Łatwy tort jako prezent na dzień matki

Wiem. Jestem dietetykiem. Wiem. Powinnam stać na straży Waszej moralności. Wiem. Jeśli słodkie, to ksylitol. Wiem. Jeśli tłuste, to olej kokosowy extra virgin tłoczony z kokosa prosto z palmy. Wiem. Powinnam Wam obrzydzać wszystkie pyszności, straszyć cukrzycami, mrozić krew w żyłach kilkudziesięciokilogramową nadwagą i pikowanymi udami tkanymi cellulitem.

Powinnam. Powinnam też spać każdej nocy 8 godzin, nie zapominać o przyjmowaniu suplementu z witaminą D3, medytować przy śniadaniu i kolacji, a tego posta tworzyć  w pozycji kwiatu lotosu.

No nie miałabym sumienia, by zabrać Wam możliwość zjedzenia tego tortu. Tym bardziej, że zbliża się Dzień Matki, który możecie wykorzystać jako idealny pretekst do zrobienia pierwszego w życiu tortu. Powiem Wam więcej: on wyjdzie!

Łatwy tort pistacjowy

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm
Czas przygotowania 2 h
Czas łączny 2 h
Typ dania Desery
Porcje 6 kawałków

Składniki
  

Maślany biszkopt pistacjowy

  • 5 szt. jajko
  • 5 łyżek cukier trzcinowy
  • 40 g masło roztopione, polecam Valio
  • 70 g mąka orkiszowa
  • 40 g mąka ziemniaczana
  • 0,5 szklanki zmielone pistacje

Krem limonkowy

  • 300 g śmietanka 36%
  • 300 g serek mascarpone
  • 2 szt limonka potrzebna starta skórka z 2 limonek
  • 5 łyżek ksylitol

Instrukcje
 

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij na pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier łyżka po łyżce. Na koniec dodaj żółtka.
  • Do ubitych jajek dodaj olej oraz składniki sypkie. Całość delikatnie wymieszaj, nie za długo, aby nie rozrzedzić masy.
  • Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wlej ciasto na biszkopt.
  • Ciasto piecz w 180°C przez ok. 30 minut. Wypieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.
  • Wszystkie składniki na krem włóż do miski i ubij na sztywny krem.
  • Wystudzony biszkopt podziel na 3 części i przełóż kremem.
  • Wierzch tortu udekoruj dodatkowo posiekanymi pistacjami.
Wypróbowałaś ten przepis?Daj znać jak smakowało!

4 tygodnie temu byłam na warsztatach z pieczenia ciast, z których przywiozłam kilka sprawdzonych przepisów (biszkopt jest inspirowany jednym z nich!) i kilkanaście kostek masła. Masła, które sprawiło, że od 4 tygodni daniem głównym serwowanym naszym przyjaciołom, jest chleb z masłem Valio. Innego już nie chcą <3.  W końcu masło od Valio to sama naturalność i najlepszej jakości mleko od fińskich krów! Do ciast polecam niesolone, a na kanapki solone. Bez obaw, że „masło tuczy”.

Tuczy, jeśli zjadłbyś kostkę masła w formie przekąski. Nie tuczy, jeśli smarujesz nim kanapkę lub tworzysz na nim pyszny, łatwy tort na Dzień Matki. To takie proste :).

Jeżeli poszukujecie innych inspiracji na maślane przepisy, sprawdźcie je tutaj:
https://www.valio.com/polska/przepisy/

Partner wpisu

Partnerem wpisu jest producent masła Valio.