Blog

powrót
Wróć
07.07.2022

Sałatki na grilla – 3 pomysły, którymi zaskoczysz swoich gości

Dietetyka
--
grill, porady, przepis, sałatka, sałatki na grilla
sałatki na grilla

Sałatki na grilla – nasze 3 pyszne pomysły!

DELUXE, KOLOROWA i POLSKA – którą z nich byś wybrał/a? 😉

Sezon grillowy już w pełni, dlatego nie czekaj i skosztuj tych smaków!

Zdrowa sałatka na grilla DELUXE

Sałatka Deluxe

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • garść szpinaku
  • 1 awokado
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 100 g sera feta
  • dressing: łyżka oliwy, łyżka syropu klonowego, łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Wykonanie sałatki

Truskawki pokrój w mniejsze kawałki, awokado i fetę w kostkę. Następnie (opcjonalnie) upraż płatki migdałów na suchej patelni. Na koniec przygotuj dressing i wymieszaj go z resztą składników.

Sałatka na grilla KOLOROWA

Sałatka kolorowa

Składniki:

  • 1 czerwona i 1 żółta papryka
  • 1 ogórek zielony
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g ciecierzycy ze słoika/puszki
  • 100 g sera feta
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść roszponki
  • natka pietruszki
  • dressing miodowo-musztardowy: płaska łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, łyżka oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

wykonanie sałatki kolorowej

Papryki, ogórka i ser pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Następnie pomidorki przekrój na pół. Ciecierzycę odsącz z zalewy, posiekaj natkę pietruszki. Na koniec przygotuj dressing i wymieszaj go z resztą składników.

Sałatka na grilla POLSKA

Sałatka Polska

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • ½ czerwonej cebuli
  • garść posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Wykonanie sałatki polskiej

Ziemniaki ugotuj, ostudź i pokrój w grubą kostkę. Następnie pokrój rzodkiweki i ogórki w plasterki, a cebulę w piórka. Na koniec wymieszaj warzywa z resztą składników.

Grillowa przypominajka:

Nie samą kiełbaską z keczupem i pajdą chleba człowiek żyje, więc na grilla polecają się przeróżne warzywne dodatki. To nie tylko więcej błonnika i cennych składników odżywczych, ale też urozmaicenie imprezowego stołu. O ile grillujesz raz do roku, kawał mięcha może Ci się nie znudzi, ale przy wielu spotkaniach bywa to już nużące. Cukinia, papryka, szparagi, pieczarki, bakłażan – są super do grillowania, dlatego warto uwzględnić je w grillowym menu. Będzie nadal smacznie, a troszkę zdrowiej!

Masz swoje popisowe sałatki na grilla? Pochwal się nimi w komentarzu. Z pewnością wypróbujemy! 🙂

PS. Do grillowanych dań baaardzo polecamy salsę arbuzową z najnowszej edycji diet z marketów. Możecie dodać też fety lub sera sałatkowego, będzie omnomnomnom!

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Kolasińska. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • No i się głodna zrobiłam…