Banalny przepis na domowe mleko kokosowe i deser z resztek

domowe mleko kokosowe z wiórków

Proste przepisy są najlepsze. A prosty przepis na domowe mleko kokosowe, dzięki któremu zaoszczędzisz 10 zł* na litrze mleka i w gratisie dostaniesz przepyszny deser, to już w ogóle mistrzostwo świata.

*Porównałam cenę 1 l napoju kokosowego i kosztu 300 g wiórków kokosowych potrzebnych do uzyskania 1 l domowego mleka kokosowego (w tym samym supermarkecie)

Domowe mleko kokosowe z wiórków kokosowych

mleko kokosowe przepis

Składniki na około 1 l mleka kokosowego:

  • 300 g wiórków kokosowych (najlepiej bez siarki w składzie – dostępne np. w Lidlu, bądź droższe w sklepach eko)
  • 1 l wody
  • opcjonalnie: łyżka oleju kokosowego (olej kokosowy sprawi, że mleko kokosowe będzie nieco gęstsze, bardziej treściwe – tłustsze; olej kokosowy nierafinowany dodatkowo wzmocni smak)

Domowe mleko kokosowe przepis:

  1. Wieczorem zalać 300 g wiórków kokosowych 1 litrem wody (najlepiej zrobić to w garnku – będzie mniej zmywania, a mniej zmywania = kolejny powód do szczęścia)
  2. Odstawić na noc do lodówki
  3. Rano (bądź po południu, bądź wtedy, kiedy Wam się przypomni) podgrzać do umiarkowanie ciepłej temperatury
  4. Całość blendować przez kilka minut (prawdopodobnie na dwa razy)
  5. Zblendowaną masę przelać przez bardzo, bardzo drobne sitko lub najlepiej odcisnąć przez gazę/cienką ściereczkę. To, co trzyma się najbliżej wiórek ma najwięcej smaku!

Można dodać łyżkę miodu – wówczas kawa naprawdę nie wymaga słodzenia nawet w przypadku osób, które nie wyobrażają sobie tego z mlekiem krowim.

Domowe mleko kokosowe kalorie i makro
mleko kokosowe z wiórków

Nie są to dokładne wartości, bo wszystko zależy od tego, ile wiórków znajdzie się w ostatecznym produkcie, ale można przyjąć następujące wartości maksymalne przy dodatku oleju kokosowego(średnie to około 60 kcal, a minimalne 25 kcal):

 100 ml
Wartość energetyczna89 kcal
Białko0,9g
Węglowodany1,5 g
Tłuszcz10,5g

Domowe mleko kokosowe należy przechowywać w lodówce (świeżość utrzymuje 2-3 dni). Jeśli chcecie zrobić większą ilość za jednym razem, można je pasteryzować (przelać do słoiczków, umieścić w garnku z gorącą wodą, od momentu wrzenia gotować przez 8 – 10 minut). Można też pasteryzować na sucho w piekarniku poprzez umieszczenie słoików z mlekiem kokosowym na 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Domowe mleko kokosowe to świetna alternatywa dla mleka krowiego! Nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy. Ja wolę smak mleka kokosowego niż krowiego – kawa smakuje mi znacznie bardziej.

Nie lubimy marnować jedzenia, więc resztki wiórków kokosowych również zostaną wykorzystane. Opcja dla racjonalistów to mąka kokosowa z resztek po mleku kokosowym (z pozostałych po odciśnięciu wiórków).

Jak zrobić mąkę kokosową z wiórków?

  • Pozostałe wiórki zalać 1 szklanką wrzątku, wymieszać, zblendować (uwaga! blender może się grzać, więc warto robić przerwy)
  • Przelać przez sitko/odcisnąć
  • Ponownie wiórki zalać 1 szklanką wrzątku, wymieszać, zblendować (uwaga! blender może się grzać, więc warto robić przerwy)
  • Ponownie  przez sitko/odcisnąć (z całej siły – im bardziej będą suche, tym lepiej)
  • Wiórki równomiernie rozłożyć na dużej blaszce i rozgnieść widelcem
  • Blaszkę z wiórkami umieścić w piekarniku nagrzanym do 80 – 100 stopni
  • Piec przez 90 minut (co jakiś czas warto zamieszać wiórki)
  • Po raz ostatni zblendować (im drobniejsza mąka, tym lepsze wypieki)

Deser z musu owocowego i masy kokosowej

deser kokosowy

Mąka kokosowa była wersją dla rozważnych, a deser z masą kokosową będzie opcją dla łasuchów. Czemu wiem, że większość skusi się na bramkę nr 2? Uwaga, blendery zapłoną :D. Jeśli zakup blendera kielichowego dopiero przed Wami, zdecydujcie się model o mocy co najmniej 800 Watt.

Deser z masą kokosową

Ambitni mogą jeszcze raz przecisnąć powstałą masę przez gazę i ponownie zblendować.

Mój blender miał problem z tym zadaniem – blendowałam po kilkanaście sekund na trybie pulsacyjnym a i tak szału z jednolitością masy nie ma. Co nie jest dużym problemem, bo elementy wiórków w masie są całkiem ok!

  • Do blendera (wystarczy opłukać kielich po wiórkach) wrzucić świeże lub mrożone truskawki/jagody/borówki/maliny
  • Zaskoczenia nie będzie: zblendować!

Mus owocowy umieścić na spodzie naczynia, a górę pokryć masą kokosową. Druga opcja to warstwowy przekładaniec. Deser można modyfikować na wiele sposób dodając ulubione składniki jako kolejne warstwy. W naszej wersji (na zdjęciu) znalazł się jeszcze banan i płatki migdałów w roli posypki.

Za 6 zł (cena wiórków i owoców do musu) otrzymujesz:

  • mleko kokosowe – około 1 l 
  • deser z musem kokosowym – porcja ogromna (!) dobra wiadomość jest taka, że u nas mus stoi w słoiczku (w szafce, bo w lodówce twardnieje) nawet do 3 dni i nic mu nie jest (niestety nie udało się sprawdzić dłuższego okresu przez bardzo szybką biologiczną utylizację produktu ;))

Za 4 zł (cena wiórków)

  • mleko kokosowe – około 1 l 
  • mąka kokosowa – około 500 – 600 g, ale może wyjść różnie (cena za kilogram sklepowej to co najmniej 10 zł!)

Co ważne, można też odłożyć odrobinę pozostałych wiórków na deser (100 g spokojnie wystarczy na dwie porcje), a z reszty zrobić mąkę :).

Chcecie więcej prostych, tanich i smacznych przepisów? Jeśli tak, to na jakie posiłki?