Kiedy blogerowi w momencie zgrywania zdjęć psuje się karta, może się załamać. Albo dodać tekst bez zdjęć. Jak widać, wybrałam drugą opcję. Zapraszam na wpis, w którym królują:
Powyżej widzicie składy trzech kostek rosołowych wiodących na rynku producentów. Są tak długie, że nie zmieściło się w nich za dużo warzyw czy mięsa ;). Wydaje mi się, że same w sobie są najlepszym komentarzem. Kostki rosołowe – używać czy nie? Nie.
NIE.
NIEEEEE!
Spokojna głowa. Domowa kostka rosołowa jest łatwa i dość szybka w przygotowaniu. Proponowana przeze mnie lista składników jest bardzo długa i zagwarantuje uzyskanie aromatycznego, przepysznego wywaru, który nie tylko w niczym nie ustępuje sklepowej kostce rosołowej, ale jest od niej znacznie lepszy. Pamiętaj, że to tylko inspiracja. Możesz zmieniać proporcje, dodać inne składniki, bądź usunąć część moich. Główne założenie jest takie: robisz bulion mięsny czy warzywny z tym, że duuuużo bardziej treściwy, niż na co dzień.
Możecie również zwielokrotnić liczbę składników i przygotować więcej porcji jednorazowo. Te kostki rosołowe można zamrażać, więc mają bardzo długi okres przydatności do spożycia (spokojnie do trzech miesięcy).
Składniki (przepis na około kilogram gotowego produktu:
Wersja mięsna wymaga około 300 g mięsa. Może być to mięso drobiowe (np. pierś z kurczaka, skrzydełko, udko), ale też wołowe czy mieszane. Mięso do domowej kostki rosołowej musi zostać zmielone bądź bardzo drobno pokrojone!
Dodajemy je do garnka razem z warzywami – proces przygotowań jest taki sam, jak w przypadku bulionu warzywnego :).
Placuszki to idealny pomysł na pyszne, leniwe, weekendowe śniadanko. Ale nie tylko! Proste przepisy z użyciem jedynie łyżki, bez wyciągania z szafki blendera i trudno dostępnych składników świetnie wpiszą się…
Kurczak curry – doskonały pomysł na obiad! Pyszny, kremowy sos, z dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Super się sprawdzi do lunchboxa! Kurczak curry z warzywami w mleczku kokosowym Składniki…
Prosty przepis na chleb, który zawsze wychodzi. Chrupiąca, opalona skórka skrywa w sobie jędrną, mięsistą glutenową siatkę, które tworzą chleb, jaki pamiętasz z tej prawdziwej piekarni, z dzieciństwa. Składniki kosztują…
Fit muffinki – dlaczego je polecamy? Wypieki, w których trzeba wszystko wymieszać jedną łyżką są czasem najlepszym wyjściem kiedy chce się czegoś słodkiego, ale domowego albo gdy goście wpadają niedługo…
Czytasz w myślach, już kilka razy nosiłam się z pomysłem zrobienia kostek rosołowych diy, ale nie mogłam znaleźć sensownego przepisu, Twój jest idealny, dzięki!
Bo ja po prostu za słabo gotuję, żeby serwować wymyślne dania i skomplikowane przepisy! 🙂
Przeraziłam się tym składem. Wiedziałam, że kupne kostki nie są zbyt zdrowe, ale nie aż do tego stopnia. Fajna alternatywa 🙂 Namówię moją Mamę i zrobimy 🙂
Super post i wspaniały przepis. 🙂 Bardzo przydatne i ciekawe informacje, chętnie będę tu częściej zaglądać. Pozdrawiam!
’Jak dlugo.można przechowywać takie kostki? I rozumiem ze normalnie trzymamy je w zamrażalniku do czasu uzycia? 🙂
Zrobiłam mleko kokosowe za twoim przepisem + wysuszyłam wiórki kokosowe, które troche podrumieniły się w piekarniku, ale nadal są pyszne. Narazie nie robiłam mąki , ale już dadalam wiórki do deseru. Pycha. Super pomyseł. 2 w jednym. Dzięki za przepis.
Zrobiłam wczoraj warzywną kostkę – rewelacja! Wyszło duuuuuużo, nie mam tyle tacek do lodu 😀 Można to wysuszyć jakoś na proszek i dodawać łyżeczką? Dzięki!
Można używać torebek na suwaczki – napełnianie jest troszkę skomplikowane – trzeba ustawić w jakimś pojemniczku kilka, kilkanaście torebek, biorąc „zapas” na wypełnienie – z tym właśnie „zapasem” (od płaskiej str. torebki) torebki muszą przylegać do boków pojemnika – tak żeby po zamrożeniu były maksymalnie płaskie – te torebki są w b. różnych rozmiarach, wlk. jest podawana z reguły w ml. Wypełnione torebki zamknąć – ale ZOSTAWIĆ MAŁY OTWÓR, po zamrożeniu zamknąć wyciskając resztki powietrza.Torebki są wielokrotnego użycia, więc proszę się nie przerażać ceną, często je używam i wiem że wychodzą taniej niż takie zwykłe, a są dużo szczelniejsze i łatwo usunąć powietrze.. Zamrożone, płaskie torebki można łatwo wcisnąć do zamrażarki. Proponuję także używać takich torebek foliowych do kostek lodu, może są jakieś większe, niestety nie orientuję się co wymyślili ostatnio producenci 🙂 , lejek i przetarty dokładnie bulion.. i można tak inne przeciery, owocowe czy warzywne, także surowe, przechowywać.. ja często tak robię bo np. mus malinowy zajmuje mniej miejsca, a i tak zamrażarka pęka w szwach, a mam dużą 🙂
BK
zaraz skończę przygotowywać – wygląda smakowicie i przede wszystkim mega zdrowo 🙂 tylko pytanie, później na 1 litr wody, wystarczy jedna kostka? czy jakieś inne proporcje stosować ;)?
Będziesz musiała ocenić sama jaka intensywnkść smaku Cię satysfakcjonuje 🙂
Hej, mam pytanie czy taka ilość soli, jak podana w przepisie, jest konieczna czy można ją modyfikować? Czy nic mi się nie popsuje, gdybym dodała jej mniej? 🙂
Niestety nie próbowałam. Ale jeśli zamrozisz to nie musisz obawiać się skróconego czasu świeżości produktu 🙂
Dziękuję za odpowiedź. Na pewno wypróbuję.