Jak wybrać catering dietetyczny? Czy warto mieć catering dietetyczny?

Przed ślubem zorganizowałam nam kilkutygodniowy maraton. No wiecie. Po co rozkładać listę zadań na dłuższy czas, po co stosować bufory czasowe, po co uwzględnić obsuwy, potrzebę relaksu i odpoczynku, skoro można po raz kolejny podjąć próbę udowodnienia sobie posiadania nadludzkich sił?

Mleko się rozlało i trzeba było działać. Ale na głodnego to tak nie bardzo, przecież to niezdrowo! A gotować nie ma komu. I wtedy pojawiła się w głowie myśl o cateringu dietetycznym. Testowaliśmy go przez trzy tygodnie i na tej podstawie przygotowałam tekst odpowiadający na pytanie:  czy warto mieć catering dietetyczny?

Ile kosztuje catering dietetyczny?

  • Ceny wahają się od 30 zł do 80 zł
    • Najniższa podana cena jest rzadkością i nie mam pojęcia jak miałoby się to komuś opłacać, jeśli posiłki faktycznie miałyby być wartościowe, świeże i starannie przygotowane)
    • Najwyższe kwoty najczęściej pojawiają się przy dietach o zwiększonej kaloryczności
  • Koszt cateringu wyższy, niż gotowanie na własną rękę, ale?
    • Ktoś wyręcza nas w codziennych obowiązkach
    • Ktoś (miejmy nadzieję) dba o wysoką jakość oferowanych dań i kupuje produkty wysokiej jakości
    • Ktoś, musi dostarczyć to pod nasze drzwi (sama usługa kuriera na dobrych warunkach kosztuje około 14 zł)
    • Ktoś też chce na tym zarobić (i oczywiście nie ma w tym nic złego)
    • A system podatkowy jest jaki jest i kwota, którą płacimy nie trafia w 100% do kieszeni sprzedawcy
  • Osoby, które jedzą lunch na mieście/posiłek w bufecie w pracy/regularnie korzystają z ?Panów Kanapek?, często zamawiają jedzenie na telefon ? w ogólnym rozliczeniu brak wydatków na wyżej wymienione może zrekompensować wydatek na catering dietetyczny

Na co zwrócić uwagę wybierając catering dietetyczny

  • Zasięg cateringu ? jeśli pracujesz w delegacjach, często podróżujesz wybierz catering o zasięgu ogólnopolskim, pozwalającym na dynamiczne zmiany miejsca dostawy
  • Miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie ? jeśli na stronie internetowej nie ma ani słowa o lokalizacji czy zdjęć pokazujących działalność cateringu ?od kuchni?, niech zapali się czerwona lampka
  • Eksperci, którzy są odpowiedzialni za przygotowane dania ? zarówno dietetycy, jak i osoby gotujące
  • Zbyt niska cena nie wróży zbyt wysokiej jakości
  • Opinie w Internecie ? dla mnie najbardziej pomocne było przeszukanie Instagrama hasztagami różnych cateringów; widziałam jak wyglądają dania u ?prawdziwych ludzi? i łatwiej było mi ocenić, które są do zaakceptowania, a które skreślam bez chęci podjęcia próby

 

Materiał do zdjęć, degustacji i testów codziennie dostarczał catering dietetyczny Maczfit. Catering dietetyczny Maczfit działa w ponad setce miast w Polsce. Moje opinie bazują na testach łódzkiego oddziału.   

Jakie są realne korzyści z cateringu dietetycznego?

