Wrapy z hummusem – na obiad, kolację lub na wynos, do pracy

wrapy z hummusem drlifestyle
wrapy z hummusem drlifestyle

Wrapy z hummusem

na obiad, kolację lub na wynos, do pracy
Czas przygotowania 40 min
Czas łączny 40 min
Typ dania Obiady
Kuchnia Afrykańska
Porcje 4

Składniki
  

  • 8 płaskich łyżek hummusu – przepis znajdziesz w innym wpisie
  • 4 garście sałaty
  • 1 awokado
  • 1 granat
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek kolendry
  • 300 g krewetek lub kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • chilli – suszone, zmielone – dowolna ilość
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

  • Krewetki obierz, oczyść/kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, chilli do smaku. Smaż na łyżce oliwy z obu stron (krewetkom wystarczy 1-2 min, kurczak 3-4 na stronę).
  • Jogurt naturalny zmiksuj z kolendrą.
  • Awokado pokrój w plasterki, granat obierz.
  • Na placku tortilli rozsmaruj dwie łyżki hummusu. Daj garść sałaty, kilka plasterków awokado i 1/4 granatu. Na wierzch ułóż krewetki/kurczaka i polej całość sosem jogurtowym. Powtórz z kolejnymi plackami.
  • Zawiń tortillę jak do burrito. Smaż na patelni beztłuszczowej z obu stron ok. 3 min, zaczynając od strony, w której jest łączenie placków.

Dodatkowe uwagi

Psssst… jeśli chcesz podbić białko, zamień jogurt naturalny na wysokobiałkowy (dostępny nawet w dyskontach np. w Lidlu „pilos protein”) lub zjedz wrapa+jogurt wysokobiałkowy/Skyr.
Wypróbowałaś ten przepis?Daj znać jak smakowało!

Łap wcześniej wspomniany przepis na przepyszny hummus własnej roboty.

Podobne dania znajdziesz w moich dietach z marketów

  • Lista zakupów do Lidla lub Biedronki
  • wyliczone makro
  • od 1300 do 2500 kcal
  • wersja do wyboru: tradycyjna, wege, wegańska, bez mleka i pszenicy