Blog

ikonka powrotu
Wróć
28.07.2020

Przepyszna chlebowa-pomidorowa z mozarellą

dieta , dietetyczne , fit , jedzenie , mozzarella , pomidorowa , Pomysłnaobiad , przepis , pyszności , zdrowakuchnia , zupa , zupy
zupa pomidorowa z mozarellą

Informacje podstawowe

Każdy z nas jadł pomidorową z makaronem lub ryżem – ale czy ktoś próbował takiej pyszności? Oto pomidorowa we włoskiej odsłonie – z dodatkiem mozarelli i pokruszonym chlebem 🙂

Chlebowa pomidorowa

  • 2 puszki pomidorów krojonych ((2x 400g lub świeże pomidory))
  • 400 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kulki mozarelli ((co najmniej 62g, najsmaczniej cała kulka))
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1 łyżka octu winnego (lub balsamicznego)
  • 1 łyżeczka przyprawy prowansalskiej ((lub inna mieszanka z bazylią, oregano, tymiankiem))
  • 0,5 łyżki oliwy
  1. Czosnek pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, smaż 30 sek. Wlej ocet winny i odparuj go przez kolejne 30 sok.

  2. Dodaj pomidory, wodę, przyprawy. Gotuj 10 min pod przykryciem.

  3. Czerstwe pieczywo rozkrusz w dłoniach na spore kawałki, dorzuć do zupy i gotuj ją przez kolejne 10 min.

  4. Podawaj zupę z mozarellą.

Zupa byłaby jeszcze lepsza z burratą, która często pojawia się w Lidlu.

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Od razu pomyślałem, że to musi być świetne z burratą 😀 Oj, będzie gotowane!

  • Świetna pomysł na szybki obiad.
    Ja użyłam tutaj kulek mozarelli. Będę wracać do tej zupy 🙂