Łatwa pasta z fasoli – szybka pasta na kanapki

pasta z fasoli przepis

To całkiem śmieszne. Gdy rozmawiam z kimś o jedzeniu (co rzadko zdarza się z mojej inicjatywy, bo nie lubię zaglądać komuś do talerza niepytana o radę) słyszę, że to zdrowe jedzenie jest niby fajne, ale jednak nudne, bo ileż to można jeść warzywa, mięso, kaszę i ryż, co jakiś czas jakaś rybka, jakaś sałatka, no generalnie nuda. W życiu trzeba się rozpieszczać, testować różne smaki i sobie dogadzać!

No to pytam delikwenta czym dogadza sobie na śniadanie.
No kanapkami.
Tak, jak na drugie śniadanie.
Tak, jak na przekąskę po obiedzie.
No i na kolację przecież też.

Dieta kanapkowa – polska dieta narodowa!

Na szczęście kanapki nie są tak złe, jak niektórzy próbują nam wmówić. Możesz przeczytać cały wpis poświęcony zdrowym kanapkom i temu, czym je smarować. A możesz też zacząć od wypróbowania łatwej i bardzo szybkiej pasty z czerwonej fasoli.

Pasta z fasoli – składniki i przygotowanie

  • puszka fasoli czerwonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula (ja wybieram czerwoną)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 30 g pestek dyni lub nasion słonecznika (3 łyżki)
  • przyprawy wedle uznania, co u mnie oznacza: kmin rzymski, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, sól i czarny pieprz, ocet balsamiczny
  • opcjonalnie: kilka suszonych pomidorów (dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku)

Jak zrobić pastę z fasoli?

cebula i czosnek pasta z fasoli

  1. Podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek
  2. Odsączyć fasolę (bardzo dokładnie!)
  3. Połączyć wszystkie składniki, zblendować (jeśli masz słaby blender, zacznij od nasion słonecznika lub pestek dyni, a następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj je ze zblendowaną masą

Jeśli szukasz dobrego i przy okazji małego blendera, zobacz mój wpis z recenzją NutriBullet)

Warto wypróbować!

Lojalnie uprzedzam: to nie będzie najlepsza rzecz, jaką jedliście w życiu . Ale wystarczająco smaczna, by mogła zagościć w wielu codziennych jadłospisach. Smak pasty jest neutralny, ale dzięki temu każdy może dostosować go do swoich upodobań używając dowolnych przypraw. Warto przetestować pastę z fasoli (czy inne alternatywne smarowidła do kanapek) by urozmaicić standardowe zestawy kanapkowe (pasta z fasoli to również sposób na przemycenie w jadłospisie dodatkowych ilości białka).

Zdaję sobie sprawę, że kanapki często nie są wyborem podyktowanym lenistwem czy małymi funduszami, ale są po prostu łatwe i szybkie w przygotowaniu. Kromka krojonego chleba, plaster wędliny z paczki, ser – dla odmiany – krojony z paczki. I tak kilka razy w ciągu dnia. Brzmi znajomo?

Jeśli tak, to tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu. Pasta z fasoli może być awaryjnym wyborem na kanapki, bo jej przygotowanie trwa tylko kilka minut. A Ty w ten sposób dostarczysz sobie innych makroskładników i przede wszystkim witamin i składników mineralnych.

Nie sposób zmienić sposób odżywiania z dnia na dzień, ale to nie znaczy, że nie warto dbać o małe kroczki, które przybliżają Cię do zdrowszego stylu życia na co dzień!

Pasty na kanapki – więcej przepisów

pasty na kanapki

Jaka jest Twoja ulubiona pasta na kanapki? Podziel się przepisem w komentarzu, zbierzmy w jednym miejscu najlepsze, sprawdzone przepisy na pasty na kanapki. Jeśli chcesz wygrać blender Nutribullet, który tak ostatnio wychwalam, dodaj na insta zdjęcie swojej pasty na kanapki (lub innego dania) z krótkim przepisem, oznacz je hashtagami #konkursdr, #nutribulletpolska#wyzwanie6tygodni#nowaja. Do końca miesiąca będę testować przepisy, wybiorę 3 najciekawsze i wskażę zwycięzcę. Przepisy nie muszą być przekombinowane, a zdjęcia przepiękne – grunt, żeby było smacznie!