Sałatka z awokado na kolację

… obiad i śniadanie. W zasadzie na każdy posiłek, jaki tylko sobie życzycie. Sałatka z awokado ma świetne makro, wartości odżywcze, pysznie smakuje i jest bardzo szybka w przygotowaniu. Ma więc wszystko, czego oczekuję od dietetycznych posiłków. Pozwólmy więc mojej sałatce na kolację zainaugurować powrót serii „dietetyczne przepisy”. Co jakiś czas będę publikować moje ulubione dietetyczne przepisy w formie krótkich wpisów: zdjęcie, przepis, rozkład makroskładników w jednej porcji i czasami opis głównego składniku, jego wartości odżywczych. Mam nadzieję, że będzie to dla Was coś wartościowego – mnie te wpisy ułatwią utrzymywanie blogowego tempa, ponieważ ich przygotowanie zajmuje około godziny, a nie kilka czy kilkanaście godzin jak to bywa z innymi tekstami :). Koniecznie dajcie znać co sądzicie!

Wiem, że często argumentem przeciwko zdrowemu odżywianiu są ceny niektórych produktów. Kiedyś pewnie napiszę cały post, żeby obalić tę tezę ;). Tymczasem informuję, że do przepisów będę dorzucała informacje o promocjach  w supermarketach na niektóre składniki proponowanych przeze mnie posiłków. Na lajfstajlowym fejsbuku ten temat wzbudził większe zainteresowanie niż moje metamorfozy, zbierając ponad 200 lajków i komentarzy ;). Zgodnie wymienialiście Biedronkę, Lidla i Tesco jako miejsca, w których najczęściej robicie zakupy, więc oferty tych sklepów będę monitorować i podrzucać Wam co jakiś czas linki partnerskie do konkretnych promocji w tych sklepach. Nie będę o tym wspominać przy każdym wpisie, informuję uczciwie tu i teraz, myślę, że nikomu nie będzie to przeszkadzać, bo korzyść obustronna jest tu jasna :).

Sałatka z awokado, tuńczykiem i pomidorami

sałatka z awokado

Na przygotowanie porcji dla dwóch osób potrzebujemy:

  • 1 awokado – w najniższej cenie jaką kiedykolwiek widziałam dostępne w Biedronce, są też inne warzywa i owoce w promocji(klik)
  • 1 puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym)
  • 2 pomidory (lub kilka mniejszych, ale smaczniejszych niż zwykłe np. śliwkowych, też w fajnej promocji – klik)
  • szczypiorek
  • pietruszka
  • pestki słonecznika i/lub dyni
  • oliwa z oliwek
  • cytryna/limonka do skropienia awokado
  • przyprawy wedle uznania (ja użyłam pieprzu i  trawy cytrynowej)

Przygotowanie jest banalnie proste. Awokado kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny/limonki i odstawiamy na bok. Tuńczyka odsączamy i dorzucamy do miseczki z awokado. Pomidory kroimy w ćwiartki lub sporą kostkę jeśli są duże. Dorzucamy po łyżce słonecznika i dyni, drobno siekamy szczypiorek i pietruszkę – posypujemy całość. Dolewamy mniej więcej łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy przyprawy. Następnie zajadamy, aż się uszy trzęsą :).

Sałatka z awokado, tuńczykiem i pomidorami (porcja dla jednej osoby, połowa wymienionych składników) ma następujący rozkład makroskładników: B:27g W:13g T:23 kcal: 360

awokado
Kokieteryjne awokado… Ileż to razy przeoczyłam odpowiedni moment! 😀

O tym czemu warto jeść awokado tak dobrze napisała kiedyś Agnieszka, że nie ma najmniejszej potrzeby, bym rozwijała temat u siebie. Jeśli interesują Was wartości odżywcze awokado uderzajcie do Agi.

20150414-IMG_8205

A na śniadanie typowa sałatka nawinie – co się nawinie to do sałatki. Oliwki przywiezione z Aten, trochę kukurydzy, wiejskie jajko, mix sałat i chleb z ziarnami.

Gdybym miała jakieś nasiona bez wątpienia bym je dorzuciła. Czasami jednak stan lodówki dyktuje jadłospis lepiej niż założony plan. To nic specjalnego, pokazuję bez zobowiązań i zachęcania, żebyście spróbowali w domu to taki gratis do przepisu na sałatkę z awokado :D. Ale patent z krojeniem oliwek w krążki polecam, bo smak roznosi się na całą sałatkę, o!

Sałatka z awokado zrobiła furorę na instagramie. Jestem ciekawa jak Wam podopa się przepis i sam zamysł takich krótkich wpisów z pomysłami na dietetyczne posiłki?