo to tez sie nie psuje. No i zupy zapychaja a maja malo kalorii., wiec to dobra opcja dla tych, ktorzy lubia jesc duzo.

        A lemoniade probowalam i jest pyszna <3 To moj trzeci hit obok curry i bananowych placuszkow <3 Wiecej takich przepisow 😀

  • Wygląda pysznie 🙂

  • UWIELBIAM ARBUZA! <3 Dzięki a cenne informacje no i za przepis, oczywiście :*

  • Pisałaś gdzieś więcej na blogu o ładunku glikemicznym? Bo przy mojej insulinooporności, bardzo chciałabym się dowiedzieć więcej na ten temat i poukładać dietę.

    • Jeszcze nie pisałam, ale będę :). Żeby być przygotowaną najlepiej, jak mogę, zapisałam się na szkolenie z żywienia w insulinooporności. W przyszłą sobotę jadę się uczyć od najlepszych, a później przekażę Wam wszystko w przystępnej formie 🙂

  • Wooow jakie apetyczne fotki, ale narobiłaś mi ochoty.
    No i wielkie dzięki za grafikę z indeksem glikemicznym – coś dla mnie 🙂

  • Ja ostatni zamroziłam sobie kawałki arbuza i wrzucam je po porostu do wody, ale przyznaję, że ta lemoniada przebija na głowę moją wodę… 🙂

  • uwielbiam arbuza <3

  • Takiego koktajlu z arbuza jeszcze nie piłam. Chyba pora nadrobić zaległości, bo podejrzewam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂

  • UWIELBIAM ARBUZA! <3 Dzięki a cenne informacje no i za przepis, oczywiście :*

  • uwielbiam arbuza <3