Typ dania: kolacja, śniadanie
Kuchnia: polska
Dieta: klasyczna, wegetariańska
Porcje: 3
Czas przygotowania: 120 min
Prosty przepis na chleb, któremu sprosta nawet laik! Na potwierdzenie – w procesie produkcji towarzyszyła mi dziesięcioletnia siostra:) Moje dietetyczne przepisy prezentowane na blogu zawsze będą miały najniższy stopień trudności – kiedy rok temu zaczęłam gotować sama dla siebie nic mnie tak nie denerwowało jak przepisy pełne trudnodostępnych składników czy wymagające spędzenia kilku godzin w kuchni. Preferuję kuchnię funkcjonalną, prostą i zdrową 🙂
Przepis na 3 średniej wielkości chleby.
No właśnie. Jak powyższy prosty przepis na chleb ma się do mojej walki o nową sylwetkę? Jedna kromka ma około 100 kcal, 4 g białka, 16 g węglowodanów i 1 g tłuszczu. Nie jest to wynik rewelacyjny, szczególnie jeśli chodzi o węgle. Za to mam pewność, że mój chleb nie jest sztucznie barwiony karmelem (żeby udawać chleb razowy), nie zawiera konserwantów, ekstraktu słodowego, mąki sojowej. Oprócz negatywnego wpływu na układ pokarmowy, długotrwałe spożywanie tego typu konserwantów może przyczyniać się do zatrzymywania wody w organizmie a w konsekwencji utrudnia proces odchudzania i przyczynia się do powstawania cellulitu. Dorzuć do niego plaster chudego twarogu, łososia i stworzysz pełnowartościową kolację 🙂
Placuszki to idealny pomysł na pyszne, leniwe, weekendowe śniadanko. Ale nie tylko! Proste przepisy z użyciem jedynie łyżki, bez wyciągania z szafki blendera i trudno dostępnych składników świetnie wpiszą się…
Kurczak curry – doskonały pomysł na obiad! Pyszny, kremowy sos, z dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Super się sprawdzi do lunchboxa! Kurczak curry z warzywami w mleczku kokosowym Składniki…
Prosty przepis na chleb, który zawsze wychodzi. Chrupiąca, opalona skórka skrywa w sobie jędrną, mięsistą glutenową siatkę, które tworzą chleb, jaki pamiętasz z tej prawdziwej piekarni, z dzieciństwa. Składniki kosztują…
Fit muffinki – dlaczego je polecamy? Wypieki, w których trzeba wszystko wymieszać jedną łyżką są czasem najlepszym wyjściem kiedy chce się czegoś słodkiego, ale domowego albo gdy goście wpadają niedługo…
Zrobilam z polowy porcji, bo chcialam zobaczyc jak wyjdzie i w ogole w piekarniku mi nie urosl, ale rozlalam polowe masy z przepisu na dwie formy, moze powinnam na jedna, albo mam zbyt silny piekarnik bo nowy…nie wiem poradz cosi swojej imienniczce prosze…tak chcialabym taki chlebek czesto w domu robic.
Czy ten chlebek można zamrozić? Chętnie bym zrobiła, ale na jedną osobę taka ilość nie do przejedzenia 😉
Czytam i nie wierzę,że to może być takie łatwe. Namówiłas mnie żeby spróbować. Jak tylko znajdę chwile wolnego czasu to spróbuje. Jak mi sie uda to może podziele sie swoim wypiekiem. Pozdrawiam