Łatwy, szybki, dietetyczny obiad: brokuły z serem feta i ziarnami

Fajnie byłoby móc zaczynać każdy dzień od kolorowych pankejków, na obiad jeść schab ze śliwką, a w między czasie delektować się świeżym koktajlem. Fajnie, ale co z tego, skoro mało realnie? Tylko nieliczni mogą podporządkować życie treningom i diecie. Pozostali muszą gotować niejako w międzyczasie, dostosowując się do innych obowiązków domowych, zawodowych, szkolnych czy rodzinnych. I właśnie takim osobom jest dedykowany poniższy przepis – czy nawet inspiracja – na łatwy, szybki, dietetyczny obiad, czyli brokuły z serem feta i prażonymi ziarnami.

Pamiętajcie, że taki posiłek można zjeść o dowolnej porze dnia, a to czy dla kogoś będzie obiadem, czy zaledwie dodatkiem do obiadu (np. do porcji mięsa i ryżu) powinno zależeć od dziennego zapotrzebowanie na energię danej osoby. Dla mnie jest to najczęściej kolacja.

Łatwy, szybki, dietetyczny obiad

brokuły z serem feta na obiad

Poziom trudności

Jeśli to schrzanisz, nie ma dla Ciebie ratunku.

Czas przygotowania

7 minut

Potrzebne produkty (na 1 porcję)

1 brokuł (różyczki), 70 g sera feta (1/4 standardowej kostki), nasiona dyni i słonecznika (łączna objętość czubatej łyżki stołowej), sól, pieprz, odrobina mleka.

Przygotowanie, czyli jak gotować brokuły, by zachowały kolor i wyrazisty smak?

  1. Wstawić o gotowania 2 litry wody
  2. Brokuły podzielić na kawałki, dokładnie wypłukać
  3. Do gotującej się wody (2 litry) dodać 1/5 łyżeczki soli (więcej nie potrzeba ze względu na słony smak sera feta) i 50 ml mleka!
  4. Wrzucić brokuły, gotować je przez 7 minut bez pokrywki
  5. Odcedzić, opłukać zimną wodą

Ser feta pokroić w drobną kostkę (co jeszcze nigdy mi się nie udało i nie mam na to patentu – chętnie poznam Twój!), a nasiona dyni i/lub słonecznika można uprażyć (ja rozsmarowuję silikonowym pędzelkiem kroplę oliwy po całej patelni i podsmażam nasiona przez 1-2 min na dużym ogniu, cały czas mieszając).

Porcja ma 350 kcal, 21 g białka, 10 g węglowodanów i 23 g tłuszczu. Kaloryczność i zawartość tłuszczu zależy od rodzaju sera feta, w wyliczeniu uwzględniłam najtłustszy z całej tabeli :).

dietetyczny obiad brokuły z serem feta

Nie cierpię marnować jedzenia, więc podrzucam również pomysł na wykorzystanie nogi brokuła. Wystarczy pokroić ją w plastry (o grubości około 0,5 cm) i podsmażyć (przez około półtorej minuty z każdej strony) na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek (1 łyżka), przeciśniętymi przez praskę 2-3 ząbkami czosnku i dodatkiem ostrej papryki.  Pyszna przekąska!

Jaki jest Twój ulubiony, łatwy i szybki obiad?