Wszyscy to znamy. Szczególnie często ten scenariusz lubi powtarzać się w piątki. Śniadanie: 300 kcal. II śniadanie: 200 kcal. Obiad: 500 kcal (ojej czy to nie za dużo?!). Podwieczorek: 150 kcal (bo chyba jednak 500 na obiad to za dużo, muszę uważać). Kolacja: Mam dosyć. 72 534 kcal.
Tak wygląda typowy piątek, na typowej diecie redukcyjnej. Spoko, spoko – masz szczęście. Nie zamierzam wciskać Ci kitu i służyć arcyużetycznymi radami w stylu:
Uwierz siebie, skup się na celu, bądź lepszą wersję siebie z wczoraj i pamiętaj, że no pain, no gain.
Gdyby te motywujące hasła faktycznie były skuteczne, po ulicach śmigałyby same gazele z jędrnymi pośladkami i płaskimi brzuchami i przystojniacy z kaloryferami (zamiast częściej spotykanych bojlerów). A jakoś tak, nie śmigają.
Restrykcje, zakazy, nakaz, wyrzuty sumienia – wszystko to przyczynia się do sinusoidalnego charakteru odżywiania większości z nas. I równie sinusoidalnego co se schudnę, to se przytyję. A przecież zamiast rezygnować lepiej byłoby wybierać nieco inaczej. Na szczęście równie smacznie!
Dziś przychodzę z propozycją przekąski na wieczór. Przed Państwem pieczona ciecierzyca w przyprawach – godny zamiennik chipsów i solonych orzeszków.
Pieczona ciecierzyca w przyprawach – jak przygotować zdrową przekąskę?
- Odsączyć ciecierzycę* – im dokładniej, tym lepiej
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przesypać ciecierzycę, wsadzić do piekarnika, nastawić temperaturę na 180/200 stopni (zależnie od piekarnika) i alarm na 15 minut (w tym czasie ciecierzyca do końca wyschnie)
- W między czasie przygotować mieszankę przypraw w dużej misce:
- na każde 100 g ciecierzycy konserwowej (po odsączeniu – standardowa puszka zawiera 240 g ciecierzycy po odsączeniu) 1 pełna łyżeczka oliwy z oliwek (lub łyżka, jeśli nie liczysz kalorii lub nie jesteś w trakcie diety redukcyjnej – dzięki temu ciecierzyca będzie jeszcze bardziej chrupiąca)
- przyprawy wedle uznania (podaję te, których sama używam)
- papryka słodka (główna przyprawa)
- papryka wędzona
- sól (najlepiej gruboziarnista) – pieczona ciecierzyca ma być zamiennikiem chipsów, więc jeśli zjedzenie jej ma Cię uratować od sięgnięcia po dużą paczkę chipsów, wyjątkowo nie żałuj sobie soli. To i tak będzie duuuużo mniejsze zło.
- pieprz
- czosnek (przeciśnięty przez praskę)
- papryczka chilli (drobno posiekana)
- coś zielonego w małej ilości- bazylia, oregano, rozmaryn, pietruszka, szczypiorek
- Po 15 minutach wyciągnąć blachę, ciecierzycę przesypać do miski z przyprawami i oliwą, dokładnie wymieszać
- Wyłożyć ciecierzycę w przyprawach na blaszce z nowym papierem do pieczenia (chyba, że stary był idealnie suchy) i piec 15-25 minut (na ustawionym grzaniu od dołu). Co najmniej raz wymieszać.
Ważne sugestie:
- Przy wykładaniu ciecierzycy na blaszkę zadbaj o to, by nie było jej za dużo. Musi mieć dużo miejsca, by upiec się na chrupko. Nie układaj jej warstwowo!
- Po 15 minutach pieczenia skontroluj czy przyprawy nie zaczynają się przypalać – choć nie powinno to mieć miejsca, to może się zdarzyć
- Jeśli zauważysz, że pieczona ciecierzyca i/lub przyprawy zaczynają się przypalać, dodaj łyżeczkę (+45 kcal) lub łyżkę oliwy (+90 kcal).
Najlepiej smakuje od razu po wystygnięciu, ale można ją przechowywać 3-4 dni.
*Można przygotować pieczoną ciecierzycę z suchej ciecierzycy, ale będzie to trwało znacznie dłużej. Należy namoczyć suchą ciecierzycę w zimnej wodzie (co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc). Odcedzić, wypłukać, odcedzić. Ciecierzycę zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem około 50 minut. Dalej postępować tak, jak w powyższym przepisie.
Czy pieczona ciecierzyca jest dobrym zamiennikiem chipsów?
Skład chipsów
ziemniaki, olej roślinny palmowy, olej roślinny słonecznikowy, preparat aromatyzujący [mąka pszenna, papryka w proszku, cukier, fruktoza, maślanka w proszku z mleka, cebula w proszku, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe), aromaty, aromaty dymu wędzarniczego, czosnek w proszku, barwnik (ekstrakt z papryki), mączka chleba świętojańskiego, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy)], sól
Kalorie i makro w 100 g chipsów
- Chipsy mają 520 kcal/100g
- B: 6g
- W: 53g
- T: 30 g
Pamiętaj, że duża paczka chipsów zawiera 150 g produktu (i jakieś 862571 litrów powietrza).
Skład przekąski na wieczór z ciecierzycy
ciecierzyca konserwowa, oliwa z oliwek, przyprawy
Kalorie i makro w 100 g pieczonej ciecierzycy konserwowej
- 159 kcal
- B: 7,5 g !
- W: 13,7 g
- T: 6,9 g (zdecydowana przewaga tłuszczów jednonienasyconych)
Zapewne analizując powyższą część wpisu umiesz sam odpowiedzieć na pytanie czy pieczona ciecierzyca to dobry zamiennik chipsów. To zdrowa przekąska, która jest dobrym źródłem białka, błonnika i mniej kalorycznym zamiennikiem chipsów czy słonych orzeszków. O jej genialnym smaku musisz przekonać się sam.
Jeśli ją przygotujesz, dodaj zdjęcie w komentarzu :).