Przepis na racuszki z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Jestem jabłkożercą. Twarde, kwaśne, soczyste – za to kocham polskie jabłka! Nigdzie indziej nie udało mi się kupić równie pysznych. Najczęściej jadam je w najprostszej formie: po umyciu, ze skórką, na surowo. Taka opcja dostarczy najwięcej błonnika i składników odżywczych, i co tu dużo mówić: jest po prostu szybka! 

Wartości odżywcze jabłek
W przeliczeniu na 1 średnie jabłko około 150 gramów.

Jednak jabłka (i inne owoce) opłaca się jeść także w formie przetworzonej. Największy pożytek dla zdrowia zapewni nawyk dodawania warzyw i/lub owoców do każdego posiłku – nawet, jeśli część z nich miałaby występować w przetworzonej formie. 

Po kilku latach pracy jako dietetyczka wiem, że nawet wśród dorosłych są osoby, dla których surowe owoce i warzywa są całkowicie nieakceptowalne mimo wielu prób. Zamiast mówić “musi się Pani przyzwyczaić” wolę zapewnić, że owoce i warzywa przemycane w daniach są opłacalne dla zdrowia i warte wprowadzenia do codziennej diety. 

Nie masz pomysłu na jabłka? Oto kilka pomysłów.

Pomysły na jabłka – jak jeść jabłka? 

  • surowe jabłka w wersji pro, czyli plastry jabłka posmarowane masłem orzechowym,
  • jabłka pod kruszonką – owoce pod kruszonką to super domowy smak i rozpieszczenie podniebienia, a znacznie mniej kalorii niż przy klasycznych ciastach,
  • jabłka pokrojone w kostkę (ze skórką), skropione sokiem z cytryny i posypane cynamonem – wystarczy uprażyć kilka minut na patelni, pyszny dodatek do owsianek czy jogurtu,
  • jabłko pieczone z piekarnika,
  • surówka z jabłka i marchewki,
  • ryż na słodko z jabłkiem.

No i racuchy. Tego przepisu po prostu trzeba spróbować!

smażenie racuchów
Gotowe racuchy z jabłkami

Przepis na racuchy z jabłkami 

Racuchy to danie wysokowęglowodanowe, więc dla zrównoważenia makroskładników dorzucam źródło białka: jogurt wysokobiałkowy, dobra baza dla sosów (zarówno słodkich jak i wytrawnych). 

  • 2-3 jabłka (około 350-400 gramów po obraniu, bez gniazd nasiennych)
  • 150 ml mleka lub napoju roślinnego (np. mleko owsiane lub sojowe)
  • 1 jajko
  • 150 ml (1 szklanka) mąki (u mnie tortowa 500)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • kilka kropli olejku waniliowego/aromatu wanilinowego
  • olej rzepakowy do smażenia 
  • na sos: skyr naturalny, pół łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego, połowa startego jabłka
Składniki na racuszki jabłkowe

Krojenie i obieranie jabłek
Przepyszny sos jabłkowy
  1. Przesiej mąkę przez sitko. Dodaj ksylitol, szczyptę soli. Wymieszaj.
  2. Dodaj niepełną szklankę (150 ml) napoju roślinnego lub mleka oraz aromat waniliowy/olejek waniliowy. Wbij jajko. Całość wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Połówkę jednego jabłka zetrzyj na tarce, a resztę pokrój w bardzo cienkie plasterki, a następnie jeszcze przekrój je na pół.
  4. Do masy dodaj plasterki pokrojonych jabłek.
  5. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego – rozprowadź go po całej patelni za pomocą pędzelka silikonowego bądź ręcznika papierowego (jeśli twoja patelnia ma tendencję do przywierania, będzie potrzebna łyżeczka oleju na jedną partię). Łyżką stołową nakładaj pierwszą partię racuszków. Smaż około 2-3 minuty z każdej ze stron. Przed nałożeniem na kolejnej partii ciasta, rozprowadź olej na patelni tak jak za pierwszym razem.
  6. W międzyczasie wymieszaj połowę startego jabłka ze skyrem, cynamonem, miodem/syropem klonowym.
  7. Zjedz racuszki z sosem jabłkowym.
Smażenie racuchów
Jabłka w racuchach świetnie przełamują smak
4 racuchy jabłkowe
Racuchy jabłkowe gotowe do podania

Ile kalorii mają racuchy z jabłkami?

Cały przepis:

  • Kalorie: 1108,6 kcal (2 duże lub 3 małe porcje)
  • Białko: 39,4 g
  • Węglowodany: 191,7 g
  • Tłuszcze: 16,1 g

Na porcję (1 z 3):

  • Kalorie: 369,5 kcal
  • Białko: 13,1 g
  • Węglowodany: 63,9 g
  • Tłuszcze: 5,4 g
Jabłka to rewelacyjny składnik wielu dań!

Wpis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie Smaku Europy prowadzonej w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy

Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.

wspolpraca - belka dolna - logo