Fasolka w sosie pomidorowym – pomysł na lunch do pracy

fasolka w sosie pomidorowym drlifestyle

UWAGA ZAPNIJCIE PASY!

Przepis dla ludzi, którzy lubią życie na krawędzi!

Wykorzystasz w nim 50 ml wina.
Zostaje co najmniej 650 ml wina.

Dla własnego bezpieczeństwa możesz pominąć ten składnik.

Nie pytajcie skąd wiem 😉

fasolka w sosie pomidorowym drlifestyle

Fasolka w sosie pomidorowym

Czas przygotowania 30 min
Typ dania Obiady
Porcje 4 porcje
Kalorie 204 kcal

Składniki
  

  • 300 g ugotowanej fasoli (około 130g suchej)
  • 400 ml przecieru lub passaty
  • 2 czerwone cebule (mogą być białe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • kilka suszonych grzybów (pomiń jeśli nie masz)
  • 1 łyżeczka suszonego lub posiekanego świeżego lubczyku
  • 2 łyżki octu winnego (lub balsamicznego)
  • 1/4 szklanki białego wina półwytrawnego (może być wytrawne + 1 łyżeczka ksylitolu)
  • kilka szczypt cynamonu
  • 1 łyżka oliwy

Instrukcje
 

  • Cebulę pokrój w półksiężyce, marchewkę i czosnek w plasterki.
  • W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i cebulę, smaż, aż się zeszklą. Dodaj marchewkę i podsmażaj mieszając 3-5 min.
  • Wlej ocet i wino, zwiększ moc gazu i odparuj płyn. Dodaj passatę pomidorową, przyprawy i fasolkę. Gotuj 15 min pod przykryciem.

Makro (1 porcja)

Kalorie: 204kcalCarbohydrates: 28gBiałko: 9.5gFat: 3.5gFiber: 11g
Wypróbowałaś ten przepis?Daj znać jak smakowało!

Podobne dania znajdziesz w moich dietach z marketów

  • Lista zakupów do Lidla lub Biedronki
  • wyliczone makro
  • od 1300 do 2500 kcal
  • wersja do wyboru: tradycyjna, wege, wegańska, bez mleka i pszenicy