Wegańska tarta na trzy różne sposoby (banalny przepis!)

weganska tarta z bita smietana

Gdy z Perfekcyjną Panią Domu łączy Cię jedynie kolor włosów, to upieczenie ciasta na wizytę znajomych wydaje się być Mount Everestem kulinarnych możliwości. Ciasto dla cywili jeszcze jako-tako da się upiec, coś się wymyśli, ale że dla GOŚCI?! No przecież tu dla zasady coś się musi schrzanić po drodze!

Sprawa się komplikuje, gdy jeden gość ma dietę bezglutenową, drugi nie jada strączków, a gospodyni nie jada mleka. Opcji jest co najmniej kilka:

  • kapitulacja i przeniesienie spotkania na miasto
  • zrobienie galaretki z owocami, bo wszyscy lubią i zawsze się udaje
  • wywołanie uśmiechu na oczach wszystkich gości, połechtanie Perfekcyjnego Ego i zaserwowanie wegańskiej tarty bez pieczenia, przygotowanej według jednej z trzech moich propozycji lub wyrzucenie tych pomysłów i zastąpienie ich inwencją własną, dodaniem szczypty geniuszu, stworzenie ciasta idealnego i następnie podzielenie się pomysłem w komentarzu, żeby zwykli śmiertelnicy również dostąpili tych niezwykłych doznań podniebienia

Wegańska tarta bez pieczenia

Uniwersalny spód do ciasta bez mleka

Składniki na wegański spód do tarty:

Na 4 duże porcje (4 duże kokilki lub 1 średnia forma do tarty około 24 cm) – nie przejmujcie się, jeśli nie macie naczyń o idealnym wymiarze, bo nic się nie stanie jeśli zrobicie grubszą lub cieńszą warstwę orzechów

  • 200 g dowolnych orzechów (świetnie sprawdza się mieszanka ziemnych oraz migdałów)
  • 16 suszonych daktyli
  • 2 płaskie łyżeczki prawdziwego kakao (bez dodatkowego cukru)
  • opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego (jeśli blender nie poradzi sobie z przygotowaniem masy daktylowo-orzechowej)
  1. Poszatkuj daktyle, przełóż je do kubka i rozgnieć
  2. Namocz daktyle w bardzo małej ilości gorącej wody (niech woda ledwie zakrywa powierzchnię daktyli) – około 5 minut
  3. W międzyczasie zblenduj 200 g dowolnych orzechów z 2 płaskimi łyżeczkami kakao
  4. Zblenduj daktyle i dodaj je do orzechów (lub zblenduj całość jednocześnie, jeśli masz dobry blender)
  5. Całość wyłóż na tortownicę lub do mniejszych kokilek na papierze do pieczenia (dobrze ugnieć, by warstwa orzechowo-daktylowo-kakaowa się zlepiła)

Wskazówki praktyczne:

  • nie przejmuj się, jeśli nie uzyskasz idealnie gładkiej masy – kawałki orzechów wręcz zwiększą walory smakowe
  • jeśli Twój blender ma niską moc, miel orzechy „na raty”, a jeśli to koniecznie dodaj niewielką ilość oleju (po wyłożeniu masy orzechowej z dodatkiem oleju, zbierz nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym)

WSZYSTKIE TRZY WARIANTY TARTY PRZYGOTUJESZ NA TYM SAMYM SPODZIE

Tarta orzechowo-daktylowa z bitą śmietaną bez mleka

1 torcik = 500 kcal 

wegańska tarta z bitą śmietaną

  1. Pokrój truskawki w plastry, wyłóż je na przygotowany wcześniej spód (ten punkt można pominąć, jeśli nie masz truskawek)
  2. Ksylitol zmiel/zblenduj na „cukier puder”
  3. Dodaj do niego SCHŁODZONĄ śmietankę kokoswową (najlepsza jest „Real Thai Cream”, w lodówce 24 h) – wykorzystaj tylko stałą część
  4. Ubijaj mikserem przez około minutę
  5. Śmietanka nie będzie miała idealnie sztywnej konsystencji, ale będzie wystarczająco zbita, by przełożyć ją łyżką na spód tarty
  6. Wierzch bitej śmietany udekoruj świeżymi owocami

Jak zrobić bitą śmietanę z mleczka kokosowego?

Składniki:

  • śmietanka kokosowa (przeczytaj wskazówki praktyczne) 200 ml (wyłącznie twardej części)
  • 50 g ksylitolu zmielonego na „cukier puder”
  • truskawki, borówki, maliny

Wskazówki praktyczne:

Żeby zrobić bitą śmietanę z mleczka kokosowego, trzeba wziąć pod uwagę wiele rzeczy, ale naprawdę warto! To nie jest zamiennik bitej śmietany – to co najmniej równie pyszna (a może i lepsza) alternatywa.

