Blog

ikonka powrotu
Wróć
08.03.2018

Krem z marchewki z mlekiem kokosowym, czosnkiem i imbirem

zupa

Informacje podstawowe

Krem z marchewki – aromatyczny, lekko orientalny i wyrazisty w smaku. Jak zrobić dobry krem z marchewki?

Składniki na rozgrzewający krem z marchewki

Krem z marchewki z mlekiem kokosowym, czosnkiem i imbirem

  • 600 g marchewka
  • 2 szt. cebula ((obrana))
  • 2 ząbki mąka gryczana
  • 2 cm imbir
  • 1 szczypta papryczka chili
  • 1 litr bulion
  • 200 ml mleczko kokosowe
  • 2 łyżki olej kokosowy (nierafinowany)
  1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza
  2. Marchew obierz, przekrój wzdłuż na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  3. Dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki cebule i czosnek w łupinie. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez ok 45min
  4. W garnku rozgrzej olej kokosowy dodaj starty imbir oraz upieczony, obrany czosnek, cebulę oraz marchew
  5. Całość smaż ok. 3 minuty, co chwilę mieszając
  6. Do garnka wlej bulion, zagotuj, a następnie zblenduj blenderem na gładkie puree
  7. Dodaj chili i sól do smaku
  8. Wlej mleko kokosowe i zagotuj
  9. Przed podaniem możesz posypać świeżymi ziołami lub prażonymi pestkami dyni

Przeczytaj także: Woda kokosowa – ile ma kalorii i jakie ma właściwości? + co dają nam palmy?

Ile kalorii ma krem z marchewki?

  • krem z marchewki (cały garnek według przepisu) to 942,8 kcal, 13 g białka, 66,9 g tłuszczu, 56,1 g węglowodanów
  • sugerowana liczba porcji: 4 (około 500 ml każda) =
  • ile kalorii ma talerz kremu z marchewki? = 235,7
  • łyżka prażonych pestek dynii ma około 60 kalorii (B: 2,5g, T: 4,6g, Węglowodany: 1,3g

Krem marchewkowy z pestkami dyni ma 300 kalorii. Świetnie rozgrzewa i nadaje się na lunch!

Jak wziąć zupę na lunch do pracy?

Ze wszystkich testowanych rozwiązań najlepiej sprawdzają się:

  • zwykły słoik – w celach profilaktycznych zawinięte w foliówkę; zalety: tani, dający możliwość podgrzania w mikrofalówce
  • pojemnik na zupę – mam sprawdzone i przetestowane pojemniki Sistema (można podgrzewać zupę w mikrofali, nie przeciekają – ale sugeruję transport w pozycji pionowej)
  • termos na jedzenie – 7 lat temu poznałam (u kolegi kulturysty) termosy Esbit i od tamtego czasu nie czułam potrzeby testowania nic innego – w praktyce trzymają ciepło około 4-6h i nie przeciekają

Jak mrozić zupę krem?

Dodatkową zaletą kremów jest możliwość mrożenia. Jeśli często jesz niezdrowo tylko dlatego, że nie masz pod ręką łatwo dostępnej, zdrowej alternatywy dla drożdżówki kupionej w drodze z pracy do domu, ugotuj ogromną porcję zupy i przygotuj mrożonki.

  • najlepiej sprawdza się mrożenie w woreczkach strunowych z grubego materiału
  • przy mrożeniu zupy w plastikowym pojemniku należy zostawić 2-3 centymetry od wieczka – zupa po zamrożeniu zmieni objętość
  • zupy nie można mrozić w słoiku ani innym szklanym naczyniu (chyba, że jest specjalnie dostosowane i przeznaczone do mrożenia)
  • zupę warzywną można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Czy do pieczenia marchewki z cebulą i czosnkiem na pewno nie trzeba dodawać oliwy czy innego tłuszczu? Ja właśnie piekę warzywa w piekarniku i cebula zaczęła mi się przypalać i nie wiem czy coś zrobiłam nie tak 🙁

  • Wiecej takich fantastycznych inspiracji poprosze ! :*

  • Idealny przepis! Potrawa mało kaloryczna, rozgrzewająca i pobudzająca metabolizm do działania. Z chęcią wypróbuje ją w swojej kuchni. Aktualnie jestem w trakcie zrzucania nadwagi, więc takie nowinki kulinarne bardzo mi się przydadzą. Ponadto prowadzę aktywny tryb życia i stosuję iqacai, żeby efektywniej spalać tkankę tłuszczową. Do wakacji na bank osiągnę szczupłą sylwetkę.

    • Słaba reklama 🙂

  • Świetny przepis! Uwielbiam! :)))

  • Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy krem więc ta mi również przypasuje 🙂 mmm…

    _____________
    ♥ Blog dla kobiet daria-porcelain.pl ♥

  • A dlaczego nie można mrozić w szklanym naczyniu? 🙂

    • Bo naczynie może pęknąć ze względu na zmieniającą się objętość wody po mrożeniu – a w zupie woda jest jednym z głównych składników. Praktyka już też raz mi pokazała, że fizyka się nie myli i miałam w zamrażarce polewę zupną 😉

      • Jak mrożę zupy to nalewam do słoika tak 3/4 objętości i jest ok, ale zawsze to ryzyko:)