Sałatka – jak nie być po niej głodnym? + Pomysły na 5 prostych sałatkowych dressingów

sycąca sałatka

Sałatka nie musi się kojarzyć tylko z restrykcyjną dietą, gdzie trzeba ważyć każdy listek rukoli (to byłoby straszne!). Tak całkowicie na serio, może to być super smaczny posiłek, który zaspokoi Twoje kubki smakowe, ale i odżywi wszystkie komóreczki ciała, które domagają się wartościowych składników z pożywienia. Przykładowo taka sycąca sałatka z burakiem, soczewicą i serem sałatkowym z ostatniego wpisu – prosta, smaczna i niebanalna!

Sycąca sałatka? To nie jest blef, to da się zrobić!

W sałatkowych wariacjach ogranicza nas tylko wyobraźnia, no i może zawartość lodówki. Ale mając podstawowe produkty w kuchni, można odpicować taką sałatkę, że nikt nam nie powie patrząc na nią, że jemy suche zielsko, po którym za chwilę będziemy głodni. Co to, to nie!

Sycąca sałatka – jak ją skomponować, aby była SMACZNA, dobrze ZBILANSOWANA i tak, by NIE BYĆ po niej szybko GŁODNYM?

Krok I

krok 1 sycącej sałatki

To nasza baza, czyli WARZYWA. Im bardziej kolorowo, tym przyjaźniej dla oka i naszego zdrowia. Warzywa to nie tylko witaminy i mikroelementy, ale też większa objętość posiłku przy stosunkowo małej kaloryczności – dlatego na tym kroku nie oszczędzaj.

  • dowolne zielone warzywa liściaste: mix sałat, roszponka, rukola, sałata rzymska, szpinak
  • ogórek
  • papryka
  • pomidor
  • rzodkiewka
  • buraki
  • brokuł

Krok II

Krok 2 to dobre źródło białka

Tu dbamy o sytość, czyli składnik bardzo ważny – BIAŁKO! Możesz korzystać ze źródeł zwierzęcych lub roślinnych:

  • mięso z indyka, kurczaka
  • ryby, np. łosoś, tuńczyk (wygodne opcje wędzone na zimno/gorąco lub z puszki)
  • jaja
  • sery: żółte, pleśniowe, mozzarella, parmezan, twarogi
  • strączki: soczewica, ciecierzyca, fasola
  • tofu

Krok III

Kork 3 - tłuszcze
Krok III

Dodajemy źródło TŁUSZCZU. Z jednej strony, dzięki niemu lepiej wchłoną nam się niektóre witaminy. A z drugiej strony, tłuszcz to nośnik smaku. Zatem do sałatki obowiązkowo ląduje:

  • dressing np. na bazie oliwy
  • orzechy, pestki – najsmaczniejsze są lekko podprażone na suchej patelni
  • sos z pasty sezamowej lub masła z orzechów arachidowych
  • siemię lniane (najlepiej świeżo mielone)
  • awokado

Krok IV

krok 4 - dodatki
Krok IV

Na sam koniec wisienka na torcie, czyli dodatki, które jeszcze bardziej podkręcą naszą sałatkę. Może to być dodatek węglowodanowy: makaron/kasza, które zostały Ci z obiadu, albo chrupiące grzanki z już lekko czerstwego chleba.

Masz ochotę na małe eksperymenty kulinarne?

Jeśli tak, to koniecznie dodaj do swojej sałatki owoce: kawałki arbuza/borówki/mango/maliny/brzoskwinie/winogrona, a zwyczajna sałatka nabierze nowego charakteru.

No i nie zapomnij o przyprawach!

One potrafią podrasować każde danie, niech sałatki będą smaczne!

jakie sosy by sałatka była sycąca

Jak dosmaczyć sałatkę, czyli dressingowy zawrót głowy!

Sucha sałatka chyba nikomu nie smakuje, a przecież w życiu nie chodzi o to, by jeść kiepsko i bez przyjemności. Dlatego proponuję 5 super prostych dressingów sałatkowych. Składniki wystarczy wymieszać i that’s all. Sos na bazie oliwy można też zrobić w większej ilości, przelać do słoiczka, przechowywać w lodówce i polewać turbo odżywcze sałatki. Wygodny i oszczędzający czas tip!

5 pomysłów na proste sosy sałatkowe

  1. cytrynowo-miodowy: oliwa z oliwek + sok z cytryny + miód + sól
  2. miodowo-musztardowy: oliwa z oliwek + musztarda + sok z cytryny + miód
  3. czosnkowy: jogurt naturalny + czosnek + sól + pieprz
  4. jogurtowy winegret: jogurt naturalny + musztarda + ocet winny + sól
  5. bazyliowy: oliwa z oliwek + bazylia + sok z cytryny + czosnek

Zapisz koniecznie na wypadek, gdyby zaszła potrzeba uatrakcyjnienia suchej zieleniny!

Jaka jest Twoja ulubiona sałatkowa wariacja? Koniecznie przetestujcie także inne nasze sałatki :)!