Zanim wypróbujesz ten przepis, przemyśl sprawę.
Istnieje duże ryzyko, że sklepowy hummus przestanie Ci smakować :)! Ta konsystencja jest boska! Podaję przepis na duuuużą porcję 🙂

Hummus
Składniki
- 400 g ciecierzycy (ugotowana lub konserwowa)
- 40 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 4 łyżki pasty tahini w Biedrze nie ma, w Lidlu jest
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
- aquafaba (pozostała woda z gotowania ciecierzycy lub ta z puszki/słoika)
- papryka mielona suszona opcjonalnie
Instrukcje
- Do malaksera lub miski (jeśli używasz blendera ręcznego typu żyrafa) przesyp ciecierzycę, dodaj oliwę, czosnek, kmin rzymski, sok z cytryny i tahini.
- Zacznij miksować wszystkie składniki. Powoli dodawaj aquafaby, aż do uzyskania gęstej, lecz gładkiej masy.
Dodatkowe uwagi
Opcjonalnie papryka słodka i/lub ostra (możesz podzielić całość na dwie porcje i jedną z nich dopaprycznić).
Wypróbowałaś ten przepis?Daj znać jak smakowało!
Poleca się na weekendowe spotkania ze znajomymi! Jeśli uda Ci się schować przed nimi chociaż trochę ;), wykorzystaj go jako smarowidło do kanapek albo urozmaicenie sałatek.
W szczelnym pojemniku, w lodówce może stać do 5 dni. Dobrze znosi mrożenie.
Problem polega na tym, że zazwyczaj znika tak szybko, że nie ma czego mrozić 🙂
Podobne dania znajdziesz w moich dietach z marketów

- Lista zakupów do Lidla lub Biedronki
- wyliczone makro
- od 1300 do 2500 kcal
- wersja do wyboru: tradycyjna, wege, wegańska, bez mleka i pszenicy