  • najlepiej robić bitą śmietanę ze „śmietanki kokosowej”, czyli mleczka kokosowego o zwiększonej zawartości tłuszczu
  • im więcej ekstraktu z kokosa w składzie, tym lepiej (wymagane co najmniej 80%)
  • emulgatory występujące w mleczku utrudnią ubicie śmietany
  • moja sprawdzona śmietanka to ta z Real Thai – niestety jest bardzo droga, ale wszystkie próby zrobienia śmietanki kokosowej z tańszego mleczka, kończyły się niepowodzeniem (skład sugerowanej śmietanki: ekstrakt z kokosa 95%, woda, o zawartości tłuszczu 21%)
  • śmietanka lub mleczko muszą być bardzo dobrze schłodzone przed rozpoczęciem ubijania – najlepiej, jesli postoją 24 h w lodówce
  • otwierając puszkę, nie obracaj jej do góry nogami – trzymaj ją w takiej pozycji, w jakiej stała w lodówce (żeby uniknąć wymieszania części płynnej, ze stałą)
  • żeby zrobić bitą śmietanę z mleczka kokosowego, wykorzystaj tylko część stałą mleczka – gęstą śmietankę, przypominającą w konsystencji masło (wodnistą część możesz wykorzystać do obiadu np. potrawki tajskiej)
  • ubijaj mleczko kokosowe 1-2 minuty
  • bita śmietana kokosowa nie musi być idealnie sztywna, ponieważ nabierze odpowiedniej konsystencji w trakcie chłodzenia w lodówce

Nie łudź się, że uda Ci się zrobić bitą śmietanę kokosową z tańszego mleczka lub z pominięciem etapu chłodzenia. Zanim udało mi się zrobić idealną bitą śmietanę kokosową, miałam wrażenie, że prędzej ona ubije mnie, niż ja ją ;). Szkoda czasu i pieniędzy na kombinowanie z tańszym mleczkiem, bo to się po prostu nie uda. Emulgatory uniemożliwiają ubicie pianki, a mniejsza zawartość tłuszczu nie pozwoli na otrzymanie odpowiednio gęstej bitej śmietany. Dodawanie tłuszczu w postaci oleju kokosowego też nie działa.

Tarta na spodzie z orzechów i daktyli z bananem, malinami i płatkami kokosowymi

Najprostsza i najmniej kaloryczna wersja tarty

  • 2-3 banany pokrój w grube plastry
  • wyłóż nimi cały spód tarty
  • posyp płatkami kokosowymi (lub wiórkami)
  • odstaw na co najmniej godzinę do lodówki

LUB

  • 2-3 banany zblenduj z sokiem z cytryny (dłużej zachowa ładny kolor)
  • posmaruj spód tarty musem bananowym
  • całość udekoruj malinami i/lub borówkami i/lub truskawkami
  • odstaw na co najmniej godzinę do lodówki

Wegańska tarta z budyniem jaglanym i owocami

wegańska tarta z budyniem jaglanm

Krem jaglano-bananowy do ciasta:

  •  kasza jaglana, około 140 g
  • 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie waniliowe)
  • łyżka śmietanki kokosowej (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • laski wanilii
  • łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu (lub mniej, jeśli użyjesz bardzo dojrzałego banana i słodkiego mleka roślinnego)
  • 1 banan

Sposób przygotowania kremu jaglanego

  • podgrzej mleko do wrzenia
  • dokładnie wypłucz kaszę jaglaną (najlepiej przelać wodą kilka razy przez sitko)
  • wypłukaną kaszę jaglaną zagotuj na mleku (około 15 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
    • gotuj na małym ogniu
    • często mieszaj
  • zblenduj masę jaglaną
  • dodaj do niej banana, zblenduj
  • zblenduj wszystkie pozostałe składniki

Podsumowanie

Tarta wegańska na spodzie orzechowo-daktylowym to naprawdę łatwa opcja na słodki, zdrowy deser. Nie ma tutaj nic, co mogłoby się nie udać, nie trzeba dążyć do określonej konsystencji poszczególnych komponentów, nie trzeba sztywno trzymać się przepisu. Dasz mniej składników? Wyjdzie Ci trochę niższe ciasto. Dasz więcej? Będzie na wypasie. Zrób jak chcesz i jak uważasz, byleby spód się skleił, a warstwa „kremu” nie była zbyt rzadka – w lodówce i tak zostaną Ci wybaczone niewielkie błędy, bo wszystko stężeje i nabierze lepszych kształtów.

Najtrudniejszym elementem jest niespalenie belndera przy mieleniu orzechów i później domycie ostrzy. Do przeżycia, bo smak jest tego wart! To nie jest kolejne zdrowe-niejadalne ciasto, przy którym trzeba się narobić a później wmawiać w sobie, że jest dobre. Jest pyszne i już! Co prawda jedna (spora) porcja to 500 kcal, ale zdecydowanie warto znaleźć dla nich miejsce w swoim jadłospisie. Satysfakcja gwarantowana!

Czekam na Wasze wrażenia 🙂