Zimowe herbatki – 3 przepisy na rozgrzewające napoje na mroźny dzień

herbaty zimowe

Ciepłe, rozgrzewające zimowe herbatki to niekwestionowany umilacz grudniowych, szarych dni, kiedy jedyne czego chcemy to zawinąć się w burrito i wyjść z niego dopiero na wiosnę. I wiecie co? Wcale nie zamierzam z tym walczyć. W tym roku weszłam w jesieniozimę ze świadomością meteorologicznych ograniczeń. No czuję się słabiej w te krótkie, ciemne dni, nastrój siada, więc starałam się nie brać na siebie więcej, niż konieczne. Dbam o małe czasoumilacze, których wcześniej nie doceniałam – świeczki (z Tk Maxx pachną wg mnie intensywniej niż droższe z yankee candle!), muzyczka, bluzokoc, rezerwowanie czasu na wieczór z książką. Czy działa? Nołp, cudów nie ma – czuję się gorzej niż wiosną czy latem. Ale nie ma też tragedii! A to już coś.

W kategorii spożyczych, a niskokalorycznych jesienioumilaczy polecam zimowe herbatki – pijcie na zdrowie! Pssst, stomatolog zasugerował mi kiedyś, że przy słabym szkliwie warto pić napary przez słomkę.

Cytrusy, jabłka, maliny, przyprawy, żurawina czerwona – potrafią odmienić każdego Liptona! 

Pomysły na zimowe herbaty

Wszystkie herbaty robiłyśmy w zaparzaczu z tłokiem (french press), na dwie szklanki. Polecam ten sposób, jeśli ktoś nie lubi farfocli w herbacie ;))

Grudniowa klasyka, czyli herbata z pomarańczą, cytryną, imbirem i goździkami

  • 2 łyżki herbaty czarnej liściastej/w torebkach
  • 5 plastrów pomarańczy
  • 3 plastry cytryny
  • 2-centymetrowy korzeń imbiru (plastry)
  • 10 goździków
  • 1,5 łyżeczki miodu

Owoce dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Do zaparzacza włóż wszystkie składniki oprócz miodu. Zalej wrzątkiem i zaparzaj ok. 4-5 minut. Po tym czasie łyżką “pougniataj” trochę owoce i dociśnij tłoczek w dół. Przelej herbatę do szklanek i dodaj miód, gdy lekko przestygnie.

Jabłuszko z cynamonem, czyli herbata z jabłkiem, żurawiną i cynamonem

  • 2 łyżki herbaty czarnej liściastej/w torebkach lub malinowa herbata w torebkach
  • ½ jabłka w plastrach
  • mała garść świeżej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego/kawałek kory cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu lub szczypta mielonego
  • 1,5 łyżeczki erytrytolu

Do zaparzacza włóż wszystkie składniki. Zalej wrzątkiem i zaparzaj ok. 4-5 minut. Po tym czasie łyżką “pougniataj” trochę owoce i dociśnij tłoczek w dół. Przelej herbatę do szklanek.

herbatki zimowe to dobry sposób by się rozgrzać

Malinowa słodka chwila, czyli herbata z malinami, rozmarynem i grejpfrutem

  • 2 łyżki herbaty czarnej liściastej/w torebkach
  • 40 g mrożonych malin
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 plastry grejpfruta
  • 2 łyżeczki erytrytolu

Grejpfruta dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Do zaparzacza włóż wszystkie składniki. Zalej wrzątkiem i zaparzaj ok. 4-5 minut. Po tym czasie wyjmij rozmaryn i dociśnij tłoczek w dół. Przelej herbatę do szklanek.

Mój faworyt, to wersja malinowa!

PS. W każdym przepisie na zimowe herbatki jest punkt o myciu cytrusów. Znasz nas nie od dziś i wiesz, że lubimy zaoszczędzić sobie pracy na zbędnych czynnościach w kuchni, ale tego kroku radzimy nie pomijać – skórki cytrusów zawierają sporo konserwantów.