Posiłki do szkoły i pracy – pomysły od czytelniczek bloga

Wrzesień to dla wielu osób czas na wprowadzenie nowej organizacji. No wiecie – nowy zeszyt, kolorowe długopisy wykaligrafowana pierwsza kartka i… Bazgroły na każdej kolejnej. Z tymi pomysłami na posiłki do pracy i szkoły będzie inaczej. Wiesz dlaczego? Bo są normalne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. To pomysły od Czytelniczek bloga, dziewczyn z grupy Pozytywne odchudzanie z www.drlifestyle.pl . Większość posiłków można przygotować poprzedniego dnia i jeść bez odgrzewania.

Życzymy smacznego!

 Zapiekana pierś z kurczaka – obiad do pracy

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 małego słoiczka pomidorów suszonych z żurawiną
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • szpinak
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Przepis Agnieszki:

  • Pierś z kurczaka z pomidorami i żurawiną zapiekamy w piekarniku ustawionym na 200 °C przez około 30 min
  • Na patelni na maśle klarowanym podsmażany szpinak z serkiem mascarpone, czosnkiem oraz solą i pieprzem
  • Po upływie 30 min łączymy wcześniej przygotowaną pierś ze szpinakiem. Podajemy z dowolnym makaronem
  • Agnieszka zazwyczaj gotuje około pół szklanki makaronu razowego na porcję z powyższych składników

Sałatka do pracy – caprese wg Zuzi

Składniki

  •  125 g sera (np. mozarella)
  • 1 lub 2 pomidory
  • kilka listków bazylii

Koktajl na bazie kefiru

  • kefir
  • banan
  • kiwi

Obiad do pracy i szkoły – Wrapy Agaty z _od_fat_do_fit_

Składniki:

  • 1 wrap (tortilla) pełnoziarnista,
  • 1 łyża serka wiejskiego,
  • 1 listek sałaty lodowej,
  • kilka plasterków ogórka zielonego,
  • papryka,
  • rzodkiewki,
  • ok 60 g podsmażonych/grillowanych pasków kurczaka marynowanego w łyżce oleju i przyprawie gyros (bez zbędnych ulepszaczy)

Przygotowanie:

Wrap przekładamy podanymi składnikami, zawijamy w kieszonkę, przecinamy na pół. Inna wersja wrapa na wynos zawiera: serek wiejski, sałatę, jajko na twardo, kukurydzę z puszki. Ten wariant Agata serwuje mężowi do pracy.

 Sałatka do pracy i szkoły – pomysł Joanny na sałatkę z ciecierzycą

Składniki:

  • ok 4 łyżek ciecierzycy
  • pomidor
  • 4-5 sztuk oliwek
  • 3-4 kulki małej mozarelli lub 1/2 dużej
  • ser feta

Przygotowanie:

Składniki łączymy, doprawiamy do smaku. Joanna proponuje różne warianty np. z dodatkiem jajka, makaronu pełnoziarnistego, zieleniny (mix sałat, jarmuż) z sosem słodko-kwaśnym (łyżka oliwy, octu jabłkowego lub soku z cytryny, mniejsza łyżeczka musztardy, większa łyżeczka miodu), czosnkiem i różnymi przyprawami.

 Sałatka z burakiem – pomysł na posiłek do pracy wg Joanny

Składniki:

  • gotowana biała kasza gryczana,
  • gotowane buraki,
  • ser sałatkowy typu feta,
  • suszone pomidory,
  • czerwona cebulka,
  • ocet balsamiczny,
  • oliwa z oliwek lub olej lniany,
  • musztarda,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Składniki łączymy w proporcjach wedle uznania, większość stanowić ma kasza i burak, następnie pomidory oraz ser. Asia zaznacza, że jest pyyyyszne. Inny pomysł na posiłek na wynos – sałatkę grecką z kaszą quinoa opisała na swoim blogu.

Koktajle do pracy

Robot kuchenny Kohersen zastosowanie

Do pracy można również przygotowywać koktajle:

  • owocowe
  • warzywne – szczególnie dla osób, które mają niepohamowane napady głodu
  • owocowo-warzywne
  • na bazie kefiru lub maślanki – dobry sposób na obniżenie Ładunku Glikemicznego koktajlu

W tym celu korzystam z MyCooka , który jest  w mojej kuchni już prawie rok i nadal dobrze się sprawdza.

Lunch do szkoły – Jaglanka z owocami, która jest pycha i zapycha

  • 4 łyżki płatków jaglanych,
  • mały jogurt naturalny,
  • zmiksowana brzoskwinia z truskawkami

Pomysły na posiłki do pracy i szkoły wg Dominiki

  1.  Sałatka: kasza gryczana, ogórek kiszony, papryka czerwona, siemię lniane, natka pietruszki, oliwa z oliwek
  2. Sałatka: kasza pęczak, ogórek świeży, rzodkiewka, ziarna słonecznika, koperek, oliwa z oliwek
  3. Sałatka: burak pieczony, feta, rzodkiewka, płatki migdałowe, sos winegret
  4. Tortilla z hummusem i pieczoną marchewką z natką pietruszki
  5. Naleśnik gryczany z serkiem śmietankowym sałatą i czerwoną papryką
  6. Domowa pita pełnoziarnista z białą kapustą, czerwoną papryką, marchewką, piersią z kurczaka oraz dodatkiem domowego majonezu lub sosu na bazie jogurtu greckiego
  7. Sałatka: rukola, pieczony burak, pomarańcza, feta, winegret, sezam
  8. Kuskus z zielonym groszkiem, suszonymi pomidorami, z dodatkiem zeszklonej cebulki, ziaren słonecznika oraz koperku

