Przepyszna chlebowa-pomidorowa z mozarellą

zupa pomidorowa z mozarellą

Każdy z nas jadł pomidorową z makaronem lub ryżem – ale czy ktoś próbował takiej pyszności? Oto pomidorowa we włoskiej odsłonie – z dodatkiem mozarelli i pokruszonym chlebem 🙂

zupa pomidorowa z mozarellą

Chlebowa pomidorowa

Czas gotowania 30 min
Typ dania Zupy

Składniki
  

  • 2 puszki pomidorów krojonych (2x 400g lub świeże pomidory)
  • 400 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kulki mozarelli (co najmniej 62g, najsmaczniej cała kulka)
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
  • 1 łyżeczka przyprawy prowansalskiej (lub inna mieszanka z bazylią, oregano, tymiankiem)
  • 0,5 łyżki oliwy

Instrukcje
 

  • Czosnek pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, smaż 30 sek. Wlej ocet winny i odparuj go przez kolejne 30 sok.
  • Dodaj pomidory, wodę, przyprawy. Gotuj 10 min pod przykryciem.
  • Czerstwe pieczywo rozkrusz w dłoniach na spore kawałki, dorzuć do zupy i gotuj ją przez kolejne 10 min.
  • Podawaj zupę z mozarellą.

Dodatkowe uwagi

Zupa byłaby jeszcze lepsza z burratą, która często pojawia się w Lidlu.
Wypróbowałaś ten przepis?Daj znać jak smakowało!

Podobne dania znajdziesz w moich dietach z marketów

  • Lista zakupów do Lidla lub Biedronki
  • wyliczone makro
  • od 1300 do 2500 kcal
  • wersja do wyboru: tradycyjna, wege, wegańska, bez mleka i pszenicy