Fajnie byłoby móc zaczynać każdy dzień od kolorowych pankejków, na obiad jeść schab ze śliwką, a w między czasie delektować się świeżym koktajlem. Fajnie, ale co z tego, skoro mało realnie? Tylko nieliczni mogą podporządkować życie treningom i diecie. Pozostali muszą gotować niejako w międzyczasie, dostosowując się do innych obowiązków domowych, zawodowych, szkolnych czy rodzinnych. I właśnie takim osobom jest dedykowany poniższy przepis – czy nawet inspiracja – na łatwy, szybki, dietetyczny obiad, czyli brokuły z serem feta i prażonymi ziarnami.
Pamiętajcie, że taki posiłek można zjeść o dowolnej porze dnia, a to czy dla kogoś będzie obiadem, czy zaledwie dodatkiem do obiadu (np. do porcji mięsa i ryżu) powinno zależeć od dziennego zapotrzebowanie na energię danej osoby. Dla mnie jest to najczęściej kolacja.
Jeśli to schrzanisz, nie ma dla Ciebie ratunku.
7 minut
1 brokuł (różyczki), 70 g sera feta (1/4 standardowej kostki), nasiona dyni i słonecznika (łączna objętość czubatej łyżki stołowej), sól, pieprz, odrobina mleka.
Ser feta pokroić w drobną kostkę (co jeszcze nigdy mi się nie udało i nie mam na to patentu – chętnie poznam Twój!), a nasiona dyni i/lub słonecznika można uprażyć (ja rozsmarowuję silikonowym pędzelkiem kroplę oliwy po całej patelni i podsmażam nasiona przez 1-2 min na dużym ogniu, cały czas mieszając).
Porcja ma 350 kcal, 21 g białka, 10 g węglowodanów i 23 g tłuszczu. Kaloryczność i zawartość tłuszczu zależy od rodzaju sera feta, w wyliczeniu uwzględniłam najtłustszy z całej tabeli :).
Nie cierpię marnować jedzenia, więc podrzucam również pomysł na wykorzystanie nogi brokuła. Wystarczy pokroić ją w plastry (o grubości około 0,5 cm) i podsmażyć (przez około półtorej minuty z każdej strony) na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek (1 łyżka), przeciśniętymi przez praskę 2-3 ząbkami czosnku i dodatkiem ostrej papryki. Pyszna przekąska!
Jaki jest Twój ulubiony, łatwy i szybki obiad?
Placuszki to idealny pomysł na pyszne, leniwe, weekendowe śniadanko. Ale nie tylko! Proste przepisy z użyciem jedynie łyżki, bez wyciągania z szafki blendera i trudno dostępnych składników świetnie wpiszą się…
Kurczak curry – doskonały pomysł na obiad! Pyszny, kremowy sos, z dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Super się sprawdzi do lunchboxa! Kurczak curry z warzywami w mleczku kokosowym Składniki…
Prosty przepis na chleb, który zawsze wychodzi. Chrupiąca, opalona skórka skrywa w sobie jędrną, mięsistą glutenową siatkę, które tworzą chleb, jaki pamiętasz z tej prawdziwej piekarni, z dzieciństwa. Składniki kosztują…
Fit muffinki – dlaczego je polecamy? Wypieki, w których trzeba wszystko wymieszać jedną łyżką są czasem najlepszym wyjściem kiedy chce się czegoś słodkiego, ale domowego albo gdy goście wpadają niedługo…
Widzę, że ile osób tyle sposobów na ugotowanie brokuła, by nie stracił koloru. Ja dodaję do gotującej się wody trochę soku z cytryny, a moja mama łyżeczkę cukru, ale o mleku jeszcze nie słyszałam 🙂
W moim odczuciu mleko wpływa też na „jędrność” brokuła. Sprawdź następnym razem, ciekawa jestem czy inni też zauważają różnicę :).
Ale świetny pomysł! Chętnie go kiedyś wykorzystam gdy będę potrzebowała pomysłu na szybki obiad.