Makaron do pracy i szkoły wg Justyny

  •  wersja wytrawna na zimno: makaron z dodatkiem pokruszonego sera rokpol, oliwek, pomidorów (świeżych lub suszonych), rukoli
  • wersja na ciepło: makaron oraz sos z sera rokpol z dodatkiem powyższych składników
  • wersja na słodko: makaron z serem rokpol i gruszką

Maria dzieli się pomysłami na:

  • Kaszę gryczaną z papryką podsmażaną na maśle klarowanym z brokułami i pestkami dyni ()
  • Makaron pełnoziarnisty z kalafiorem, fasolką szparagową, ziarnami słonecznika i dużą ilością zielonej pietruszki oraz łyżką oliwy z oliwek

Pulpeciki pieczone z mielonej piersi z kurczaka:

  • 500 g mielonej piersi z kurczaka,
  • 1 jajko, 1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju,
  • sól, pieprz, dużo przypraw, które lubimy (Maria dodaje dużą ilość słodkiej papryki, chilli oraz cząbru).

Przygotowanie:

Z podanych składników formujemy pulpeciki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i trzymamy w piekarniku 20 min w temperaturze 180 ?. Pulpeciki wychodzą delikatne, pyszne w smaku i doskonale komponują się z wieloma dodatkami.

Owsianka do pracy i szkoły wg pomysłu Olgi

  • 40 g płatków owsianych,
  • 20 g masła orzechowego,
  • 10 g ulubionego dżemu (poleca jagodowy) lub ulubione owoce z łyżeczką miodu

Przygotowanie:

Płatki zalewamy gorącą wodą i czekamy aż zmiękną. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy z płatkami.

Wersja a- Na wierzchu kładziemy łyżkę dżemu.
Wersja b- Dodajemy miód i mieszamy a na końcu dodajemy ulubione owoce.

Sałatka z burakiem do pracy i szkoły

  • Garść sałaty rukoli,
  • Gotowany/pieczony burak,
  • Ser typu feta,
  • Garść włoskich orzechów/ słonecznika lub innych ziarenek,
  • Oliwa z oliwek i woda,
  • Ulubione zioła

Przygotowanie:

Sałatę wkładamy do pojemniczka. Dodajemy krojonego buraka i ser. Polewamy sosem z oliwy, wody i ziół. Na końcu dodajemy orzechy.

Makaron z kiełkami stir-fry wg Olgi

Składniki:

  • makaron chow-mein / ryżowy (1/2 paczki),
  • 1 mała cukinia lub 1/2 średniej,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • około 100 g pieczarek,
  • kiełki stir-fry,
  • sezam,
  • kolendra,
  • 12 krewetek/ 1 pierś z kurczaka/ ciecierzyca

Przygotowanie:

Sos: sos sojowy 3 łyżki, 2 cm imbiru, 2 ząbki czosnku, łyżka cukru trzcinowego, solidnie wymieszać i zostawić na czas przygotowywania powyższych, składników
Wok – 2-3 łyżki oleju sezamowego – mięso (smażyć 5 min na dużym ogniu) – warzywa po kolei na kolejne 5 min – polać sosem – 2 min – posypać sezamem, kolendrą wymieszać i gotowe.

Przekąski do pracy i szkoły

  • pomidorki koktajlowe
  • rzodkiewki
  • mieszanka studencka
  • orzechy

Sałatka do pracy – pomysł Darii na sałatkę z łososiem i jajkiem

Składniki:

  • szpinak i/lub rukola (dużo) jako baza,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • garść rzodkiewek,
  • 1/2 papryki,
  • 1 mały ogórek kiszony lub 1/2 dużego

Przygotowanie:

Całość pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny bądź octem balsamicznym. Następnie dodać około 120 g wcześniej upieczonego w folii łososia (piec tylko z dodatkiem cytryny) oraz jajko na twardo.

Sałatka z tuńczykiem – posiłek do pracy Dominiki

Składniki:

  • ryż pełnoziarnisty,
  • tuńczyk z puszki,
  • kukurydza,
  • ogórek zielony,
  • jajka na twardo
  • jogurt naturalny.

Kolejnym pomysłem jest łosoś, papryka i ziemniaki – wszystko podpiec w piekarniku, doprawić i gotowe.

Kolejne pomysły podrzuca Asia (thermopassion):

Sałatka do pracy i szkoły z gruszką wg Agnieszki

Wg Agnieszki jest oczywiście sałatka, nie gruszka, ale i tak wszystko zapowiada się pyyyysznie

Składniki:

  • 100 g gruszki,
  • 40 g sera typu feta,
  • 30 g rukoli,
  • 5 g migdałów,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Agnieszka dzieli się także pomysłem, by fasolkę szparagową połączyć z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i oliwą z oliwek. Idealnie nadaje się ona jako przekąska lub dodatek do obiadu.

Dodawajcie kolejne pomysły w komentarzach, linkujcie swoje blogi i konta na Instagramie! Nic bardziej nie inspiruje do zdrowego stylu życia, niż ludzie z krwi i kości, którzy podążają określoną ścieżką. Nie sztuka być fit jedząc całe życie z pudełek, trenując pod okiem trenera personalnego, a same treningi mieć za główny punkt harmonogramu dnia.

To właśnie Wy – pracujący, uczący się, mający codzienne obowiązki ludzie jesteście najbardziej motywujący!