Blog

ikonka powrotu
Wróć
20.11.2013

Nie jadłeś niczego lepszego – kuchnia tajska

Informacje podstawowe

Tajska potrawa, od podstaw wymyślona przez Niemca, wykonana przez Polkę, której druga Polka nie chciała dać przepisu, bo była smutna, gdyż tęskniła za swoim Niemcem. Dziś na obiad kuchnia tajska zaaranżowana pod polskie podniebienie! Koszt przygotowania potrawy do najniższych nie należy, bo podane przeze mnie składniki to wydatek około 25-30 zł (oprócz podstawowych przypraw), ale naprawdę warto!

Kuchnia tajska, której nie znajdziesz w Tajlandii

Zanim rzucą się na mnie pasjonaci kuchni azjatyckiej uprzedzam, że „Tajska” to raczej nazwa robocza określająca grupę nietypowych składników, które połączone wszystkie ze sobą tworzą rozkosz dla podniebienia. Żałuję, że nie nauczyłam się jeszcze oddawać zdjęciami smaku i zapachu, więc musicie uwierzyć mi na słowo – to perfekcyjne połączenie słodyczy, kwaśnego posmaku i mega ostrego mięsa. Jest orzeźwiające i jednocześnie rozgrzewające. Jeszcze nie spotkałam osoby, której ta polska kuchnia tajska by nie smakowała! Powiem więcej – dotychczas każdy się nią zachwyca. No dobrze, ja już się rozpłynęłam (drugi raz w dniu dzisiejszym – pierwszy podczas konsumowania tego cuda), a teraz pora dać szansę Wam! 🙂 Poniżej prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet najbardziej oporny kucharz 🙂

Potrawka tajska – składniki na 3 średnie porcje

kuchnia tajska składniki dostępność
lime and paprika

Mimo oryginalnie brzmiących nazw wszystkie produkty dostępne są w Tesco.

  • filet z kurczaka (ilość wedle uznania)
  • mleczko kokosowe 400 ml (może być z puszki)
  • 2 łyżki pasty curry
  • 170 g pędów bambusa (cały słoiczek)
  • 1 limonka
  • 2 papryki
  • 1 papryczka chilli (dokładnie oczyszczona z pestek) – lub mniej (lepiej stopniować ostrość, niż od razu dać za dużo i spłonąć 🙂 )
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne (lub cała, jeśli lubicie naprawdę ostrą kuchnię, lub gdy nie macie papryczki chilli)
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej (w zależności od stopnia wypalenia podniebienia 😉

Opcjonalnie można też dodać mango, trawy cytrynowej, papai i innych dziwnych składników, które akurat spotkacie w sklepie:) Jeśli danie wydaje Wam się zbyt mało konkretne, można podawać je z ryżem.

Kuchnia Tajska  w Twojej kuchni – przygotowanie
kuchnia tajska na blogu lifestylowym

  1. Umyj kurczaka, oczyść, pokrój w drobne paseczki, umieść w misce.
  2. Dodaj do kurczaka wymienione wyżej przyprawy (oprócz mięty) i wyciśnij sok z 1 limonki. Całość wymieszaj i odstaw.
    papryka
  3. Pokrój paprykę w drobne paski. Jeśli chcesz przygotować danie z ryżem – możesz już teraz wstawić wodę 🙂
  4. Rozgrzej głęboką patelnię (ja smażę na oleju kokosowym, któremu poświęcę oddzielny wpis) i wrzuć kurczaka.
  5. Smaż około 5 minut na średnim ogniu.
    kuchnia tajska dla polaka
  6. Dodaj paprykę, smaż około 3 minuty na średnim ogniu.
    mleczko kokosowe tesco
  7. Wstrząśnij puszką z mleczkiem kokosowym i wlej całość do patelni.
  8. Dodaj 2 łyżki pasty curry.
  9. Dodaj pędy bambusa.
  10. Dodaj miętę.
  11. Zwiększ ogień, poczekaj aż całość nieco zgęstnieje – na oko 3 minuty 😉

Gdzie jest haczyk?

potrawka tajska

Że jest to pyszne, jednogarnkowe danie proste w przygotowaniu już wiemy. Okazuje się, że nawet dostępność produktów nie jest ograniczona. Jak Kuchnia Tajska ma się do diety Low Carb? Wypada bardzo dobrze 🙂 Porcja (1/3 z wymienionych składników) dostarczy:

  • 480  kcal
  • 30 g białka
  • 12 g węgli (większość złożonych)
  • 15 g tłuszczu

Z czystym sumieniem można sobie pozwolić na taką odmianę, ale nie powinna stanowić ona podstawy jadłospisu 🙂 Wyzywam Was – przekonajcie mnie, że istnieje coś, co może być smaczniejsze od tego 🙂 Macie swoje kulinarne asy w rękawie?

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Uwielbiam kuchnię tajską, a za 1,5 miesiąca będzie mi dane skosztować autentycznych tajskich potraw z wózka 😉 Tymczasem w sobotę chcę przetestować to danie i nie do końca wiem o jaką miętę chodzi – świeżą czy suszoną. Rozwiej proszę moje wątpliwości 🙂

  • Hmmm zrobiłam wczoraj krok po kroku wszystko według przepisu. Tyle tylko że papryczki chilli dałam odrobinę a nie całą. I tak wyszło za ostre, 2 limonki to za dużo-potrawa była kwaśna. Generalnie, nie zrobimy tego nigdy w takich proporcjach, nie nasze gusta 😉