Oj zdecydowanie u mnie byłby to tylko dodatek do obiadu 😀 Pomysł na nogę brokuła świetny, zawsze ją wyrzucałam. Następnym razem nie pozwolę jej się zmarnować 😉
Jeśli wybitnie nie chce mi się gotować, a mam ochotę na brokuły to do powyższego zestawu dodaję jeszcze 2 gotowane jajka pokrojone w ćwiartki i pomidora (pokrojonego w ten sam sposób). Wtedy nawet bez mięcha i dodatków czuje się najedzona :).
Uwielbiam tą sałatkę, ale niestety strasznie boli mnie brzuch po brokułach, a wiem jak zdrowe i smaczne są i jest mi przykro, że smakowanie ich przynosi później cierpienie i niechęć wychodzenia 😀
może masz jakiś sposób?
Pozdrawiam, N.
Wzdęcia po brokułach są całkiem popularne i raczej nie da się ich wyelminować z zachowaniem brokułów w jadłospisie. Chyba, że niedawno zmieniłaś dietę i zaczęłaś jeść więcej błonnika? Wówczas taki 1 brokuł (różyczki) i dostarczone z nim 7-8 g błonnika może stanowić o te kilka gramów za dużo i powodować wzdęcia.
Noga brokuła jest pyszna na surowo! Wystarczy obrać 🙂
Ja też lubię na surowo! Kroję w słupki i zajadam :). Ale ja to z tych, którzy paprykę jedzą jak jabłko, na widok kalarepy aż trzęsą mi się uszy, a z kapusty najbardziej uwielbiam głąb :D.
Kalarepa <3
Mniam;) u nas brokuły rządzą na stoliku młodego;) bardzo je lubi w formie zupki , a i do rączki wygodnie wziąść… A ile później sprzątania 😉 koniecznie muszę taka sałatkę zrobić.jak juz przestanę karmić…choć bez fety tez daje rade;) szybki obiad, spagetti z pesto z pietruszki albo z samym czisnkiem i oliwa 😉
O tak! Ostatnio kiedy wydawało nam się, że już nic nie mamy w lodówce zrobiłam pesto z pietruszki, a makaron dodatkowo wymieszałam w oliwie z czosnkiem i właśnie pokruszoną suszoną papryczką chilli. Ależ to było pyszne! Śmiać mi się chciało, bo Ł. tak się zajadał, jakby to był największy rarytas świata, a po zjedzeniu stwierdził, że „teraz to już jest pewien, że chce, bym została jego żoną” 😉
Pepperoncino!
rozumiem go.
Nawet nie wiedziałam, że to ma jakąś nazwę! 🙂
hah! ma, mój ulubiony makaron, bomba kaloryczna, a we Włoszech ostrożnie, bo piekielnie ostra!
Dziwiliśmy się czemu podali nam je z bułką…?
No no to już lepszej recenzji nie trzeba;) kiedy pierwszy raz,zrobiłam to pesto z dodatkiem prazonego slonecznika, wyjadlam całe prosto z blendera na waflach ryżowych 😉 i stwierdziłam, że natka z biedronka jest poprostu za mała;) a spagetti z oliwa jadłam trzy dni pod rząd…Bo czosnku brakło 😉
Z takimi przepisami rodzinę szybciej namówię aby była to kolacja, niż obiad. Dietetycznie mam oporną rodzinę. hehe…
U mnie też to bardzo często jest kolacja, albo właśnie dodatek do obiadu :). Ale rozumiem, że niektórzy są na takie zielone nowinki szczególnie oporni ;).
ja do tych składników dodaję jeszcze zielone oliwki i papryczki jalapenos 🙂
uwielbiam brokułowe przepisy i brokuł w każdej postaci 🙂
A czy oliwę z oliwek można podgrzewać? Ostatnio wbilam sobie do głowy ze jest tylko do stosowania na zimno bo podgrzewana wydziela substancje rakotwórcze i bardziej szkodzi niż pomaga… czy jestem w błędzie?
