Blog

ikonka powrotu
Wróć
27.02.2016

Domowa kostka rosołowa mięsna i warzywna

domowa kostka rosołowa

Informacje podstawowe

Kiedy blogerowi w momencie zgrywania zdjęć psuje się karta, może się załamać. Albo dodać tekst bez zdjęć. Jak widać, wybrałam drugą opcję. Zapraszam na wpis, w którym królują:

  • domowa kostka rosołowa mięsna
  • domowa kostka rosołowa warzywna.

Kostka rosołowa – używać czy nie?

  • sól, całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-rybonkleotydy disodowe), skrobia ziemniaczana, olej palmowy, suszone warzywa 4,1% (marchew, korzeń selera, korzeń pietruszki), ekstrakt drożdży, maltodekstryna, aromaty (z glutenem, soją, selerem), przyprawy, koncentrat cebuli, liść pietruszki, ekstrakt pora, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), hydrolizat białka pszennego
  • sól, całkowicie uwodorniony tłuszcz palmowy, skrobia ziemniaczana, warzywa suszone (6%) [marchew, pasternak, cebula, lubczyk korzeń, seler korzeniowy, natka pietruszki], wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe), cukier, olej rzepakowy, kurkuma, aromaty (zawierają seler, gluten, soję), regulator kwasowości (kwas cytrynowy)
  • sól, całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, maltodekstryna, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe), aromaty (z glutenem, soją), olej palmowy, przyprawy (kurkuma, ziele angielskie 0,8%, liść laurowy 0,7%, pieprz czarny), tłuszcz drobiowy 1,5%, cukier, liść pietruszki 0,4%, marchew 0,2%, suszone mięso drobiowe 0,1%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)

Powyżej widzicie składy trzech kostek rosołowych wiodących na rynku producentów. Są tak długie, że nie zmieściło się w nich za dużo warzyw czy mięsa ;). Wydaje mi się, że same w sobie są najlepszym komentarzem. Kostki rosołowe – używać czy nie? Nie.

NIE.

NIEEEEE!

Spokojna głowa. Domowa kostka rosołowa jest łatwa i dość szybka w przygotowaniu. Proponowana przeze mnie lista składników jest bardzo długa i zagwarantuje uzyskanie aromatycznego, przepysznego wywaru, który nie tylko w niczym nie ustępuje sklepowej kostce rosołowej, ale jest od niej znacznie lepszy. Pamiętaj, że to tylko inspiracja. Możesz zmieniać proporcje, dodać inne składniki, bądź usunąć część moich. Główne założenie jest takie: robisz bulion mięsny czy warzywny z tym, że duuuużo bardziej treściwy, niż na co dzień.

Możecie również zwielokrotnić liczbę składników i przygotować więcej porcji jednorazowo. Te kostki rosołowe można zamrażać, więc mają bardzo długi okres przydatności do spożycia (spokojnie do trzech miesięcy).

Domowa kostka rosołowa wegetariańska/warzywna

Składniki (przepis na około kilogram gotowego produktu:

  • pieprz czarny w ziarnach – pół łyżeczki
  • ziele angielskie – 1 łyżeczka
  • tymianek – 1/3 łyżeczki
  • kurkuma – 1/2 łyżeczki
  • lubczyk – 1 doniczka lub 2 łyżki suszonego lubczyku
  • liście laurowe – 5
  • rozmaryn – pół łyżeczki lub kilka gałązek świeżego
  • natka pietruszki – mały pęczek
  • imbir – 3 cm korzenia imbiru lub 1 łyżeczka
  • 1 mała cebula czerwona lub szalotka
  • czosnek polski – 2 ząbki
  • marchew – 0,5 kg
  • pietruszka – 1 duża
  • seler – około 200 g
  • por – 100 g
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 pomidory sparzone, bez skórki, pokrojone w kostkę (lub pół puszki)
  • 100 g soli morskiej (lub aptecznej niskosodowej)
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • 150 ml białego wina (ewentualnie wody)
  1. Wszystkie suche przyprawy zmielić w młynku do kawy lub zblendować
  2. Posiekać cebulę, przecisnąć przez praskę czosnek, zetrzeć imbir i dodać do powstałej wcześniej mieszanki.
  3. Dodać olej, ponownie zmiksować
  4. Warzywa obrać, drobno posiekać, zblendować
  5. Do garnka wlać odrobinę wina/wody (tak, by przykryło/a dno)
  6. Umieścić w garnku wszystkie składniki, dolać 100 ml wody
  7. Gotować przez około godzinę na bardzo małym ogniu, mieszając co 5 minut – bardzo łatwo doprowadzić do przypalenia masy. Po upływie 20 minut dodać pozostałą część wina/wody. Jeśli masa będzie się bardzo przypalać, dodawać małe objętości wody.
  8. Całość zostawić do przestudzenia
  9. Umieścić w kostkarkach na lód, zamrozić

