Prosty przepis na chleb

prosty przepis na chleb

Prosty przepis na chleb, któremu sprosta nawet laik! Na potwierdzenie – w procesie produkcji towarzyszyła mi dziesięcioletnia siostra:) Moje dietetyczne przepisy prezentowane na blogu zawsze będą miały najniższy stopień trudności – kiedy rok temu zaczęłam gotować sama dla siebie nic mnie tak nie denerwowało jak przepisy pełne trudnodostępnych składników czy wymagające spędzenia kilku godzin w kuchni. Preferuję kuchnię funkcjonalną, prostą i zdrową 🙂

Prosty przepis na chleb dla początkujących

dietetyczny chleb

Przepis na 3 średniej wielkości chleby.

Składniki I etap (roszczyn)

  • 1 litr wody letniej
  • 10 dkg drożdży
  • 1 łyżka cukru

Składniki II etap (ciasto właściwe)

  • pół szklanki nasion (ja użyłam słonecznika)
  • 1 łyżka soli
  • około 1 kg mąki (może być pszennej 500 lub w stosunku 1:3 razowa i pszenna)

Wykonanie

prosty przepis na chleb
  1. Do 1 litra letniej wody dodaj 100 gramów pokruszonych drożdży i łyżkę cukru oraz dobrze wymieszaj. Odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
  2. W większej misce wymieszaj wszystkie składniki II etapu.
  3. Dodaj mieszankę wody i drożdży do większej miski ze składnikami II etapu.
  4. Wymieszaj na jednolitą masę.
  5. Odstaw przykrytą miskę w ciepłe miejsce na 30 minut.
  6. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni umieść w nim naczynie żaroodporne wypełnione lodem (zagwarantuje to chrupiącą skórkę)
  7. Wypiekaj około godziny (po 50 minutach nakłuj długą wykałaczką i sprawdź czy nie osadza się ciasto – dopóki będziesz do obserwować, wypiekaj). Ja piekłam 50 minut na grzaniu od góry i z dołu, później wyciągnęłam z foremki i piekłam jeszcze 7 minut (aby odparować).
  8. Odstaw gotowy chleb na co najmniej pół godziny (za pierwszym razem pokusa może być zbyt silna, rozumiem!) – świeżo wypieczony chleb łatwo się rozpada.

Dietetyczny chleb

prosty przepis na chleb

No właśnie. Jak powyższy prosty przepis na chleb ma się do mojej walki o nową sylwetkę? Jedna kromka ma około 100 kcal, 4 g białka, 16 g węglowodanów i 1 g tłuszczu. Nie jest to wynik rewelacyjny, szczególnie jeśli chodzi o węgle. Za to mam pewność, że mój chleb nie jest sztucznie barwiony karmelem (żeby udawać chleb razowy), nie zawiera konserwantów, ekstraktu słodowego, mąki sojowej. Oprócz negatywnego wpływu na układ pokarmowy, długotrwałe spożywanie tego typu konserwantów może przyczyniać się do zatrzymywania wody w organizmie a w konsekwencji utrudnia proces odchudzania i przyczynia się do powstawania cellulitu.  Dorzuć do niego plaster chudego twarogu, łososia i stworzysz pełnowartościową kolację 🙂

Planując stworzenie prostego przepisu na chleb razowy, pozdrawiam Was czytelnicy

Monika Gabas