Rybka raz w tygodniu. Praktykujecie tą zasadę u siebie w domu? Warto mieć pod ręką szybki pomysł na rybę, żeby nawet w bardziej zajętym okresie jeść rybę co najmniej raz w tygodniu (a nawet dwa!). Wokół jedzenia ryb narosło sporo kontrowersji, ale biorąc pod uwagę ogół dowodów naukowych wiemy, że z jedzenia ryb mamy więcej korzyści, niż strat. Nawet, jeśli uwzględnimy ryzyko występujących w nich zanieczyszczeń.
Jedzenie tłustych, bogatych w omega-3 ryb jest wskazane również u kobiet w ciąży! Szczególnie poleca się te mniej narażone na zanieczyszczenie rtęcią np. łosoś norweski lub hodowlany, pstrąg czy makrela atlantycka. Pod kątem zanieczyszczeń warto podkreślić, że lokalnie nie znaczy lepiej – na przykład łosoś bałtycki byłby znacznie gorszym wyborem, niż atlantycki.
Dobra wiadomość jest taka, że kwasy omega 3 naturalnie występujące w niektórych rybach nie są wrażliwe na działanie wysokich temperatur (inaczej niż np. w siemieniu lnianym). Ryby wędzone na gorąco, gotowane lub pieczone to nadal dobre źródło kwasów omega 3.
Dla osób lubiących łososia, a nie mających pomysłu na sycący obiad w tym tygodniu, podrzucam swoją propozycję.
Składniki (na dwie porcje):
Sposób przygotowania:
Makro dla 1 porcji: 480 kcal; B: 31, T: 14, W: 56
Ile razy w ciągu miesiąca jest u Was rybka w jadłospisie? W jakiej formie lubicie najbardziej?
Źródło:
Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji polskiej, Wyd. NIZP-PZH, Warszawa 2020
Placuszki to idealny pomysł na pyszne, leniwe, weekendowe śniadanko. Ale nie tylko! Proste przepisy z użyciem jedynie łyżki, bez wyciągania z szafki blendera i trudno dostępnych składników świetnie wpiszą się…
Kurczak curry – doskonały pomysł na obiad! Pyszny, kremowy sos, z dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Super się sprawdzi do lunchboxa! Kurczak curry z warzywami w mleczku kokosowym Składniki…
Prosty przepis na chleb, który zawsze wychodzi. Chrupiąca, opalona skórka skrywa w sobie jędrną, mięsistą glutenową siatkę, które tworzą chleb, jaki pamiętasz z tej prawdziwej piekarni, z dzieciństwa. Składniki kosztują…
Fit muffinki – dlaczego je polecamy? Wypieki, w których trzeba wszystko wymieszać jedną łyżką są czasem najlepszym wyjściem kiedy chce się czegoś słodkiego, ale domowego albo gdy goście wpadają niedługo…
Pominęłam oliwki i też wyszło smacznie, będę wracać do tego przepisu 🙂