  • Jesz z pudełek -> nie chodzisz na zakupy spożywcze -> nie kupujesz jedzenia na zapas -> nie kupujesz słodyczy i innych produktów ?dla gości? -> nie zjadasz czekolady dla gości wieczorem w dzień zakupu
  • Porządek w kuchni ? mamy bardzo małą kuchnię, w której błyskawicznie rodzi się bałagan, catering dietetyczny znacznie ułatwia utrzymanie porządku, bo eliminuje głównych sprawców zamieszania
  • Oszczędność czasu – może się okazać, że są osoby, które przez czas zaoszczędzony na gotowaniu i sprzątaniu mogą zarobić te pieniądze. A mogą też po prostu woleć kupić sobie dodatkową godzinę w ciągu dnia i zyskać czas dla siebie
  • ?Jak ktoś ugotuje to lepiej smakuje? ? nie wiem ile prawdy jest w tym powiedzeniu, ale catering dietetyczny to świetna alternatywa dla osób, które nie lubią lub nie potrafią gotować (pod warunkiem, że będzie to dobry catering ? my się nie zawiedliśmy na Maczfit)
  • Jesz dokładnie tyle ile powinieneś (o ile nie oszukujesz) ? Nie musisz liczyć kalorii, bo ktoś zrobił to już za Ciebie, ba ? skomponował z tego zdrowe i sycące posiłki, które Ty musisz jedynie zjeść
  • Jeśli często podróżujesz, a catering dostarcza Ci firma o krajowym zasięgu, możesz zmieniać miejsca dostawy każdego dnia ? nie musisz ryzykować zamawiania jedzenia w nieznanej restauracji, czy dojadać na mieście
  • Ograniczenie podjadania ? nie podjadasz, bo? Nie masz czego
  • Szeroka oferta diet do wyboru ? sprawdzone firmy oferujące catering dietetyczny pozwalają wybrać nie tylko dzienną kaloryczność, ale też określić typ diety ? przykładowo: wegańska, bez mleka i laktozy, bez glutenu, z większą ilością mięsa itd. Dzięki temu ja i Łukasz dostawaliśmy odrębne posiłki. To pozwala na zaoszczędzenie kłótni w związkach, kiedy dziewczyna chce zajadać się sałatkami i daniami na słodko, a facet woli zjeść kawał mięcha
  • Bezpłatna pomoc w wyborze diety ? duże firmy cateringowe oferują bezpłatną pomoc online w postaci konsultacji z dietetykiem, który pomoże dobrać najbardziej odpowiednią kaloryczność i wersję diety
  • Prawdopodobnie zauważysz, że do tej pory jadłeś za dużo, mimo że wydawało Ci się, że jest ok ? bardzo świadomie podchodzę do komponowania swoich posiłków, ale i tak zaskoczyła mnie wielkość porcji dodatku do obiadów (kasza/ryż/makaron)
  • Do niektórych dotrze, że zdrowe posiłki mogą być naprawdę smaczne, a to może skłonić ich do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych ? jedzenie z pudełek nie jest jałowe i przygotowane byle jak (pod warunkiem, że ktoś podchodzi do swojego biznesu z głową i wie, że najbardziej opłaca się nie tyle pozyskać klienta, a co zatrzymać go przy sobie)

Co może denerwować w cateringu dietetycznym?

  • Produkcja dużych ilości plastikowych śmieci ? jednak nie większych, niż przy kupowaniu produktów spożywczych na własną rękę
  • Bycie skazanym na jedzenie tego, co przywiezie dostawca, a nie tego, na co ma się akurat ochotę. Co z kolei może mieć zbawienny wpływ na figurę osób, które najczęściej miewały ochotę na pizzę, czekoladę, smażone pierogi, kanapki z serkiem topionymi i colę light do tego, bo przecież są na diecie
  • Zbyt urozmaicona dieta ? ten punkt kazał mi dopisać Ł., bo sama nigdy bym na to nie wpadła.. Przez cały okres testów nie powtórzyło się prawdopodobnie ani jedno danie, zdarzały się posiłki wymyślne i z niecodziennych produktów ? to może przeszkadzać osobom nielubiącym eksperymentów kulinarnych
  • Posiłki z cateringu dietetycznego nie mogą być zbyt wyraziste ? tj. jeśli lubimy np. dużo czosnku, czy jesteśmy fanami pikantnych dań, raczej nie spotkamy tego w cateringu, który przecież musi smakować dużej grupie osób ? wszystkim się nie dopasuje, więc indywidualne preferencje odchodzą na bok (na szczęście zawsze można doprawić we własnym zakresie)
  • Dostarczane posiłki są zimne ? a nie wszystkie nadają się do podgrzania. W pewnym momencie możesz zatęsknić za ?zwykłym? domowym obiadkiem
  • Zdarzały się posiłki, które mi nie smakowały – nie ma to nic wspólnego z jakością cateringu czy kunsztem kulinarnym kucharza, ale jeśli nie lubię np. – dań, które zazwyczaj jadam na słono podawanych ze słodkim dodatkiem, to nie będę największą fanką keksu z suszonymi pomidorami czy omleta z czekoladą

