Pieczone bataty z cieciorką i sosem orzechowym

sałatka z batatami

Prosta i zaskakująco dobra sałatka, którą przygotujesz w 35 min – łapcie przepis, bo to jest niebo w gębie!

sałatka z batatami

Pieczone bataty z cieciorką i sosem orzechowym

Czas przygotowania 35 min
Typ dania Sałatki
Porcje 2 porcje
Kalorie 451.9 kcal

Narzędzia

  • Piekarnik

Składniki
  

  • 400 g batatów (2 sztuki)
  • 100 g szpinaku
  • 200 g ciecierzycy
  • 25 g granatu
  • 10 g oliwy
  • 0,5 szt. cebuli czerwonej
  • 3 łyżeczki natki pietruszki
  • 15 g masła orzechowego (1 łyżeczka)
  • 10 g syropu klonowego (1 łyżka)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Przyprawy

  • 0,5 łyżeczki papryki
  • 2 szczypty chilli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta soli

Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  • Wszystkie przyprawy wsyp do miseczki i wymieszaj.
  • Bataty wyszoruj i pokrój w łódeczki lub kostkę. Cebulę pokrój w łódeczki.
  • Ciecierzycę opłucz, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Wrzuć do miski, dodaj
    1/2 łyżki oliwy i połowę z przygotowanych przypraw. Dokładnie wymieszaj.
  • Bataty i cebulę wyłóż na blachę, skrop pozostałą częścią oliwy i posyp pozostałymi
    przyprawami. Na blachę dodaj ciecierzycę.
  • Piecz całość około 25 minut, aż bataty zmiękną. W połowie czasu przemieszaj
    warzywa.
  • Na końcu na blachę dodaj szpinak i delikatnie wymieszaj całość. Piecz jeszcze 2 minuty.
  • Przygotuj sos: wymieszaj razem masło orzechowe, syrop klonowy i sok z cytryny z
    odrobiną wody.
  • Warzywa polej sosem, posyp natką pietruszki i pestkami granatu.

Makro (1 porcja)

Kalorie: 451.9kcalCarbohydrates: 54.9gBiałko: 15.2gFat: 12.2gFiber: 16.6g
Wypróbowałaś ten przepis?Daj znać jak smakowało!

Podobne dania znajdziesz w moich dietach z marketów

  • Lista zakupów do Lidla lub Biedronki
  • wyliczone makro
  • od 1300 do 2500 kcal
  • wersja do wyboru: tradycyjna, wege, wegańska, bez mleka i pszenicy