Można poddawać ją krótkotrwałej obróce termicznej 🙂
Dzięki za info:) Szczerze to kamień spadł mi z serca bo przez lata stosowałam oliwę z oliwek do wszystkiego …na ciepło i na zimno.
Na zimno i do krótkotrwałego podsmazania jest ok, do smażenia z oleijiw roślinnych to kokosowy a zwierzęcy np masło klarowne, choć coraz częściej mówi się też o smalcu 🙂
No właśnie przerzucilam się na olej kokosowy juz dawno i masło klarowne tez bo olej kokosowy do jajecznicy mi nie pasuje:p
A smalec to taki zwyczajny smalec czy chodzi o smalec z gęsi ?
Szukałam ostatnio nowych przepisów na dietetyczne dania, skoro już się zmusiłam i powróciłam po wakacyjnej przerwie do ćwiczeń. A to danie wygląda tak apetycznie, że w tym tygodniu na pewno wykorzystam przepis!
Genialny przepis- idealny dla zapracowanej studentki!!! Dzięki!!!
Zrobiłam sobie wczoraj obiad z Twojego przepisu – Pyyyyyyycha ! 🙂
Uwielbiam ten przepis. Dodaję jeszcze do niego sos czosnkowy z jogurtu greckiego. Królował on u mnie przez długi czas podczas lunchy i na różnych imprezach. Dawno tego nie jadłam, więc myślę, że pojawi się u mnie w tym tygodniu. A patent z nogą brokuła chętnie przetestuję.
Nogę z brokuła można zblendowac z czosnkiem i parmezanem na pesto/pastę do kanapeczek:) chociaż. ….ja nogę lubię najbardziej 🙂
To jeden z moich ulubionych „awaryjnych” obiadów! 🙂 Ciekawa sprawa z tym mlekiem, nie znałam jej wcześniej. Już doczytałam w komentarzu obok, że chodzi o jędrność brokuła – sprawdzę to przy najbliższej okazji!
Wygląda smakowicie 😉 koniecznie muszę wypróbować przepis
Noga najsmaczniejsza na surowo!
ser feta dobrze jest wyjąć z lodówki na jakiś czas przed jego użyciem, żeby się trochę „ocieplił”. Dzięki temu łatwiej daje się pokroić w kostkę
Żeby pokroić fetę w kostkę posmaruj wcześniej nóż olejem – wypróbowałam wychodzą piękne kostki 🙂
Przepis pyyycha!!
Ajj a studentka dietetyki nie wie, że na oliwie nie smażymy ? :). Przepis mega 🙂
Ma dość wysoką temperaturę dymienia (w 100 g ma ponad 70 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są znacznie mniej podatne na ultenianie pod wpływem obróbki cieplnej), a swkalen i inne preciwutleniacze redukują niekorzystne skutki krótkotrwałej obróbki cieplnej oliwy niemal do zera. Nie zaleciłabym smażenia na oliwie na głębokim tłuszczu, ani długotrwałego – tutaj znacznie lepiej sprawdiz się olej kokosowy, masło klarowane czy smalec (szczególnie gęsi). Ale do krótkotrwałej obróbki termicznej nie trzeba rezygnować z oliwy z oliwek 🙂 Jest kilka badań (np. które wykazują nawet pozytywne aspekty smażenia na oliwie :).
Bardzo dobra sugestia, żeby przelać wrzątkiem! 🙂
patent na nogę brokuła jest świetny – właśnie przetestowałam! 🙂
Zrobiłam ostatnio pastę według tego przepisu. Wszystko zmiksowałam w blenderze. Idealne na kanapki, ale też do makaronu albo i do jedzenia samodzielne. Mój roczny syn zajadał się, aż mu się uszy trzęsły 😉
Surową nogę podsmażyć?
Tak 🙂 w zasadzie już na surowo można by ją jeść
Spróbowałam na surowo, smakuje jak kalarepa !!!!! Co za odkrycie! Pomyśleć, że przez tyle lat marnowała się taka pyszność. Kalarepa to moje ulubione warzywo które zawsze chrupię jako przekąskę 🙂