Kiszona kapusta, kiszone ogórki? A fe! Ale… Och, och jagody acai takie super. Nasiona quinoa, wow, wow. Chia (absolutnie nie pospolicie brzmiąca szałwia hiszpańska!) takie zdrowe. A kiszonka? To przecież takie pasee, so last season. A jednocześnie kiszonki to jeden z najlepszych naturalnych probiotyków, tani i łatwo dostępny.
według WHO to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”… Czyli nadal niewiele nam to mówi, bo oprócz drugiego słowa można zastosować tę definicję do wielu innych przykładów. Są to w gruncie rzeczy…
Jeśli szereg zalet wymienionych przy okazji wyjaśniania definicji probiotyków to za mało – nie ma problemu. Jest kilka innych powodów, dla których warto jeść kiszonki.
Kiszonki to takie polskie superfood – jak widać nie potrzebna jest oryginalnie brzmiąca nazwa czy dwucyfrowa cena. To chwalić mi się tutaj co i kiedy kiszonego jedliście ostatnio? 🙂 U mnie w domu jadało się jedynie kapustę i ogórki, próbowaliście czegoś innego?
W wielu miejscach (w sieci, od dietetyka, lekarza czy na ploteczkach osiedlowych u fryzjerki) słyszy się, że warto jeść pełnowartościowe/zbilansowane posiłki na co dzień. Mówi się, że to podstawa zdrowej…
Woda kokosowa, czyli naturalny izotonik prosto z tropików, to coś więcej niż tylko insta-friendly-napój. Pozyskiwana z młodych, zielonych kokosów, jest nie tylko wyjątkowo orzeźwiająca, ale i kryje w sobie bogactwo…
Temat mikrobioty w ostatnich latach stał się bardzo popularny i badań dotyczących jej wpływu na nasz organizm jest coraz więcej. To że wpływa na trawienie pokarmów jest dość oczywiste, ale…
Jestem prawie pewna, że podczas zakupów rzucił się już Wam w oczy wskaźnik Nutri-Score. To te charakterystyczne kolorowe literki na opakowaniach produktów. W supermarketach widać je coraz częściej, dlatego weźmiemy…
Kiszone rydze ! Mniam mniam 🙂
Kiszona kapusta, w zeszłym tygodniu…ale i tak domowe kiszone ogórki biją na głowę wszystkie inne przekąski ;)(no może poza ogórkami z chili)…
a pomyślałabyś, że takie ogórki oprócz super smaku mają takie super właściwości?:)
No ja je kojarzyła tylko jako niezawodny lek na owsiki ;)a tu tyle dobroci… Teraz juz wiem czemu mój organizm tak się ich domagał na początku ciąży 😉
O łagodzącym działaniu na nietolerancję laktozy nie miałam pojęcia. Ostatnio nietolerancja pogorszyła mi się na tyle, że nie mogę jeść nawet jogurtów naturalnych, które odgrywają kluczową rolę w mojej diecie, więc na 100% przetestuję tą opcję z kiszonką 🙂
Ogórki! Ostatnio akurat w zupie ogórkowej, ale i pod inną postacią lubię. No i kapusta.. Ale o takich właściwościach jeszcze nie słyszałam 🙂
kiszone ogóry i kapusta kiszona- mniaaam! czasem do kapusty dodaje ciut oliwy i moge zjesc pol sloika 😉
Mój Łukasz tak je w ilościach hurtowych 🙂 potrafi na kolację zjeść słoik kapusty bez żadnych dodatków 😉
Ja prawie codziennie jem kiszone ogórki, zwłaszcza zimą, gdy warzyw sezonowych nadających się do kanapek mało.
A co do kiszenia to mój mąż robił w zeszłym roku buraki kiszone- dobre, ale mi bardziej smakują te zakwaszone octem lub cytryną.
A ostatnio teściowa pochwaliła się, że robiła kiszone pomidory- co z tego wyjdzie zobaczymy;)
Niestety po kiszonej kapuście mam mega wzdęcia, ale mimo wszystko ją lubię, nie tylko do surówek ale i do kanapek;)
Słyszałam też o czosnku kiszonym, ale nie próbowałam czegoś takiego. I nie myślę tu o czosnku dodawanym do kiszenia ogórków, który mój mąż wyjada;)
Pozdr i smacznego kiszonego
Dzisiejszy kapuśniaczek był pycha! 🙂
Mistrzami świata w kiszeniu są Rosjanie. Znajomy opowiadał, że kiszą tam co się tylko da, np. próbował bardzo popularnych kiszonych jabłek…Dla mnie to jednak za duży hardcore;-)
Kiszone jabłka są całkiem smaczne – jadłam tylko takie kiszone w kapuście (mój Tato kisząc kapustę wrzuca do beczki kilka jabłek w całości) – takie połączenie słodyczy jabłka z kwasowością kapusty – polecam! 🙂
Uwielbiam kiszonki…..szkoda tylko, że w sklepach coraz częściej mamy do wyboru kwaszonki, co mają tyle wspólnego z kiszeniem, co ja z Koniem Przewalskiego:)
Czytasz mi w myślach! Wiedziałam, że kiszonki są zdrowe i właśnie wczoraj kupiłam wieli słój ogórków, tak, do podgryzania do kolacji.
Kiszonki są pycha!
Kapusta kiszona jest moją miłością 🙂 Zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Polecam również kiszoną cukinię. W moim rodzinnym domu zawsze były to kiszone ogórki i kapusta. Natomiast od dwóch lat naszym hitem jest kiszona cukinia, wychodowana przez moją mamę. Przepis taki sam jak na kiszone ogórki z tym że najlepsza jest młoda cukinia. Jeśli jest duża, kroimy na kawałki. Miłego kiszenia 🙂