Informacje podstawowe

Sałatka wychodzi na 4 spore porcje. Sałatkę możesz zjeść z jajkiem sadzonym lub ze skyrem. Dobrze smakuje posypana rukolą.

Sałatka z batatami

na drugie śniadanie, na wynos lub na kolację

  • 400 g ciecierzyca
  • 800 g bataty
  • 400 g pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżeczka papryka wędzona
  • 1 łyżeczka rozmaryn
  • 2 łyżka oliwa
  • sól
  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
  2. Obierz bataty, pokrój je w kostkę. Cieciorkę wypłucz i bardzo dokładnie odsącz.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę, sól, paprykę wędzoną i starte ząbki czosnku.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozsyp na niej bataty, polej połową marynaty z oliwy i całość dokładnie wymieszaj. Piecz przez 10 min. Dodaj ciecierzycę i pozostałą część marynaty na kolejne 10 minut.
  5. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, dodaj do upieczonej ciecierzycy i batatów.

Wszystkie składniki mają około:
kcal: 1430
białko 53,2 g
węglowodany 195,2g
tłuszcze 39,1g

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Ta sałatka to niebo! Zaczęłam szukać przepisów na sałatki, ponieważ nigdy ich nie jadałam. Chciałam też zwiększyć ilość zjadanych warzyw. Ta sałatka jest rewelacyjna i najlepsza, jaką jadłam do tej pory. <3 <3 <3