Ziołolecznictwo nie jest sexy. Przecież to już tylko krok od bioenergoterapii! Zamiast zapobiegać, wolimy leczyć (kolejnymi garściami tabletek). Polskie produkty spychamy na boczny tor, by zachwycać się ich zagramanicznymi konkurentami. Zatracamy się w kolejnych nowinkach z zachodu, a jeszcze częściej nie myślimy o zdrowiu DZIŚ, TU I TERAZ wcale. Bo jesteśmy młodzi. Bo chorują INNI, ale my nie. Bo to wszystko jakieś takie nudne i błahe. Po to był cały ten postęp medycyny, żeby teraz żreć chwasty?
Dlaczego więc hasam po ogrodzie, próbując wcielić się w eteryczną postać dziewczyny szamana? Bo pokrzywy, to polskie superfood o czym zamierzam Wam opowiedzieć w dzisiejszym wpisie.
Pokrzywy zawierają [1]:
Te składniki sprawiają, że pokrzywy [2,3, 4,5]:
Fuj wskazówka: zanim użyjesz liści z danego krzaczka, obejrzyj je od spodu i sprawdź czy nie ma na nich owadzich jaj.
Widzicie je po lewej stronie. Młode liście pokrzywy są jędrne i odstają od łodygi, nie są przy nich widoczne „białe koraliki”, które można zauważyć po prawej stronie.
O te kuleczki chodzi – tak wyglądają stare pokrzywy.
Najłatwiej byłoby przygotować sok z pokrzywy przy użyciu sokowirówki, ale jest to możliwe również bez niej.
Dobrym sposobem na przechowywanie soku z pokrzywy jest mrożenie go w postaci kostek. Wówczas wystarczy dorzucać kosteczkę do standardowego koktajlu, by wzbogacić go o mnóstwo składników odżywczych.
Mam nadzieję, że udało mi się przekonać Was do wypróbowania polskiego super foods – pokrzywy. Najwyższy czas powrócić do naszych rodzimych kopalni składników odżywczych. Wyjdźmy do ogrodu czy lasu i zobaczmy, co ma nam do zaoferowania nasza polska ziemia.
Temat mikrobioty w ostatnich latach stał się bardzo popularny i badań dotyczących jej wpływu na nasz organizm jest coraz więcej. To że wpływa na trawienie pokarmów jest dość oczywiste, ale…
Jestem prawie pewna, że podczas zakupów rzucił się już Wam w oczy wskaźnik Nutri-Score. To te charakterystyczne kolorowe literki na opakowaniach produktów. W supermarketach widać je coraz częściej, dlatego weźmiemy…
Gotujesz ryż w woreczku? Można to zrobić lepiej, czyli ugotować ryż bez woreczka i to na sypko! Gotowanie ryżu bez woreczka może wydawać się trudnym zadaniem, ale nic bardziej mylnego!…
Pewnie większość z Was już gdzieś słyszała o kreatynie. Mogę się założyć, że zwykle było to jednak w kontekście sportowców i/lub osób trenujących siłowo – a to nie jedyne jej…
Moniko, a masz może informację o tym, ile żelaza zawiera sok z pokrzywy? Szukałam, szukałam i nie mogę znaleźć, a akurat uzupełniam niedobór.
Ja od dawna jestem przekonana do pokrzywy, mnie do niej przekonywać nie trzeba 🙂 Dziękuję za przypomnienie, bo właśnie planuję się wybrać po pokrzywę i zasuszyć, nie ma to jak własne zasuszone pokrzywy a nie herbatki z torebek 🙂
Moniko, a masz może informację o tym, ile żelaza zawiera sok z pokrzywy? Szukałam, szukałam i nie mogę znaleźć, a akurat uzupełniam niedobór.
W 100 gramach ma 1.64 mg (jakieś 10% dziennego zapotrzebowania dla kobiety), ale charakteryzuje się wysoką przyswajalnością, szczególnie w połączeniu z witaminą C. Do wyszukiwania zawartości składników odżywczych polecam tę stronę: http://www.nutritionvalue.org/ . Nawet jeśli nigdzie, nic nie ma, to tam i tak jest 🙂 Bazują na danych z USDA więc można im zaufać.
Super, dziękuję Ci bardzo za tą stronę! 🙂
U mnie była hitem na anemię, nawet popełniłam tekst o tym :). Od samej zawartości żelaza wazniejsza jest chyba przyswajalność, bo brałam tabletki i było tylko gorzej (plus potworny ból brzucha). Propsy za pisanie o tym!
