Sycące muffiny jajeczne

muffiny jajeczne drlifestyle
muffiny jajeczne drlifestyle

Sycące muffiny jajeczne

na śniadanie, kolacje i do zabrania na wynos. Uwaga: składniki nawinie – co się nawinie przy czyszczeniu lodówki, to do muffinek.
Czas przygotowania 40 min
Czas łączny 40 min
Typ dania Śniadania
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 6 jaj
  • 100 g cukinii
  • 90 g sera typu camembert (lub inny ser)
  • 50 g salami (lub innej szynki, drobiowa będzie miała najmniej kcal)
  • 1 pęczek koperku
  • 50 g oliwek czarnych – zielona też się nada
  • suszone pomidory – opcjonalnie 🙂

Instrukcje
 

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni, góra dół.
  • Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach, przełóż na sitko i posól delikatnie.
  • Jajka rozbij do miski. Ubijaj je mikserem przez ok. 3-4 min, aż będą puszyste.
  • Koperek posiekaj. Camemberta, szynkę i oliwki pokrój w dowolny sposób.
  • Dokładnie wyciśnij z cukinii wodę.
  • Wszystkie składniki wymieszaj.
  • Dodaj przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie. Wymieszaj.
  • Przelej do formy na muffinki (lub papilotek).
  • Piecz 20 min. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Dodatkowe uwagi

Można przygotować wieczór wcześniej na kolację, a część odstawić do lodówki i zabrać nazajutrz do pracy w towarzystwie lekkiej sałatki z rukoli i pomidorków koktajlowych (dodatek warzyw zawsze mile widziany!). Smacznego!
Wypróbowałaś ten przepis?Daj znać jak smakowało!

Podobne dania znajdziesz w moich dietach z marketów

  • Lista zakupów do Lidla lub Biedronki
  • wyliczone makro
  • od 1300 do 2500 kcal
  • wersja do wyboru: tradycyjna, wege, wegańska, bez mleka i pszenicy