Jeśli ten wpis miałby być tak krótki, jak przepis na pastę z awokado, musiałabym go skończyć mniej więcej teraz. O, wstęp, zakończenie, kropka i koniec.
Jak smakuje awokado?
Awokado jest owocem o niepowtarzalnej konsystencji. Awokado jest kremowe, gładkie, oleiste, charakteryzuje się delikatnym, nienachalnym smakiem. Pasta z awokado strukturą i smakiem przypomina pastę jajeczną. Nie bez powodu awokado jest stosowane jako zamiennik jajek w kuchni wegańskiej.
Jak wybrać dojrzałe awokado?
- Wybierz owoc o ciemno zielonej skórce
- Delikatnie ściśnij owoc palcami – powinno być dość miękkie, ale też sprężyste i szybko wrócić do pierwotnego kształtu
Moja Czytelniczka Paulina pracowała kiedyś przy sortowaniu awokado i podzieliła się wskazówką:
Nauczono mnie że jak weźmiesz awokado w dłoń i lekko ściśniesz wewnętrzną stroną dłoni, to jeśli lekko się ugina lub jest całkiem miękkie to można śmiało szamać:). Jeśli jest za twarde to zdecydowanie za wcześnie, musi wtedy leżakować.
Ciekawy sposób proponuje też Daria z bloga www.mistrzynicodziennosci.pl
Jeśli znajdziesz odpowiednio miękkie awokado, to trzeba oderwać „ogonek” – jeśli pod nim jest jasny kolor awokado, to super, będzie pyszne. Jeśli brązowe – za późno.
1. Pasta z awokado na kanapki
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- czosnek
- sok z cytryny
- przyprawy: pieprz, sól gruboziarnista (w małych ilościach!)
Sposób przygotowania:
- Znajdź świętego Graala, czyli dojrzałe awokado
- Rozgnieć awokado widelcem
- Dodaj do niego czosnek (posiekany lub przeciśnięty przez praskę), przyprawy i łyżeczkę soku z cytryny
I już!
Polub fanpage aby poznać więcej fit-przepisów!
Pasta z awokado na kanapki – 5 pomysłów
Na zdjęciu widzicie pyszną pastę z soczewicy, która może stanowić godną konkurencję dla tradycyjnego pasztetu.
2. Pasta z awokado i jajka
- składniki: 1 dojrzałe awokado, 3 ugotowane na twardo jajka, 1 ząbek czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz, opcjonalnie: szczypiorek
- jajko i awokado pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki, całość wymieszać
3. Pasta z awokado i ciecierzycy – świetny pomysł na śniadanie białkowo-tłuszczowe
- składniki: 1 dojrzałe awokado, 1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej), 1 ząbek czosnku, łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz, opcjonalnie: szczypiorek
- awokado i ciecierzycę rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki, wymieszać
4. Pasta z awokado, suszonych pomidorów i pestek
- składniki: 1 dojrzałe awokado, 5 suszonych pomidorów z oleju, 2 łyżki nasion słonecznika lub pestek dyni, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, mały ząbek czosnku, sól i pieprz, odrobina soku z cytryny, opcjonalnie ocet balsamiczny
- suszone pomidory drobno posiekać, awokado rozgnieść, dodać pozostałe składniki, wymieszać (opcjonalnie: zblendować wszystkie składniki, choć może to wymagać użycia większej ilości oliwy)
5. Pasta z awokado i pomidorów czyli guacamole po polsku
- składniki: 1 dojrzałe awokado, 1 pomidor, łyżeczka soku z limonki (ale skoro po polsku, to i cytryna może być), sól i pieprz, ząbek czosnku, opcjonalnie: świeża kolendra i 2-3 krople sosu tabasco
- alternatywna wersja tej pasty to dodanie 4-5 rzodkiewek i 1/2 cebuli
- awokado rozgnieść, pomidora drobno pokroić, dodać pozostałe składniki, całość wymieszać
Rewelacja! Zapisuję 🙂 ja teraz jem awokado zamiast różnej maści smarowidło do kanapek i się uzależniłam 🙂 zwykle po prostu smaruję chleb awokado i na wierzch kładę warzywa + jakieś zioła do smaku. twoje przepisy to będzie ciekawe urozmaicenie.
Wow, sporo przepisów. Takie pasty mogą być świetną alternatywą na kanapki zamiast tych wszystkich chemicznych serków.
Mam pytanko 😉 Będą przepisy na kohersena ?
Będą się pojawiać regularnie raz w miesiącu we wpisach zjadam/spalam :).
