Jaki lajf, taki stajl #74 – GMO, zakupy na bazarkach i zwierzenia słoika

drlifestyle społdzielnia

W 70 % moje ciało składa się z pianki jagodowej. Pozostałe 30% stanowi sorbet truskawkowy. Na szczęście Nowa Szefowa Kuchni Rezydencji Państwa Gabasów czyta bloga swej córy i przepisowe 140 gramów cukru zastępuje łyżką miodu. Pyyyyyszka! Spróbuję przygotować wersję bez użycia thermomixa (czyli prawdziwego Szefa Kuchni, którego mama jest naczelnym pomocnikiem) i jeśli tylko się uda, na pewno podzielę się przepisem!

napój chia

Pracuję też nad domową wersją napoju z nasionkami chia. Ten ze zdjęcia ma 200 ml i kosztuje 7 zł – zdecydowanie za dużo!

rynek barlicki łódźUlubione miejsce na zakupy, czyli łódzka La Barlicqueria. Czy jestem fanką bazarków, bo tu wszystko jest zdrowsze, niż w innych miejscach na zakupy?

Nie. Niestety czasy zdrowych produktów od rolnika dawno minęły. Żywność, którą widzimy na straganach trafia na nie z hurtowni, które są zaopatrywane przez rolniczych potentatów, mających w posiadaniu wiele hektarów ziemi/szklarni/upraw/wstaw dowolne.

dżemy off piotrkowska

Atut jest taki, że większość żywności pochodzi z Polski, a kupując na straganach, wspieramy konkretne osoby, u których dokonujemy zakupu.

słoiki

Oczywiście, jak przy każdej wizycie w domu, zostałam uzbrojona w najsmaczniejszą w świecie wyprawkę. Kilka słoików leczo, domowy rosół, sok porzeczkowy, możliwie najbardziej ekologiczne cukinie od cioci i wiele innych pyszności.

Jestem słoikiem i nie wstydzę się tego! 🙂

Wszystkim Wam proponuję zaprzyjaźnienie się z pasteryzowaniem, mrożeniem i innymi formami utrwalania żywności. Lato to najlepszy okres dla zdrowego stylu życia. Owoce, warzywa nigdy nie są tak dostępne jak teraz. Wysokie temperatury sprzyjają jedzeniu lekkich, prostych potraw, więc dlaczego części z nich nie zamknąć w słoikach, by móc dłużej cieszyć się ich smakiem?

Uczcie się na moich błędach, ja żałuję, że przeoczyłam koniec sezonu na truskawki i nie zdążyłam zrobić planowane dżemu i mrożonek.

Na blogu

pudding chia

W Internecie

  • Przestańcie atakować GMO – laureatem Nobla nie jestem, ale chętnie dołączyłabym do tej setki, która apeluje do Greenpeace o zaprzestanie demonizowania GMO; Większość wad GMO, o których czytamy w Internecie, wynika z głębokiego niezrozumienia tematu. Podobnie ma się sprawa z pestycydami. Jasne, to nie jest produkt idealny. Ale o tym, że bez nich zeżarłyby nas bakterie, nie mówi się już tak chętnie.

bieg na 10 km

Pora zmiksować jarmuż, banana, cytrynę i mango, to ostatnio moje ulubione połączenie na smoothie. Jakie jest Wasze? Może macie coś super z sezonowych owoców?