Blog

ikonka powrotu
Wróć
18.06.2020

Sycące muffiny jajeczne

lunch , muffiny , śniadanie
muffiny jajeczne drlifestyle

Informacje podstawowe

na śniadanie, kolacje i do zabrania na wynos. Uwaga: składniki nawinie – co się nawinie przy czyszczeniu lodówki, to do muffinek.

  • 6 sztuk jajko
  • 100 g cukinia
  • 90 g ser typu camembert ((lub inny ser))
  • 50 g salami ((lub innej szynki, drobiowa będzie miała najmniej kcal))
  • 1 pęczek koperek
  • 50 g oliwka czarna (- zielona też się nada)
  • suszone pomidory (- opcjonalnie :))
muffiny jajeczne drlifestyle
  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni, góra dół.
  2. Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach, przełóż na sitko i posól delikatnie.
  3. Jajka rozbij do miski. Ubijaj je mikserem przez ok. 3-4 min, aż będą puszyste.
  4. Koperek posiekaj. Camemberta, szynkę i oliwki pokrój w dowolny sposób.
  5. Dokładnie wyciśnij z cukinii wodę.
  6. Wszystkie składniki wymieszaj.
  7. Dodaj przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie. Wymieszaj.
  8. Przelej do formy na muffinki (lub papilotek).
  9. Piecz 20 min. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Można przygotować wieczór wcześniej na kolację, a część odstawić do lodówki i zabrać nazajutrz do pracy w towarzystwie lekkiej sałatki z rukoli i pomidorków koktajlowych (dodatek warzyw zawsze mile widziany!). Smacznego!

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • To trochę jak takie małe tarty 😀 Ale się głodny zrobiłem!

  • Łaaa! Uwielbiam muffiny jajeczne, a tak dawno ich nie robiłam. Dzięki za przypomnienie i inspirację – nie testowałam wersji z cukinią 🙂

  • Wyglądają bardzo smacznie, jeszcze nie robiłam wytrawnych muffinek 🙂

  • Przepis ten jest przepyszny pod każdym względem.

  • Ile muffinek wychodzi z podanej gramatury? Ile kcal ma 1 muffinki?