Przepis na hummus, który warto zrobić

hummus drlifestyle

Zanim wypróbujesz ten przepis, przemyśl sprawę.

Istnieje duże ryzyko, że sklepowy hummus przestanie Ci smakować :)! Ta konsystencja jest boska! Podaję przepis na duuuużą porcję 🙂

hummus drlifestyle

Hummus

Czas przygotowania 10 min
Czas łączny 10 min
Typ dania Przekąski
Kuchnia Afrykańska
Porcje 1 duża porcja

Składniki
  

  • 400 g ciecierzycy (ugotowana lub konserwowa)
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 4 łyżki pasty tahini w Biedrze nie ma, w Lidlu jest
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku
  • aquafaba (pozostała woda z gotowania ciecierzycy lub ta z puszki/słoika)
  • papryka mielona suszona opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Do malaksera lub miski (jeśli używasz blendera ręcznego typu żyrafa) przesyp ciecierzycę, dodaj oliwę, czosnek, kmin rzymski, sok z cytryny i tahini.
  • Zacznij miksować wszystkie składniki. Powoli dodawaj aquafaby, aż do uzyskania gęstej, lecz gładkiej masy.

Dodatkowe uwagi

Opcjonalnie papryka słodka i/lub ostra (możesz podzielić całość na dwie porcje i jedną z nich dopaprycznić).
Wypróbowałaś ten przepis?Daj znać jak smakowało!

Poleca się na weekendowe spotkania ze znajomymi! Jeśli uda Ci się schować przed nimi chociaż trochę ;), wykorzystaj go jako smarowidło do kanapek albo urozmaicenie sałatek.

W szczelnym pojemniku, w lodówce może stać do 5 dni. Dobrze znosi mrożenie.

Problem polega na tym, że zazwyczaj znika tak szybko, że nie ma czego mrozić 🙂

Podobne dania znajdziesz w moich dietach z marketów

  • Lista zakupów do Lidla lub Biedronki
  • wyliczone makro
  • od 1300 do 2500 kcal
  • wersja do wyboru: tradycyjna, wege, wegańska, bez mleka i pszenicy