Sałatka z batatów i ciecierzycy

Sałatka z batatami dr Lifestyle

Sałatka wychodzi na 4 spore porcje. Sałatkę możesz zjeść z jajkiem sadzonym lub ze skyrem. Dobrze smakuje posypana rukolą.

Sałatka z batatami dr Lifestyle

Sałatka z batatami

na drugie śniadanie, na wynos lub na kolację
Czas przygotowania 30 min
Czas pieczenia 10 min
Typ dania Sałatki
Porcje 4 porcje
Kalorie 357 kcal

Składniki
  

  • 400 g ciecierzycy
  • 800 g batatów
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Instrukcje
 

  • Nastaw piekarnik na 200 stopni.
  • Obierz bataty, pokrój je w kostkę. Cieciorkę wypłucz i bardzo dokładnie odsącz.
  • W miseczce wymieszaj oliwę, sól, paprykę wędzoną i starte ząbki czosnku.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozsyp na niej bataty, polej połową marynaty z oliwy i całość dokładnie wymieszaj. Piecz przez 10 min. Dodaj ciecierzycę i pozostałą część marynaty na kolejne 10 minut.
  • Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, dodaj do upieczonej ciecierzycy i batatów.

Makro (1 porcja)

Kalorie: 357kcalCarbohydrates: 48.8gBiałko: 13.3gFat: 9.7g
Wypróbowałaś ten przepis?Daj znać jak smakowało!

Podobne dania znajdziesz w moich dietach z marketów

  • Lista zakupów do Lidla lub Biedronki
  • wyliczone makro
  • od 1300 do 2500 kcal
  • wersja do wyboru: tradycyjna, wege, wegańska, bez mleka i pszenicy