Wytrawne gofry, które przygotujesz także na patelni

gofry wytrawne

Komu, komu późne, królewskie, niedzielne śniadanie?

LUBISZ GOFRY? TO ŁAP PRZEPIS (można zrobić też na patelni)! 🙂

gofry wytrawne

Wytrawne gofry

Czas przygotowania 40 min
Czas łączny 40 min
Typ dania Śniadania
Porcje 4 porcje
Kalorie 230 kcal

Składniki
  

Składniki na suche gorfy

  • 160 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 20 g oliwy
  • 150 g mleka
  • 50 g wody
  • 1 łyżka oregano

Dodatki w wersji „na bogato” 🙂

  • 1 kulka mozarelli light
  • 4 plasterek szynki parmeńskiej
  • 4 łyżka czerwonego pesto lub suszone pomidory zmiksowane z czosnkiem, słonecznikiem i parmezanem
  • sól
  • pieprz

Makro (1 porcja)

Kalorie: 230kcalCarbohydrates: 27.5gBiałko: 9.5gFat: 8.25g

Dodatkowe uwagi

DODATKI: 452 kcal, 35 g białka, 7 g węglowodanów, 31 g tłuszczu
Średnio na 4 porcje (gofry+dodatki), 1 porcja = 343 kcal, 18 g białka, 30 g węglowodanów, 16 g tłuszczu.
Wypróbowałaś ten przepis?Daj znać jak smakowało!

Smacznego! Polecam podawać z prostą sałatką – rukola, pomidorki koktajlowe, lekki sos winegret. Przyda się tu więcej warzyw.

Pssst. Jeśli chcesz odchudzić gofry, zrezygnuj z mozzarelli i szynki. Z samym pesto też dają radę.

Podobne dania znajdziesz w moich dietach z marketów

  • Lista zakupów do Lidla lub Biedronki
  • wyliczone makro
  • od 1300 do 2500 kcal
  • wersja do wyboru: tradycyjna, wege, wegańska, bez mleka i pszenicy