Łatwa, sycąca zupa krem z pomidorów z soczewicą + tajny składnik!

zupa krem z pomidorów i soczewicy

Sycąca zupa – Łukasz stwierdził, że to oksymoron na poziomie pięknego brzydala. A ja stwierdziłam, że skoro Anja Rubik jest supermodelką, to ja mogę zrobić zupę, którą będzie dało się najeść. I tak powstała łatwa, sycąca zupa krem z pomidorów z soczewicą.

Zupy krem z Biedronki

sycąca zupa krem z pomidorów i soczewicy

Moja sycąca zupa krem nie powstałaby, gdybym nie spróbowała zup krem z Biedronki. Co tu dużo mówić – smakują mi najbardziej ze wszystkich zdrowych zup dostępnych na rynku. Szybki rzut okiem na skład i sprawa jasna. Sycą na dłużej, niż konkurentki, gdyż oprócz warzyw zawierają soczewicę lub kaszę jaglaną. A przecież pozostają idealnie kremowe. Nie pozostało nic innego jak pokombinować i stworzyć tańszą, domową alternatywę.

sycąca zupa krem z biedronki

Zupy krem z Biedronki („Zupy z naszej kuchni”) kosztują około 4 zł za 450 gramów. Porcja dostarcza 234kcal (B: 15,75g W: 29,7g T: 3,15g).

Polub fanpage aby poznać więcej fit-przepisów!

Sycąca zupa krem z pomidorów i soczewicy

zupa krem z soczewicy

Składniki:

  • 200 g suchej soczewicy (bardziej pasuje czerwona, ale zielona też się sprawdzi)
  • 2 puszki pomidorów (w sezonie: 4 szklanki krojonych pomidorów)
  • 1 mała papryka
  • 1 czerwona cebula (za białą też nie pójdziecie do więzienia dla osób łamiących przepisy kulinarne)
  • 2 -4 ząbki czosnku (wedle upodobań)
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka

sycąca zupa krem z pomidorów

By zupa krem z pomidorów zyskała apetyczny, czerwony kolor, dodaj do niej małego buraka.

  • mały burak – nie ma znaczenia dla smaku, ale nadaje zupie apetyczny, intensywnie czerwony kolor (każdy, kto kiedykolwiek blendował pomidory, przeżył rozczarowanie uzyskanym kolorem przecieru – w niczym nie przypominał tego, co znamy z reklam sosów ze słoika, więc warto korzystać ze zdrowego dodatku w postaci buraka, który świetnie podbija kolor zupy)
  • opcjonalnie kilka suszonych pomidorów (dla uzyskania jeszcze bardziej wyrazistego smaku)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu balsamicznego)
  • 1 cm imbiru
  • przyprawy wedle uznania lub: 1-2 papryczki chilli, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka wędzonej papryki (nada całości nieco mięsny posmak), szczypta tymianku i lubczyku, odrobina soli
  • mile widziany bulion warzywny lub domowa kostka rosołowa <- naprawdę łatwy przepis na warzywną  kostkę rosołową
  • woda – jeśli nie masz bulionu, ani kostki rosołowej

Z powyższych składników uzyskasz około 2,5 litra gotowej zupy (zależy od pożądanej gęstości). Na zdjęciach pokazuję zupę przed jakimkolwiek rozcieńczeniem, bezpośrednio po blendowaniu.

Sycąca zupa krem z pomidorów, papryki i soczewicy – przepis

zupa krem z pomidorów przepis

  1. Posiekaną cebulę podsmażyć, po chwili dodać czosnek (można smażyć w garnku o grubym dnie)
  2. Do garnka wrzucić posiekaną marchew i pietruszkę, następnie wypłukaną soczewicę, pokrojoną paprykę i buraka
  3. Całość zalać bulionem warzywnym (lub wodą i dodać kostkę rosołową) tak, by woda sięgała 2-3 centymetry ponad wszystkie składniki
  4. Gotować około 15 minut lub do zmięknięcia soczewicy (nawet jeśli się zagapisz i będziesz gotować całość dłużej, nic się nie stanie – i tak wszystko będzie blendowane)
  5. Dodać pomidory i przyprawy, gotować 10 – 15 minut
  6. Całość zblendować. Oceń gęstość zupy i dopełnij ją wodą wedle uznania (u mnie około 0,5 litra)

Zupa krem z pomidorów i soczewicy – kalorie i makroskładniki

sycąca zupa krem z pomidorów

Podaję wartości dla porcji liczonej jako 1/6  całości przygotowanej z podanych składników z uwzględnieniem 1 pomidora suszonego na 1 porcję zupy (nie przeliczam na mililitry, gdyż kaloryczność w mililitrze będzie zależna od tego, jak bardzo rozcieńczymy zupę – możesz przyjąć przybliżoną objętość 450 ml)

Kcal: 253,02 Białko: 11,44 Węglowodany: 37,33 Tłuszcz: 5,34

Soczewica sprawia, że zupa zyskuje znaczny dodatek białka i błonnika, dzięki czemu dłużej będziemy odczuwać sytość. Zupa krem to dobry pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Ile dni zupa może stać w lodówce?

Wegańska zupa krem po ugotowaniu może stać w lodówce około 4-5 dni (w przypadku zup na wywarze mięsnym czas przydatności do spożycia jest krótszy). Żeby przedłużyć trwałość zupy lub przygotować się na dni awaryjne kiedy nie chce mi się pada z ust częściej, niż przekleństwa na polskiej budowie, wystarczy zawekować zupę.

->> Przeczytaj również: Sos spaghetti do słoików

Domowa pasteryzacja to łatwy, tani i bezpieczny sposób na przedłużenie trwałości zupy. Podczas gotowania zachodzą straty witamin, ale niewiele większe, niż podczas samego przyrządzania zupy, dlatego pasteryzować (wekować) zupę należy bezpośrednio po jej ugotowaniu (by ograniczyć proces schładzania i ogrzewania). Po wekowaniu zupa krem będzie przydatna do spożycia przez wiele tygodni, a nawet miesięcy (tak samo jak leczo warzywne, przecier pomidorowy czy dowolne sosy na bazie warzyw).

Kto z Was wypróbuje przepis? Zachęcam każdego, bo zupa smakowała zarówno mi, siostrze i mamie, jak i zdeklarowanym mięsożercom – Łukaszowi i tacie :).