Odkąd spróbowałam, nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez awokado! Moje serce skradła najbardziej nutella – miksuję 1 awokado, dojrzałego banana, sparzone daktyle, 2 łyżki kakao. Pycha, do naleśników, omletów lub do zjadania w całości;)
Mam jeszcze inny przepis na pastę z awokado, którą mogłabym jeść codziennie! 🙂 Awokado rozgniatam z ugotowanym na półmiękko jajkiem oraz twarogiem chudym/półtłustym, po czym dodaję trochę jogurtu naturalnego, aby otrzymać łatwą do rozmarowania konsystencję. Na koniec przyprawiam dowolnie (czosnkiem/samą solą) i jeeeeem ze smakiem 🙂
No i muszę iść jutro do sklepu po awokado 😀 Na pewno zrobię pastę z czosnkiem, bo do tej pory zawsze jadłam pokrojone w plastry wgniecione w kromkę i posypane posiekanym czosnkiem 🙂
Podziwiam ludzi, którzy jedzą awokado. Skusiłam się na nie ostatnio i nie tego smaku się spodziewałam! Było po prostu obrzydliwe. Dałam mu szansę w dwóch daniach – to było najgorsze przeżycie w moim życiu 😀
To jeszcze awokado zblendować z fetą i cytryną/limonką, sól, pieprz i z pomidorem. Albo awokado, ogórek, rzodkiewka i na to wędlinę.
Ktoś ma jakieś rady na temat jajka zapiekanego w awokado? Nie wiem czy coś było nie tak z moim awokado, ale zawsze po wyjęciu z piekarnika było strasznie gorzkie.
Skropienie awokado sokiem z cytryny (jeszcze przed wbiciem jajka – w miejscu po pestce też) powinno załatwić sprawę i zapobiec powstawaniu gorzkiego smaku 🙂
Czasami niedojrzałe awokado jest po prostu gorzkie, też mi się parę razy takie trafiło i musiałam wyrzucić do kosza…
Robię pastę z awokado dokładnie w ten sam sposób! 😀 Uwielbiam, z narzeczonym wyjadamy czasem łyżeczką z miski ;P A najlepiej smakuje z pełnoziarnistą, żytnią grzanką…. Mniam 😉
Kocham awokado ☺ najbardziej lubie salatke skladniki jak caprese i do tego awokado ☺☺ i sok z cytryny.
Z nieba mi spadłaś z tymi przepisami ! Szukałam właśnie inspiracji na pastę z awokado ! 🙂
Moniko, czy uda mi się Ciebie spotkać na Congressus Dietetica w marcu? 🙂
W tym roku raczej mnie nie będzie.
Może to pytanie będzie głupie, ale czy jest jakiś limit na ilość zjadanego tygodniowo awokado? Innymi słowy – czy jest jakieś zalecenie, aby nie jeść, na przykład, więcej niż jednego/dwóch etc. awokado na tydzień? Ostatnio (chyba z racji sesji) mogłabym dosłownie się nim okładać, a nie chciałabym przesadzić 😀
Nie ma takiego zalecenia, na zdrowie! 🙂
Dziękuję za odpowiedź :*
Moj przepis: awokado, 2 jaja na twardo, 2 zabki czosnku, 2 suszone kawalki pomidora, sol, pieprz, sok z cytryny
Pytanie z innej beczki – czy znasz moze jakas apke podobna do Fitatu ale do zarzadzania czasem? 😀 Jestem wielka zwolenniczka liczenia kalorii – traktuje to jako budzet i kontrole wydatkow dzieki czemu unikam podjadania czy przesadzania. Dobrze trafiaja do mnie twarde dane i liczby. Tak jak kiedys kalorie lecialy mi przez palce, tak teraz leci czas. Z natury jestem powolna i rozlazla i potrzebuje czegos gdzie mam odliczany czas i precyzyjnie moge wpisywac sobie zadania z czasem ich trwania itd. By miec taki swoj portfel minut, tak jak na Fitatu jest portfel kalorii. Znasz cos takiego?
Od lat używam Google Calendar i na moje potrzeby wystarcza. Kalendarz google pozwala nawet wyszukiwać czas na realizację poszczególnych zadań i pokazuje fajne powiadomienia. Na moje potrzeby wystarcza :). Czasami, gdy mam dużo zadań sięgam jeszcze do Any Do – pozwala sortować zadania na daty/okresy wykonania, skreślać zrobione, automatycznie przenosi niezrobione na drugi dzień.
Dzieki, obczaje 😀
Fitatu jest świetne!
Bardzo i to bardzo przydatny post!
Zawsze robiłam najbardziej klasyczną wersję pasty, czyli awokado z sokiem z cytryny i przyprawami. Jednak ile można jeść to samo?! Twoje przepisy odrobinę urozmaicą moje posiłki 😉
czytamogladampisze.blogspot.com
Uwielbiam awokado! 🙂
Wersja na słodko: awokado+kakao+banan+miód+kawałki orzechów=nutella:) (proporcje u mnie zawsze na oko;) taka za mnie farmaceutka;)
O rety muszę to wypróbować! 🙂
Trochę nie mogę się przekonać do awokado, ale w końcu będę musiała :< Jak go kiedyś jadłam, to jedyne skojarzenie, jakie z nim miałam to smak gumy balonowej 🙂
Uwielbiam guacamole, chociaż troszkę zajęło mi przekonanie się do niego. Muszę spróbować Twoich innych propozycji, bo zapowiadają się smacznie 🙂
ooooo, mniam mniam mniam! Uwielbiam! 🙂