Jestem jabłkożercą. Twarde, kwaśne, soczyste – za to kocham polskie jabłka! Nigdzie indziej nie udało mi się kupić równie pysznych. Najczęściej jadam je w najprostszej formie: po umyciu, ze skórką, na surowo. Taka opcja dostarczy najwięcej błonnika i składników odżywczych, i co tu dużo mówić: jest po prostu szybka!
Jednak jabłka (i inne owoce) opłaca się jeść także w formie przetworzonej. Największy pożytek dla zdrowia zapewni nawyk dodawania warzyw i/lub owoców do każdego posiłku – nawet, jeśli część z nich miałaby występować w przetworzonej formie.
Po kilku latach pracy jako dietetyczka wiem, że nawet wśród dorosłych są osoby, dla których surowe owoce i warzywa są całkowicie nieakceptowalne mimo wielu prób. Zamiast mówić “musi się Pani przyzwyczaić” wolę zapewnić, że owoce i warzywa przemycane w daniach są opłacalne dla zdrowia i warte wprowadzenia do codziennej diety.
No i racuchy. Tego przepisu po prostu trzeba spróbować!
Racuchy to danie wysokowęglowodanowe, więc dla zrównoważenia makroskładników dorzucam źródło białka: jogurt wysokobiałkowy, dobra baza dla sosów (zarówno słodkich jak i wytrawnych).
Wpis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie Smaku Europy prowadzonej w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu.
Placuszki to idealny pomysł na pyszne, leniwe, weekendowe śniadanko. Ale nie tylko! Proste przepisy z użyciem jedynie łyżki, bez wyciągania z szafki blendera i trudno dostępnych składników świetnie wpiszą się…
Kurczak curry – doskonały pomysł na obiad! Pyszny, kremowy sos, z dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Super się sprawdzi do lunchboxa! Kurczak curry z warzywami w mleczku kokosowym Składniki…
Prosty przepis na chleb, który zawsze wychodzi. Chrupiąca, opalona skórka skrywa w sobie jędrną, mięsistą glutenową siatkę, które tworzą chleb, jaki pamiętasz z tej prawdziwej piekarni, z dzieciństwa. Składniki kosztują…
Fit muffinki – dlaczego je polecamy? Wypieki, w których trzeba wszystko wymieszać jedną łyżką są czasem najlepszym wyjściem kiedy chce się czegoś słodkiego, ale domowego albo gdy goście wpadają niedługo…
O tak – uwielbiam jabłka, a teraz będzie na nie sezon, więc idealnie. Już czuję zapach szarlotki, cynamonu, ahh! Racuchy z jabłkami to też dobra opcja, ale w sumie nigdy nie pomyslalam o tym, zeby uprażyć jabłka i dodawać do jogurtu – prosty i szybki pomysł na drugie śniadanie – dzięki, na pewno skorzystam!
U nas nie można takich rzeczy robić bo trzeba by było robić chyba z tonę 🙂
Na zdjęciu są drożdże w miseczce, na kolejny bomblujące ciasto, a w przepisie drożdży brak. Na pewno nie dodajemy ani drożdży, ani proszku, ani sody?