Moje wrażenia z 3 tygodni na cateringu

Po kilku dniach na diecie bez laktozy potwierdziły się moje wnioski opisywane w artykule ?Jak pokonać trądzik nie tracąc na to ani złotówki?. Wpływ mleka na skórę nie ma bezpośrednio związku z nietolerancją laktozy, a problemy skórne nasilają inne składniki mleka. Wybrałam dietę wegańską, a dodatkowo jadłam jajka. Wszystko było świeże, smaczne i po prostu dobre. Byłam zaskoczona jakością składników ? w mojej diecie było bardzo dużo oryginalnych produktów (nierzadko drogich i trudno dostępnych).

Co tu dużo mówić: catering (dosłownie) uratował mi tyłek. Mam za sobą tygodnie, w których byłam narażona na dużo stresu, nerwów, co w połączeniu z małą ilością snu owocowało chronicznym zmęczeniem. Albo bym nie jadła, albo jadła cokolwiek co w nieprzemyślanych ilościach ? przegiętych w obie strony. Jedzenie z pudełek sprawiło, że w tym okresie ani nie przytyłam, ani nie schudłam, czyli było dokładnie tak, jak chciałam. Nie musiałam dodatkowo myśleć o gotowaniu, sprzątaniu, zakupach, pomysłach na obiad ? wcześniej robiłam to wspólnie z Ł. ale u niego ostatnio wcale nie było lepiej z wolnym czasem.

Uważam, że catering dietetyczny to koło ratunkowe na trudny czas. Na pewno będę korzystać z niego w przyszłości w podobnych sytuacjach czy nawet w pojedyncze dni ? catering nie jest wtedy wiele droższy. Przy pierwszej próbie można liczyć na zniżki.

Korzystałeś z cateringu dietetycznego? Jakie są Twoje opinie co do cateringu dietetycznego?

Zostaw komentarz

  1. Malwina

    Szkoda tylko,że w perspektywie długoterminowej – dajmy na to miesiąc dla 2 osób taki catering to ponad 3-4 tysiące 🙁

  2. purin

    Bo to nie jest na perspektywe dlugoterminowa (chyba, ze pracujesz na bardzo wysokim stanowisku i na nic nie masz czasu ale duzo zarabiasz) tylko na takie specjalne okazje, gdzie albo wydasz wiecej niz normalnie i bedziesz sie zywic przez tydzien byle czym na miescie albo wydasz jeszcze wiecej zyskujac dobre jedzenie. Sa osoby zabiegane, zyjace w duzym miescie, ktore sniadanie jedza w pracy – kanapka za 7zl na sniadanie, obiad za 30zl, podwieczorek – druga kanapka a w miedzyczasie wpadnie jakas kawa za 10zl. Dla takich osob caterning dietetyczny moze byc lepsza inwestycja. By nie bylo – miesieczny koszt mojej diety w cateringu wynosilby ponad 1400zl, gdzie w tej cenie masz wyzywienie dla dwoch osob w domu + regularne obiady na miescie. Mi szkoda pieniedzy ale dlatego, ze ja nie potrzebuje. Nie lubie gotowac ale przy przemyslanej organizacji nie trzeba stac codziennie godziny przy garach.

  3. Judyta

    Po ostatnim szalonym tygodniu, keidy to dwa dni byłam w trasie Łódź-Warszawa-Łódź, a potem dwa dni na targach w Bielsku stwierdziłam, że catering na takie dni to obowiązek dla mnie! Jeśli jeszcze w wypadach do Wawy nie było tragicznie, bo jeździłam od rodziców, tak w Bielsku był dramat… Dwa posiłki na cały dzień, kiedy normalnie jem 4-5, to zdecydowanie za mało. Odbiło się to na wyglądzie mojego ciała (wywalony brzuch i ogólnie byłam spuchnięta), a do tego nie miałam siły na trening i po raz pierwszy od dawna wyszłam z rurki z płaczem i nawet chciałam zrezygnować z grupy. A w zeszłym tygodniu po normalnym jedzeniu okazało się, że grupa jest dla mnie w sam raz. Wniosek jest prosty – jeść muszę regularnie i jak się trafi wyjazd to trzeba się ratować cateringiem. 🙂

    P.S. Monika, pisałaś gdzieś, chyba na Instagramie, że testowałaś też diety sokowe. Będzie jakiś wpis o tym? 🙂