Domowa kostka rosołowa mięsna, bulion drobiowy

Wersja mięsna wymaga około 300 g mięsa. Może być to mięso drobiowe (np. pierś z kurczaka, skrzydełko, udko), ale też wołowe czy mieszane. Mięso do domowej kostki rosołowej musi zostać zmielone bądź bardzo drobno pokrojone!

Dodajemy je do garnka razem z warzywami – proces przygotowań jest taki sam, jak w przypadku bulionu warzywnego :).

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Czytasz w myślach, już kilka razy nosiłam się z pomysłem zrobienia kostek rosołowych diy, ale nie mogłam znaleźć sensownego przepisu, Twój jest idealny, dzięki!

    • Bo ja po prostu za słabo gotuję, żeby serwować wymyślne dania i skomplikowane przepisy! 🙂

  • Przeraziłam się tym składem. Wiedziałam, że kupne kostki nie są zbyt zdrowe, ale nie aż do tego stopnia. Fajna alternatywa 🙂 Namówię moją Mamę i zrobimy 🙂

  • Super post i wspaniały przepis. 🙂 Bardzo przydatne i ciekawe informacje, chętnie będę tu częściej zaglądać. Pozdrawiam!

  • ’Jak dlugo.można przechowywać takie kostki? I rozumiem ze normalnie trzymamy je w zamrażalniku do czasu uzycia? 🙂

  • Zrobiłam mleko kokosowe za twoim przepisem + wysuszyłam wiórki kokosowe, które troche podrumieniły się w piekarniku, ale nadal są pyszne. Narazie nie robiłam mąki , ale już dadalam wiórki do deseru. Pycha. Super pomyseł. 2 w jednym. Dzięki za przepis.

  • Zrobiłam wczoraj warzywną kostkę – rewelacja! Wyszło duuuuuużo, nie mam tyle tacek do lodu 😀 Można to wysuszyć jakoś na proszek i dodawać łyżeczką? Dzięki!

    • Można używać torebek na suwaczki – napełnianie jest troszkę skomplikowane – trzeba ustawić w jakimś pojemniczku kilka, kilkanaście torebek, biorąc „zapas” na wypełnienie – z tym właśnie „zapasem” (od płaskiej str. torebki) torebki muszą przylegać do boków pojemnika – tak żeby po zamrożeniu były maksymalnie płaskie – te torebki są w b. różnych rozmiarach, wlk. jest podawana z reguły w ml. Wypełnione torebki zamknąć – ale ZOSTAWIĆ MAŁY OTWÓR, po zamrożeniu zamknąć wyciskając resztki powietrza.Torebki są wielokrotnego użycia, więc proszę się nie przerażać ceną, często je używam i wiem że wychodzą taniej niż takie zwykłe, a są dużo szczelniejsze i łatwo usunąć powietrze.. Zamrożone, płaskie torebki można łatwo wcisnąć do zamrażarki. Proponuję także używać takich torebek foliowych do kostek lodu, może są jakieś większe, niestety nie orientuję się co wymyślili ostatnio producenci 🙂 , lejek i przetarty dokładnie bulion.. i można tak inne przeciery, owocowe czy warzywne, także surowe, przechowywać.. ja często tak robię bo np. mus malinowy zajmuje mniej miejsca, a i tak zamrażarka pęka w szwach, a mam dużą 🙂
      BK

  • zaraz skończę przygotowywać – wygląda smakowicie i przede wszystkim mega zdrowo 🙂 tylko pytanie, później na 1 litr wody, wystarczy jedna kostka? czy jakieś inne proporcje stosować ;)?

    • Będziesz musiała ocenić sama jaka intensywnkść smaku Cię satysfakcjonuje 🙂

  • Hej, mam pytanie czy taka ilość soli, jak podana w przepisie, jest konieczna czy można ją modyfikować? Czy nic mi się nie popsuje, gdybym dodała jej mniej? 🙂

    • Niestety nie próbowałam. Ale jeśli zamrozisz to nie musisz obawiać się skróconego czasu świeżości produktu 🙂

      • Dziękuję za odpowiedź. Na pewno wypróbuję.