Pesto z liści rzodkiewki, rzodkiewkowe pesto

przepyszne pesto

Przepis na pesto rzodkiewkowe dla fanów kuchennego recyklingu. Chcesz zrobić pyszny obiad na bazie czegoś, co do tej pory wyrzucałeś? Do dzieła!

Przepis na pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

  • liście rzodkiewki (z jednego pęczka)
  • wersja ekonomiczna: 60 g słonecznika, wersja lux: 60 g pestek dyni, wersja pro: 60 g orzeszków pinii  *u mnie słonecznik
  • 70 g oliwy z oliwek

Przyprawy obowiązkowe:

  • pół płaskiej łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu

Przyprawy opcjonalne:

  • szczypta soli (najlepiej niskosodowej)
  • mielone suszone pomidory (1/4 łyżeczki)
  • oregano (1/4 łyżeczki)
  • papryczka chilli (dwie)
  • płaska łyżeczka octu balsamicznego
  • dowolne wedle uznania – to zróżnicowaniem i ilością przypraw uzyskacie pożądany smak

Przepis na pesto z liści rzodkiewki (na dwie ogromne porcje lub 4 przyzwoicie duże)

pesto z liści rzodkiewki

  1. Niesolony lub bardzo oszczędnie posolony słonecznik uprażyć na łyżeczce oliwy z oliwek, odstawić do przestygnięcia. Prażyć na mocno rozgrzanej patelni przez około 1-1,5 minuty
  2. Do kielicha blendera wlać 70 g oliwy z oliwek, dorzucić słonecznik/pestki dynii/orzeszki pinii, dodać wszystkie przyprawy, czosnek, ocet balsamiczny i liście rzodkiewki. Uwaga: nie dosalać dodatkowo! Solony słonecznik w zupełności wystarczy. Nie przesadź z pieprzem, bo liście rzodkiewki są dość ostre same w sobie.
  3. Zblendować. I już.
  4. Na patelni po prażonym słoneczniku przez 2-3 minuty podsmażać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (garść pomidorków na osobę).

Podawać z makaronem (najlepiej pełnoziarnistym, około 100 – 120 g na porcję) i pomidorkami koktajlowymi.

Ile kalorii ma pesto z rzodkiewki?

pesto z liści rzodkiewki

Porcja pesto (połowa z powyższego przepisu) ma 460 kilokalorii w tym:

  • 7 g białka
  • 5 g węglowodanów
  • 45 g tłuszczu (!)

Z powodzeniem można podzielić pesto nawet na 4 porcje :).

Wysoka zawartość tłuszczu w pesto skutecznie obniża ładunek glikemiczny posiłku z dodatkiem dużej porcji makaronu.

Pesto rzodkiewki to sposób na smaczne, efektowne i tanie danie. Zakładając, że liście rzodkiewki nie kosztują nic (bo zostałyby wyrzucone) pesto z powyższych składników kosztuje około 2 złotych :). Na 2-4 porcje! W przypadku pesto bazyliowego cena wynosiłaby 6 zł (zakładając cenę 4 złote za doniczkę bazylii).

Liście rzodkiewki – jadalne?

3

Liście rzodkiewki najczęściej po prostu się wyrzuca. Chyba, że pod ręką jest świnka morska czy królik. Bez podobnego inwentarza, losy rzodkiewki są zazwyczaj takie same – ląduje w koszu/na kompostowniku.

A czy liście rzodkiewki można jeść? Można. Liście rzodkiewki są jadalne. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że już je kiedyś jedliście, nawet o tym nie wiedząc. Kiełki rzodkiewki, to przecież również jej młodziutkie listki.

Zależnie od konkretnej rzodkiewki liście mogą być łagodne lub szorstkie. Jeśli zauważysz, że liście rzodkiewki są chropowate, mają zgrubienia, dobrym pomysłem będzie sparzenie ich przed użyciem. Lub bardziej międzynarodowo: blanszowanie. Co to takiego blanszowanie? Sparzenie wrzątkiem (poprzez polewanie wrzącą wodą lub zanurzenie na kilkadziesiąt sekund), a następnie natychmiastowe umieszczenie liści (czy innego produktu) w zimnej wodzie.

Jak smakują liście rzodkiewki?

Na tle pozostałych zielsk wyróżnia je ostry posmak. W liściach rzodkiewki da się wyczuć nutę rzodkiewki. Zaskakujące :)!

Dlaczego warto jeść liście rzodkiewki?

pesto z liści rzodkiewki

W znanych mi wyszukiwarkach artykułów naukowych nie znalazłam zbyt wiele na temat korzyści zdrowotnych liści rzodkiewki. Nie znaczy to, że ich nie ma! Po prostu liście rzodkiewki nie znajdują się wysoko na liście zawodowych priorytetów naukowców.

Poniższe podpunkty opracowałam na podstawie źródeł: 1,2,3,4

  1. Liście rzodkiewki zawierają więcej substancji odżywczych, niż sama rzodkiewka. Pamiętajcie jednak, że porównanie dotyczy 100 gramów danej części rośliny, a  znacznie trudniej zjeść 100 g liści, niż rzodkiewki 🙂
  2. Liście rzodkiewki są źródłem żelaza, wapnia, kwasu foliowego, witaminy C i fosforu
  3. Są dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego
  4. Mówi się również o antygrzybiczym, antybakteryjnym i antyoksydacyjnym działaniu liści rzodkiewki
  5. Jak każde liście (warzywa zielone) mają bardzo niski indeks glikemiczny – warto dodawać je do różnych potraw, by obniżyć końcowy ładunek glikemiczny posiłek

Blendery w ruch, życzę smacznego!