Blog

ikonka powrotu
Wróć
08.12.2015

Zdrowy obiad: pierś z kurczaka z mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią

pierś z kurczaka z mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią z piekarnika

Informacje podstawowe

Po Waszych zachwytach nad prostym dietetycznym obiadem z brokułami w roli głównej (sprawdź przepis), postanowiłam opublikować kolejne ulubione danie Łukasza (naczelnego testera, krytyka sekcji kulinarnej na drlifestyle.pl). Pierś z kurczaka z farszem z mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią, z dodatkiem ziemniaków i pyszną prostą sałatką, polecają się na obiad!

Pierś z kurczaka faszerowana mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią

pierś z kurczaka z mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią

Potrzebne składniki (dla dwóch głodomorów)

  • 2 piersi z kurczaka (około 400 g)
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • pół kulki sera mozarella
  • 2 garści świeżej łodyżki (zarówno liście, jak i łodyżki; pół sklepowej bazylii w doniczce)

Dodatki: ziemniaki (600 g), sałatka (przepis poniżej)

pierś z kurczaka z mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią

Przyprawy

Wedle uznania lub zgodnie z moim ulubionym zestawem:

  • sok z cytryny
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • curry
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • czosnek (2 ząbki)
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek

W towarzystwie faszerowanej piersi z kurczaka na naszych talerzach wylądowały pieczone ziemniaki. Ziemniaki z piekarnika wymagają najwięcej czasu, więc to od nich należy zacząć przygotowywanie obiadu.

  1. 600 gramów ziemniaków obrać i pokroić w talarki,
  2. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut
  3. Odcedzić ziemniaki
  4. Do garnka, którym gotowały się ziemniaki wlać łyżkę oliwy i dodać przyprawy (te same, co do kurczaka)
  5. Ziemniaki przerzucić spowrotem do garnka i wymieszać w oliwie z przyprawami
  6. Wyłożyć ziemniaki na blaszce posmarowanej 1 łyżką oleju kokosowego
  7. Piec przez 35-40 minut w 200 stopniach
  8. Alarm warto ustawić na 15 minut, by później dołożyć naczynie żaroodporne z kurczakiem

Zabieramy się za kurczaka:

  1. Przygotować mieszankę przypraw: łyżka oliwy, łyżeczka octu balsamicznego i wyżej wspomniane przyprawy w dowolnej ilości, wedle upodobań
  2. Piersi z kurczaka oczyścić i umyć
  3. Przeciąc pierś tak, by stworzyła kieszonkę (przez środek, pilnując by nie przebić jej na wylot)
  4. Wnętrze kieszonki skropić sokiem z cytryny
  5. Natrzeć filety mieszanką przypraw
  6. Mozarellę, suszone pomidory i bazylię drobno pokroić i wymieszać
  7. Wypełnić kieszonki mieszanką mozarelli, suszonych pomidorów i bazylii
  8. Piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym
  9. Piec 22-28 minut (zależnie od wielkości, a przede wszystkim grubości konkretnego kawałka mięsa)

Pora na sałatkę

pierś z kurczaka faszerowana mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią

Opakowanie mixu sałat lub 2 garści jarmużu, 2 garści rukoli, 2 garści szpinaku, łyżka słonecznika, łyżeczka oliwy, pół łyżeczki octu balsamicznego, przyprawy + dowolne dodatki (u nas na jednym talerzu gruszka, na drugim pomidorki koktajlowe i kukurydza).

Ile kcal ma pierś z kurczaka faszerowana mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią?

Kcal: 383,50B: 49,67 g W: 2,56T: 18,46

Kaloryczność obiadu z tego przepisu (z sałatką i pieczonymi ziemniakami) to:

Kcal: 724,30B: 57,30W: 55,42T: 29,74

Czy taki obiad może być „dietetyczny„? Jasne, wszystko może. Grunt, by odpowiadało dziennemu zapotrzebowaniu na białko, tłuszcz i węglowodany i we właściwym stopniu pokrywało dzienne zapotrzebowanie. Jeśli powyższa propozycja przekracza założoną przez Was ilość kalorii, możecie bardzo łatwo ją zmniejszyć. Redukcja porcji ziemniaków o połowę, wyrzucenie słonecznika z sałatki i odrobinkę mniejsze ilości użytej oliwy poskutkują następującymi zmianami:

Kcal: 548,30B: 53,53W: 30,70 T: 22,55

Ten zestaw smakuje wszystkim, jest bardzo prosty w przygotowaniu i całkiem efektowny. Poleca się na niedzielne obiady :). 

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Nie jem mięsa, ale moja rodzina często je kurczaka, ładnie to wygląda 🙂 podrzucę przepis mamie.

  • Superowy przepis 🙂

    • Gwarantuję, że wyjdzie! 🙂

  • Kurczak to takie fantastyczne mięso! Na pewno wykorzystam Twój przepis, do tej pory robiłam bardzo podobne danie tylko z fetą zamiast z mozzarellą. Też pycha 🙂

  • Jak wyliczasz kaloryczność takiego obiadu?

    • Sumując wartości kaloryczne wszystkich użytych produktów i dzieląc je na dwa – porcje w tym przypadku były równe :).

      • Mogłabyś dokładniej to wytłumaczyć? Nie za bardzo wiem jak wyliczyć kalorie np. z takiego „wymyślnego” obiadu gdzie używam dużo produktów np. panierowane kotlety, surówka z większą ilością produktów. Trzeba sprawdzać kaloryczność wszystkiego i ważyć to czy jak? Może to trochę głupie pytania, ale strasznie mnie to ciekawi i nie mam za bardzo pojęcia o tym 😉

        • OK, to powolutku 🙂
          1. Bierzesz pod uwagę każdy składnik wchodzący w potrawę (ziemniaki, sałata, słonecznik, oliwa, filet z kurczaka itd – wszystko, co zostało użyte do przyrządzenia obiadu, nie wolno zapomnieć o użytym tłuszczu)
          2. Wypisujesz gramatury poszczególnych produktów – np. 400 gramów fileta z kurczaka bez skóry
          3. Sprawdzasz w tabelach kalorii (w Internecie jest ich dostępne całe mnóśtwo) ile kcal jest w 100 g produktu i albo przeliczaz to na 400 g fileta, którego użyłaś, albo korzystasz z gotowego kalkulatora (np. na tabele-kalorii jest taka możliwość)
          4. Sumujesz każdy pojedynczy wynik uzyskany w sposób z punktu trzeciego
          5. Żeby uzyskać ilość zjadanej porcji musisz podzielić uzyskany wynik przez ilość porcji które z niego powstały (a jeśli porcje były nierówne to szacujesz ile % całości stanowiła porcja i następnie taki sam % bierzesz z ogólu kalorii całego obiadu, wszystkiego co było w garnku 🙂

          Trochę żmudna robota 🙂

        • Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Teraz wszystko jasne 🙂

        • Powodzenia:)

  • Uwielbiam tak przyrządzone mięsko, jednak już od dawna nie łączę mięsa z węglowodanami…chociaż tak uwielbiam ziemniaki:(((