Przed ślubem zorganizowałam nam kilkutygodniowy maraton. No wiecie. Po co rozkładać listę zadań na dłuższy czas, po co stosować bufory czasowe, po co uwzględnić obsuwy, potrzebę relaksu i odpoczynku, skoro można po raz kolejny podjąć próbę udowodnienia sobie posiadania nadludzkich sił?
Mleko się rozlało i trzeba było działać. Ale na głodnego to tak nie bardzo, przecież to niezdrowo! A gotować nie ma komu. I wtedy pojawiła się w głowie myśl o cateringu dietetycznym. Testowaliśmy go przez trzy tygodnie i na tej podstawie przygotowałam tekst odpowiadający na pytanie: czy warto mieć catering dietetyczny?
Ile kosztuje catering dietetyczny?
- Ceny wahają się od 30 zł do 80 zł
- Najniższa podana cena jest rzadkością i nie mam pojęcia jak miałoby się to komuś opłacać, jeśli posiłki faktycznie miałyby być wartościowe, świeże i starannie przygotowane)
- Najwyższe kwoty najczęściej pojawiają się przy dietach o zwiększonej kaloryczności
- Koszt cateringu wyższy, niż gotowanie na własną rękę, ale?
- Ktoś wyręcza nas w codziennych obowiązkach
- Ktoś (miejmy nadzieję) dba o wysoką jakość oferowanych dań i kupuje produkty wysokiej jakości
- Ktoś, musi dostarczyć to pod nasze drzwi (sama usługa kuriera na dobrych warunkach kosztuje około 14 zł)
- Ktoś też chce na tym zarobić (i oczywiście nie ma w tym nic złego)
- A system podatkowy jest jaki jest i kwota, którą płacimy nie trafia w 100% do kieszeni sprzedawcy
- Osoby, które jedzą lunch na mieście/posiłek w bufecie w pracy/regularnie korzystają z ?Panów Kanapek?, często zamawiają jedzenie na telefon ? w ogólnym rozliczeniu brak wydatków na wyżej wymienione może zrekompensować wydatek na catering dietetyczny
Na co zwrócić uwagę wybierając catering dietetyczny
- Zasięg cateringu ? jeśli pracujesz w delegacjach, często podróżujesz wybierz catering o zasięgu ogólnopolskim, pozwalającym na dynamiczne zmiany miejsca dostawy
- Miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie ? jeśli na stronie internetowej nie ma ani słowa o lokalizacji czy zdjęć pokazujących działalność cateringu ?od kuchni?, niech zapali się czerwona lampka
- Eksperci, którzy są odpowiedzialni za przygotowane dania ? zarówno dietetycy, jak i osoby gotujące
- Zbyt niska cena nie wróży zbyt wysokiej jakości
- Opinie w Internecie ? dla mnie najbardziej pomocne było przeszukanie Instagrama hasztagami różnych cateringów; widziałam jak wyglądają dania u ?prawdziwych ludzi? i łatwiej było mi ocenić, które są do zaakceptowania, a które skreślam bez chęci podjęcia próby
Materiał do zdjęć, degustacji i testów codziennie dostarczał catering dietetyczny Maczfit. Catering dietetyczny Maczfit działa w ponad setce miast w Polsce. Moje opinie bazują na testach łódzkiego oddziału.
Jakie są realne korzyści z cateringu dietetycznego?
- Jesz z pudełek -> nie chodzisz na zakupy spożywcze -> nie kupujesz jedzenia na zapas -> nie kupujesz słodyczy i innych produktów ?dla gości? -> nie zjadasz czekolady dla gości wieczorem w dzień zakupu
- Porządek w kuchni ? mamy bardzo małą kuchnię, w której błyskawicznie rodzi się bałagan, catering dietetyczny znacznie ułatwia utrzymanie porządku, bo eliminuje głównych sprawców zamieszania
- Oszczędność czasu – może się okazać, że są osoby, które przez czas zaoszczędzony na gotowaniu i sprzątaniu mogą zarobić te pieniądze. A mogą też po prostu woleć kupić sobie dodatkową godzinę w ciągu dnia i zyskać czas dla siebie
- ?Jak ktoś ugotuje to lepiej smakuje? ? nie wiem ile prawdy jest w tym powiedzeniu, ale catering dietetyczny to świetna alternatywa dla osób, które nie lubią lub nie potrafią gotować (pod warunkiem, że będzie to dobry catering ? my się nie zawiedliśmy na Maczfit)
- Jesz dokładnie tyle ile powinieneś (o ile nie oszukujesz) ? Nie musisz liczyć kalorii, bo ktoś zrobił to już za Ciebie, ba ? skomponował z tego zdrowe i sycące posiłki, które Ty musisz jedynie zjeść
- Jeśli często podróżujesz, a catering dostarcza Ci firma o krajowym zasięgu, możesz zmieniać miejsca dostawy każdego dnia ? nie musisz ryzykować zamawiania jedzenia w nieznanej restauracji, czy dojadać na mieście