  4. Fitness Equinox

    Bardzo przydatny post dla osób zastanawiających się nad cateringiem dietetycznym. Cieszę się, że ktoś go rzetelnie przetestował i opisał wszystkie za i przeciw. Chętnię wypróbuję Maczfit. Pozdrowienia 🙂

  5. Justyna

    Cześć!
    Trochę nie na temat, ale wspomniałaś o diecie bezmlecznej (czytałam również artykuły o walce z trądzikiem). Mam problemy z trądzikiem i postanowiłam odstawić mleko i przetwory, żeby zobaczyć, czy mi to pomoże. Pomogło, owszem, choć nie zrobiłam tego bardzo drastycznie (50 ml mleka do kawy dziennie, no i mozzarelli z pizzy nie zdejmuję – raz w tygodniu). Niestety, może po miesiącu zaczęły mi wypadać włosy. Początkowo myślałam, że to sezonowe, przejściowe, no i nic z tym nie robiłam. Po czterech miesiącach i utracie co najmniej jednej trzeciej, jak nie połowy, włosów, musiałam je obciąć, bo wyglądały tragicznie. Szukając przyczyn wypadania znalazłam wśród nich niedobór witaminy B, a w szczególności B2. Od tygodnia jem sery. Włosy od paru dni wypadają w normalnej ilości (prawie od miesiąca stosuję wcierkę, na którą wydałam majątek u fryzjera). Cóż, ewentualne pryszcze zasłonię najwyżej bujną grzywą. Kiedy odrośnie :
    Czy nikt poza mną nie miał takich problemów? Jak można było tego uniknąć?

  6. Klaudia Wojnarowicz

    Jestem zaskoczona tym, że smakował Ci MaczFit. I że się najadałaś. No ale ja miałam inny wariant.
    Ile brałaś kalorii? Jeśli napisałaś w arcie, sorry, przeoczyłam chyba…

  7. Irmina Doniec

    No pewnie ze warto 😀 A czemu by nie jak to zdrowe i smaczne posilki 😀 Ja ogolnie jestem na diecie opartej na ekologicznych produktach dlatego zamawiam z Macro Bios Baru bo tam maja bio certyfikaty i bezglutenowe jedzenia a do tego jest tanio i smcznie

  8. Basia Krzeszewska

    Bardzo ciekawym rozwiązaniem wśród cateringów jest dieta lecznicza Food Pharmacy z Przełom w odzywianiu. Zwróciłem na nią uwagę przede wszystkim z uwagi na jej właściwości lecznicze i to, że zwiększa odporność. Trochę ciężko jest mi przejść na 2000kcal, ale myślę że to kwestia czasu.

  9. akopec

    dziewczyny musze was spytać o opinię. otóż mam 27 lat i cały czas siedzę za biurkiem u ojca w firmie. przez co nie mam czasu gotować. a przez moje ciągłe chodzenie na szybkie obiady troche mi sie przytyło a to kebab z frytkami itp. przydałoby się przez to trochę zmienic nawyki i myślę nad cateringiem tylko nie jestem pewna. przydałoby sie jakoś 1500 kcal i jakaś diete najlepej bez glutenu. znajoma wspomniała mi o FitCare i ze jest bardzo zadowolona, myślę ze spróbuje, ale chce się jeszcze spytać czy ktoś korzystał i czy może mi coś o nich napisać?

  10. Kasia Małek

    Myślę, że mamy podobne przemyślenia odnośnie stosowania cateringu dietetycznego. Początkowo też trochę przeszkadzało mi, że nie mam kontroli nad daniami, które zostają mi przywożone, bo czasami ma się przysłowiowego “smaka” na konkretną rzecz, a tego akurat w konkretnie zaproponowanym menu nie ma. 🙂 Ale do wszystkiego da się przyzwyczaić i po czasie stwierdziłam, że to nawet lepiej, bo nie muszę się zastanawiać co bym zjadła. Pomagał mi też fakt, że w cateringu Fit&Eat, z którego zamawiam jest naprawdę bardzo duży wybór boxów i tak na dobrą sprawę to co miesiąc mogłam sobie zmieniać wariant. Teraz uważam głównie, że to ogromna wygoda i ułatwienie przy moim zabieganym trybie życia.