Pokrzywa z saszetek nie umywa się nawet do tej zbieranej ręcznie, wiem o tym, bo zbierałam kiedyś. Nawet smakuje lepiej 🙂 Przy okazji napar z pokrzywy może się nawet sprawdzać przy trądziku. Był taki czas, kiedy siostra nacierała sobie plecy naparem, skóra się uspokoiła i sporo niespodzianek poznikało tudzież uregulowała sobie wydzielanie sebum. Zdumiewająca sprawa.
Nie miałam pojęcia, że pokrzywa ma aż tyle pozytywnych właściwości. Czas zacząć ją bardziej doceniać 😉 Bardzo dobry i pożyteczny post !
A jak włosy po pokrzywie pięknie rosną i wyglądają! Ja osobiście pokrzywę bardzo lubię i często piję, choć gdzieś kiedyś wyczytałam, że nie można Jej pić zbyt dużo (ale to pewnie dotyczy większości ziół).
Do picia herbatki z pokrzywy dał się przekonać nawet mój kolega z pracy, który jest raczej daleki od sięgania po takie napoje 😉 ale odkąd dowiedział się o Jej właściwościach pije z nadzieją, że pomoże Mu się uporać z dną moczanową 🙂
a ja mam pytanie z trochę innej beczki, czy to może sukienka z Medicine? 🙂
Zgadza się 🙂
Mam złe wspomnienia z dzieciństwa ale może pora to zmienić 😀 Na pokrzywy nie ma wymówek! 😀 Są darmowe, łatwo dostępne i Dr Lifestyle poleca 😀
W weekend jadę do mamy i wyruszam na polowanie! Moja babcia całe życie karmiła nimi kury, zamiast mi dawać :). Na szczęście chociaż jajka od tych szczęśliwych kur zajadałam. Codziennie piję koktajle, więc zrobię sobie pokrzywowe kostki. Niby wiedziałam, że pokrzywa jest zdrowa, ale nigdy nie zmobilizowałam się do zgłębienia wiedzy na ten temat – Dzięki za poszerzenie moich horyzontów :).
Ja kilka dni temu postanowiłam regularnie pić herbatę z pokrzywy i muszę przyznać, że tak jak nie znoszę smaku innych ziół, tak pokrzywa naprawdę mi smakuje. 🙂
Stosuję pokrzywę zarówno do picia jaki i do płukania włosów. Świetnie poprawia ich wzrost.
A czy jezeli po zblendowaniu wychodzi mi plyn w malo apetycznym kolorze brazowym to z moja pokrzywa cos jest nie tak? Bo zniecheca mnie troszke ten efekt.
Blendowałam pokrzywę w zwykłym blenderze, moim biochefie i thermomixie mamy – nigdy kolor nie był brązowy (zawsze zgniła zieleń), więc obstawiałabym, że to coś nie tak z pokrzywą.
Rękawiczki nie dotyczyły mojej babci 😀 nie wiem jak ona to robiła ale nic jej nie było po tak bliskim kontakcie z tą rośliną.
Moja babcia (aktualnie lat 90) również zna te szamańskie metody, pokrzywa nie robi na niej wrażenia 🙂
nasze babcie też tak się nie pieściły ze sobą. Dzisiejsze kobiety do pięt nie dorastają babciom. Tipsy i czarna rozpacz bo pazurek odprysł albo się zadarł. Poparzenie pokrzywą też ma swoje wartości zdrowotne. Własnie piję koktail z pokrzywy i jest pyszny, ale mi najbardziej zależy na oczyszczeniu krwi.
Mi babcia jako dziecko robila herbatki z pokrzyw, a ja dzieki temu umiem zerwac pokrzywe be zrekawiczek
Uwielbiam napar z pokrzywy. Bardzo dobrze działa na żołądek, a i oczyszcza. Choć staram się pić tylko ciepłe napoje, to z chęcią spróbowałabym tego soku i koktajlu 🙂
Pani Moniko nie za cienkie te rękawiczki do zbieranie pokrzywy ? ,też próbowałam w takich jednak klujące włoski bez trudu przebijały rękawiczki .Kilka zastrzyków skutecznie zniechęciło mnie do dalszego zbioru
Ogólnie muszę przyznać, że jestem naprawdę pod wrażeniem efektywności pokrzywy. Sama do tej pory stosowałam ją w celach pielęgnacyjnych (na włosy), ale… czytając ten wpis, chyba zacznę korzystać ją również jako uzupełnienie swojej diety.
Mam nadzieję, że herbatka i sok z pokrzywy smakują równie dobrze jak wyglądają na Twoich zdjęciach. 🙂