- Ograniczenie podjadania ? nie podjadasz, bo? Nie masz czego
- Szeroka oferta diet do wyboru ? sprawdzone firmy oferujące catering dietetyczny pozwalają wybrać nie tylko dzienną kaloryczność, ale też określić typ diety ? przykładowo: wegańska, bez mleka i laktozy, bez glutenu, z większą ilością mięsa itd. Dzięki temu ja i Łukasz dostawaliśmy odrębne posiłki. To pozwala na zaoszczędzenie kłótni w związkach, kiedy dziewczyna chce zajadać się sałatkami i daniami na słodko, a facet woli zjeść kawał mięcha
- Bezpłatna pomoc w wyborze diety ? duże firmy cateringowe oferują bezpłatną pomoc online w postaci konsultacji z dietetykiem, który pomoże dobrać najbardziej odpowiednią kaloryczność i wersję diety
- Prawdopodobnie zauważysz, że do tej pory jadłeś za dużo, mimo że wydawało Ci się, że jest ok ? bardzo świadomie podchodzę do komponowania swoich posiłków, ale i tak zaskoczyła mnie wielkość porcji dodatku do obiadów (kasza/ryż/makaron)
- Do niektórych dotrze, że zdrowe posiłki mogą być naprawdę smaczne, a to może skłonić ich do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych ? jedzenie z pudełek nie jest jałowe i przygotowane byle jak (pod warunkiem, że ktoś podchodzi do swojego biznesu z głową i wie, że najbardziej opłaca się nie tyle pozyskać klienta, a co zatrzymać go przy sobie)
Co może denerwować w cateringu dietetycznym?
- Produkcja dużych ilości plastikowych śmieci ? jednak nie większych, niż przy kupowaniu produktów spożywczych na własną rękę
- Bycie skazanym na jedzenie tego, co przywiezie dostawca, a nie tego, na co ma się akurat ochotę. Co z kolei może mieć zbawienny wpływ na figurę osób, które najczęściej miewały ochotę na pizzę, czekoladę, smażone pierogi, kanapki z serkiem topionymi i colę light do tego, bo przecież są na diecie
- Zbyt urozmaicona dieta ? ten punkt kazał mi dopisać Ł., bo sama nigdy bym na to nie wpadła.. Przez cały okres testów nie powtórzyło się prawdopodobnie ani jedno danie, zdarzały się posiłki wymyślne i z niecodziennych produktów ? to może przeszkadzać osobom nielubiącym eksperymentów kulinarnych
- Posiłki z cateringu dietetycznego nie mogą być zbyt wyraziste ? tj. jeśli lubimy np. dużo czosnku, czy jesteśmy fanami pikantnych dań, raczej nie spotkamy tego w cateringu, który przecież musi smakować dużej grupie osób ? wszystkim się nie dopasuje, więc indywidualne preferencje odchodzą na bok (na szczęście zawsze można doprawić we własnym zakresie)
- Dostarczane posiłki są zimne ? a nie wszystkie nadają się do podgrzania. W pewnym momencie możesz zatęsknić za ?zwykłym? domowym obiadkiem
- Zdarzały się posiłki, które mi nie smakowały – nie ma to nic wspólnego z jakością cateringu czy kunsztem kulinarnym kucharza, ale jeśli nie lubię np. – dań, które zazwyczaj jadam na słono podawanych ze słodkim dodatkiem, to nie będę największą fanką keksu z suszonymi pomidorami czy omleta z czekoladą
Moje wrażenia z 3 tygodni na cateringu
Po kilku dniach na diecie bez laktozy potwierdziły się moje wnioski opisywane w artykule ?Jak pokonać trądzik nie tracąc na to ani złotówki?. Wpływ mleka na skórę nie ma bezpośrednio związku z nietolerancją laktozy, a problemy skórne nasilają inne składniki mleka. Wybrałam dietę wegańską, a dodatkowo jadłam jajka. Wszystko było świeże, smaczne i po prostu dobre. Byłam zaskoczona jakością składników ? w mojej diecie było bardzo dużo oryginalnych produktów (nierzadko drogich i trudno dostępnych).
Co tu dużo mówić: catering (dosłownie) uratował mi tyłek. Mam za sobą tygodnie, w których byłam narażona na dużo stresu, nerwów, co w połączeniu z małą ilością snu owocowało chronicznym zmęczeniem. Albo bym nie jadła, albo jadła cokolwiek co w nieprzemyślanych ilościach ? przegiętych w obie strony. Jedzenie z pudełek sprawiło, że w tym okresie ani nie przytyłam, ani nie schudłam, czyli było dokładnie tak, jak chciałam. Nie musiałam dodatkowo myśleć o gotowaniu, sprzątaniu, zakupach, pomysłach na obiad ? wcześniej robiłam to wspólnie z Ł. ale u niego ostatnio wcale nie było lepiej z wolnym czasem.